search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:07
MENU CLOSE

Και στους άγαμους γιους των στρατιωτικών η σύνταξη του πατέρα τους

16.06.2015 08:56
Πού ζήτησαν να μετατεθούν και πού θα τοποθετηθούν εν τέλει οι Κούκλατζης και Μητρετώδης - Media

Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι γιοί των στρατιωτικών δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη του πατέρα τους 

 

Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι γιοί των στρατιωτικών δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη του πατέρα τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγοι ισότητας επιβάλλουν την ίδια μεταχείριση μεταξύ άγαμων θυγατέρων και άγαμων γιων στην καταβολή της σύνταξης.   Πάντως λόγω περικοπών που έφερε το μνημόνιο προβλέπεται πλαφόν εισοδήματος ως 8.400 ευρώ για την καταβολή της σύνταξης, που μπορεί να φτάσει ως τα 720 ευρώ.   

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Εθνος, όπως αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο «λαμβάνοντας υπόψη του τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης, προχωρά στην πλήρη εξομοίωση των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες τα παιδιά (είτε αγόρια είτε κορίτσια) μπορούν να εισπράττουν πλέον σύνταξη λόγω του θανάτου του γονέα τους».

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, στο εξής οι γιοι δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.λπ. θα μπορούν να εισπράττουν ελεύθερα τη σύνταξη που δικαιούνται από τον εκλιπόντα πατέρα τους και μετά την ενηλικίωσή τους ή και μετά τη συμπλήρωση του 22ου ή 24ου έτους (εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή, αντίστοιχα) για όσο διάστημα παραμένουν άγαμοι.

Ετσι, μοναδικό κριτήριο για τη λήψη της σύνταξης θα είναι η προϋπόθεση ότι κάποιος δεν έχει παντρευτεί (όπως, δηλαδή, ακριβώς προβλέπεται για τις γυναίκες), ενώ κρίνεται ότι πρέπει να θεωρηθούν αντισυνταγματικά και ανίσχυρα διάφορα επιπλέον κριτήρια που ίσχυαν μέχρι σήμερα μόνο για τους άνδρες, όπως ανικανότητα προς εργασία κατά 50%, συνέχιση σπουδών (μέχρι το 22ο ή 24ο έτος) κ.λπ.

Το 3ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) υπό τον αντιπρόεδρο Ιω. Καραβοκύρη έκανε ομόφωνα δεκτή την προσφυγή του γιου θανόντος στρατιωτικού, από τον οποίο διακόπηκε η παροχή της σύνταξης με την αιτιολογία ότι ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Το ΕΣ έκρινε ομόφωνα (με τη συμμετοχή και δύο γυναικών) ότι η ισχύουσα νομοθεσία πάσχει συνταγματικά και πως οι άνδρες πρέπει να παίρνουν και αυτοί τη σύνταξη με μόνο κριτήριο την αγαμία, όπως και οι γυναίκες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10