search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:36
MENU CLOSE

Απολύθηκε ενώ ήταν έγκυος και δεν μπορούσε να πάρει επίδομα ανεργίας!

16.06.2015 10:43
Απόλυτη ανατροπή στην υπόθεση της 27χρονης: Είπε ψέματα ότι δέχθηκε επίθεση από Γεωργιανούς γείτονές της - Τι αποκάλυψε ο ανακριτής - Media

Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη χρειάστηκε για να λάβει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ έγκυος που απολύθηκε παράνομα.

Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη χρειάστηκε για να λάβει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ έγκυος που απολύθηκε παράνομα.

Η έγκυος προσέφυγε στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να λάβει επίδομα ανεργίας και ο Οργανισμός απέρριψε το αίτημά της, με την αιτιολογία ότι η απόλυσή της ήταν άκυρη, λόγω του γεγονότος της εγκυμοσύνης της. Έτσι, χρειάστηκε η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγε η απολυμένη, για να κάνει δεκτό το ΔΣ του ΟΑΕΔ το αίτημά της και υιοθετώντας τις θέσεις της ανεξάρτητης αρχής.

Όπως επισημαίνει η αρχή, σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.

Ο Συνήγορος, με έγγραφό του προς το ΔΣ του ΟΑΕΔ (δεδομένου ότι είχε λάβει και άλλες αναφορές παρομοίου περιεχομένου) τόνισε ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει εργαζόμενη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και για 18 μήνες μετά τον τοκετό, εκτός βέβαια από την περίπτωση που επικαλεστεί σπουδαίο λόγο. Κατά συνέπεια, η απόλυση εντός 18μήνου δεν είναι αυτοδίκαια άκυρη, επειδή μπορεί να συντρέχει σπουδαίος λόγος για την απόλυση. Η έννοια του σπουδαίου λόγου συνιστά έννοια νομική, που ελέγχεται από τα δικαστήρια αποκλειστικά και μόνο. Τυχόν δε υποκατάσταση της θέσης των δικαστηρίων ως προς το ζήτημα αυτό από τον ΟΑΕΔ θα συνιστούσε απαγορευμένη κρίση, καθ΄ υπέρβαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών όπως αυτή υπαγορεύεται από τη διάταξη του άρθρου 26 του Συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Συνήγορος υπενθύμισε την με αριθμ.40307/30-7-1986 εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, έχει οριστεί ρητά ότι δικαιούνται επιδόματος ανεργίας οι απολυόμενες κατά παράβαση των διατάξεων της προστασίας της μητρότητας.

Μετά από περίπου ένα έτος το ΔΣ του ΟΑΕΔ, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 15/24.03.2015 απόφασή του με την οποία έκανε δεκτές τις θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και δικαίωσε την εργαζομένη, ενώ αποφάσισε και τη συνέχιση της εφαρμογής της απόφασης με την έκδοση εγκυκλίου για ανάλογες περιπτώσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:36