search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:52
MENU CLOSE

Οι βομβαρδισμοί των Συμμάχων στη Δρέσδη το 1945 και τα φρικαλέα αποτελέσματά τους (Σκληρές photos)

17.06.2015 15:29
Οι βομβαρδισμοί των Συμμάχων στη Δρέσδη το 1945 και τα φρικαλέα αποτελέσματά τους (Σκληρές photos) - Media

Κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, δεν μονοπώλησαν οι Ναζί τις σφαγές αμάχων. Και οι Σύμμαχοι αιματοκύλισαν πόλεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Δρέσδης.

 

Κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, δεν μονοπώλησαν οι Ναζί τις σφαγές αμάχων. Και οι Σύμμαχοι αιματοκύλισαν πόλεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Δρέσδης.

Ο βομβαρδισμός της «Φλωρεντίας του Βορρά», το Φεβρουάριο του 1945 παραμένει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες συμμαχικές πράξεις του πολέμου. Η πόλη που δεν είχε στρατιωτικούς στόχους και δεν επηρέαζε την πολεμική προσπάθεια της Γερμανίας, έχασε δεκάδες χιλιάδες άμαχους, οι οποίοι βρήκαν φριχτό θάνατο από τις βρετανικές και αμερικανικές βόμβες.

Σε 4 συμμαχικές επιδρομές μεταξύ 13 και 15 Φεβρουαρίου του 1945, 722 βαριά βομβαρδιστικά της RAF και 527 βομβαρδιστικά της αεροπορίας των ΗΠΑ έριξαν περισσότερους από 3.900 τόνους εκρηκτικών και εμπρηστικών βομβών.

Οι εμπρηστικές βόμβες προκάλεσαν τόσο μεγάλη φωτιά που εξελίχτηκε σε πύρινη θύελλα.

Το αποτέλεσμα ήταν η θύελλα να «καταπιεί» 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Οι θερμοκρασία έφτασε τους 1500 βαθμούς κελσίου (!), με αποτέλεσμα να λιώνουν στην κυριολεξία δρόμοι και κτήρια.

Η λαίλαπα χρειαζόταν τόσο πολύ οξυγόνο για να συνεχιστεί η καύση, με αποτέλεσμα να πνέουν προς το κέντρο της πυρκαγιάς δυνατοί άνεμοι που την τροφοδοτούσαν συνεχώς.

Οι εικόνες από τον βομβαρδισμό παραπέμπουν περισσότερο στην Κόλαση του Δάντη παρά σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν ολόκληρες οικογένειες να απανθρακώνονται σε λίγα λεπτά καθώς δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην δύναμη του ανέμου, ενώ άλλοι καίγονταν ζωντανοί παρότι έτρεχαν απεγνωσμένα να σωθούν.

Μετά τον βομβαρδισμό, χιλιάδες πτώματα παρέμεναν στοιβαγμένα στους δρόμους μέχρι να αποτεφρωθούν.

Οι συνολικές ανθρώπινες απώλειες εκτιμώνται ανάμεσα σε 22.000 – 40.000.Ο αριθμός των θυμάτων αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο διένεξης μεταξύ των ιστορικών.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνη την εποχή στην Δρέσδη βρίσκονταν τόσοι πολλοί πρόσφυγες, που ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι αδύνατον να καταγραφεί με ακρίβεια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:51