search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 23:18
MENU CLOSE

Σακελλαρίδης: Δεν εξετάζουμε σενάρια εκλογών ή δημοψηφίσματος – Μοναδικό σχέδιο η επίτευξη συμφωνίας

15.06.2015 10:03
Σακελλαρίδης: Δεν εξετάζουμε σενάρια εκλογών ή δημοψηφίσματος - Μοναδικό σχέδιο η επίτευξη συμφωνίας - Media

Σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές δεν είναι στο τραπέζι, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

 

Σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές δεν είναι στο τραπέζι, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

-Μοναδικό σχέδιο η επίτευξη συμφωνίας

Το μόνο χρονικό όριο στις διαπραγματεύσεις είναι η επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. H Ελλάδα πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι δεσμευμένη στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, παρά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.
“Η Ελλάδα έχει μόνο ένα σχέδιο και αυτό είναι να φθάσει σε συμφωνία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να μιλά για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, οι απαιτήσεις των δανειστών είναι σκληρές, η λαϊκή εντολή που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι σαφής, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ανέφερε ότι τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα καθοριστούν στην συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς σχετικά είπε, ότι δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ούτε υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τους ηγέτες, Γερμανίας και Γαλλίας και το Πρόεδρο της Κομισιόν.

Επίσης σε ότι αφορά τα διαμειφθέντα χθες στις Βρυξέλλες , είπε ότι οι τεχνοκράτες εκ μέρους των θεσμών προσήλθαν χωρίς εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία, «διότι δεν συμφέρει καμία πλευρά να μην υπάρξει συμφωνία».

Ερωτηθείς σχετικά με την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ στο τέλος του μηνός, εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία και η δόση θα πληρωθεί κανονικά.

Επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα πάρει απόφαση που θα πλήττει τις ελληνικές τράπεζες εν μέσω διαπραγμάτευσης και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την ψυχδραιμία που επιδεικνύει, παρά «τα κελεύσματα περί του αντιθέτου».

Αναφορικά με την συμφωνία είπε, ότι αυτή πρέπει να έχει χαρακτηριστικά «έντιμης συμφωνίας», που θα μπορεί να εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το χρονικό όριο της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη αυτής της «έντιμης συμφωνίας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην Ευρώπη δεν θα πρυτανεύσουν οι φωνές που θέλουν την επιβολή σκληρής πειθαρχίας απέναντι στις δημοκρατικές αξίες, αλλά θα πρυτανεύσουν οι φωνές που θέλουν η Ελλάδα να αναπνεύσει.

Αναφέρθηκε στις διαφορετικές θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ λέγοντας, ότι προκειμένου οι δανειστές της χώρας να συγκεράσουν τις διαφορετικές τους απόψεις, συνταιριάζουν τα χειρότερα σενάρια των δύο εκδοχών και έθεσε το ερώτημα αν οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ, αλλά με όλες τις θέσεις του.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προτείνει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την Ελλάδα να προχωρά σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποκλείουν την αναδιάρθρωση του χρέους και κρατούν ηπιότερη στάση ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε το ερώτημα «πως απαντούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην αναδιάρθρωση του χρέους;».

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η Ελλάδα πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης, ύψους 1,9 δις. Ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα 600 εκ. Ευρώ είπε ότ η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μέτρα διοικητικού χαρακτήρα.

Στα μέτρα βέβαιης απόδοσης συμπεριέλαβε τον ΦΠΑ, μέτρα αναδιανεμητικού χαρακτήρα και τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων. Ειδικά για τον ΦΠΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε τα βασικά αγαθά να ενταχθούν σε χαμηλότερους συντελεστές.

Διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την εκτίμηση των δανειστών για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δις ευρώ, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα διοικητικά μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση όπως πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων, καταπολέμηση φοροδιαφυγής, ρύθμιση 100 δόσεων και ενοποίηση ταμείων υπερβαίνουν το ποσό των 600 εκ. Ευρώ, αλλά δεν έγιναν δεκτά από τους θεσμούς.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρότεινε ξοικονόμηση 400 εκ. Ευρώ από εξοπλισμούς, χωρίς να θίγεται η αμυντική ικανότητα της χώρας, αλλά ούτε αυτό έγινε δεκτό από τους θεσμούς.

Είπε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή για τετραετή διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, είπε ότι ο Πρωθυπουργός είναι πάντα διαθέσιμος να συναντηθεί με όποιον πολιτικό αρχηγό του δημοκρατικού τόξου επιθυμεί μια τέτοια συνάντηση.

Τέλος, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη στις 8 του μηνός, σύμφωνα με το πρόγραμμά του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03