14/12/2019 07:48:23

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στην ρητορική της ρήξης αν το σενάριο της υποχώρησης των εταίρων δεν αποδώσει

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στην ρητορική της ρήξης αν το σενάριο της υποχώρησης των εταίρων δεν αποδώσει - Media

 

Την εκτίμηση ότι ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης ελπίζει στην υποχώρηση των εταίρων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πακέτο που να μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό από την ελληνική πλευρά με κρίσιμο στοιχείο παρέμβαση για ρύθμιση του χρέους διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την ενημέρωση για τη συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα, που έκανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ένας από τους πολλούς «αντιμνημονιακούς» μύθους της τελευταίας πενταετίας λέει ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το  χρέος και όχι ο κίνδυνος επιστροφής στο πρωτογενές έλλειμμα και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα.

«Προκειμένου να οικοδομηθεί ο μύθος αυτός αποκρύφτηκε και συκοφαντήθηκε με καλά οργανωμένο πάθος η μεγάλη παρέμβαση που έγινε το 2012 με το κούρεμα (psi) και την ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που οδήγησε σε μείωσή του κατά 180 περίπου δις ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ποσό που ισοδυναμεί πλέον με το 100% του σημερινού ΑΕΠ.

Χάρις στη παρέμβαση αυτή η Ελλάδα πληρώνει φέτος για τόκους μόλις το 40% όσων πλήρωνε το 2010. Το υπόλοιπο 60 % έχει κουρευτεί», επεσήμανε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάλιστα υπενθύμισε ότι στην απόφαση του Eurogroup 2012 περιλαμβάνεται και η δέσμευση του για περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές (μείωση και σταθεροποίηση επιτοκίων, επιμήκυνση, μετάθεση λήξεων κοκ) που συνεπάγονται περαιτέρω μείωση σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ( συν υπολογισμός κεφαλαίου, επιτοκίου, διαρκείας) και ανοίγουν δυνατότητες ευνοϊκότερης απεικόνισης της ονομαστικής τιμής του χρέους σε σχέση  με το ΑΕΠ.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για σκόπιμη και ωμή αμφισβήτηση της παρέμβασης του 2012 ενω ζητάει τώρα να ισχύσουν για το χρέος όσα προβλεπόταν.

«Ο κ. Τσίπρας τονίζει με ηρωική έμφαση ότι δεν θα δεχθεί μέτρα χωρίς παρέμβαση στο χρέος. Χρησιμοποιεί το χρέος ως εμβρυουλκό μιας απόφασης που πρέπει να πάρει ο ίδιος», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

«Αν όμως το σενάριο της υποχώρησης των εταίρων δεν αποδώσει, ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στην ρητορική της ρήξης για την οποία δεν έχει δημοκρατική εντολή.

Η κρίση νομιμοποίησης είναι άλλωστε αναπόφευκτη είτε σε περίπτωση συμφωνίας, είτε σε περίπτωση ρήξης», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι « η λεγόμενη ρήξη οδηγεί σε μια φευγαλέα «ηρωική» ψευδαίσθηση, σε συνθήκες ακραίας κρίσης, με  διακινδύνευση όλου του εθνικού κεκτημένου και - στην καλύτερη περίπτωση -  πάλι  σε συμφωνία, αλλά με όρους Βερσαλλιών του 1919  και όχι Λωζάνης του 1923».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ΠτΔ Π. Παυλόπουλος δεν παρέστη στη συνεδρίαση της "επιτροπής Κωνσταντοπούλου", όπως την χαρακτήρισε, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη του την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και την επιστολή που του είχε απευθύνει όταν παρέστη στην πρώτη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.