search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:13
MENU CLOSE

Τσακαλώτος: Δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθεί το ΔΝΤ – Έτοιμοι για συναινέσεις

17.06.2015 15:38
Τσακαλώτος: Δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθεί το ΔΝΤ - Έτοιμοι για συναινέσεις - Media

«Δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρώσουμε τη δόση του 1,6 δις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τέλος του μήνα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές», ανέφερε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στο Reuters.

 

«Δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρώσουμε τη δόση του 1,6 δις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τέλος του μήνα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές», ανέφερε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στο Reuters.

«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχει μία συμφωνία με τους δανειστές η οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμη, αλλά δεν θα προβλέπει περικοπές στις συντάξεις», σημείωσε.

«Αν δεχτούν αυτό, τότε η Ελλάδα θα υπογράψει τη συμφωνία», πρόσθεσε ο κ.Τσακαλώτος.

Ο αναπληρωτής υπουργός διέψευσε τα περί συνομιλιών για Grexit από τους ευρωπαίους εταίρους ως μέσο πίεσης προς την Αθήνα, αλλά σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα για να καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία που θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση του πακέτου στήριξης.

«Αυτή τη στιγμή τα χρήματα δεν υπάρχουν», τόνισε ο κ.Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι η Αθήνα έχει ήδη στερέψει από χρήματα καθώς έχει «στύψει κάθε σταγόνα ρευστότητας» ως τώρα για να εξυπηρετήσει το χρέος.

«Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε χρήματα που δεν έχουν δοθεί από το καλοκαίρι του 2014, οπότε προφανέστατα δεν θα είμαστε σε θέση να έχουμε τα χρήματα για να το πληρώσουμε» σημείωσε.

«Η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που δίνεις και παίρνεις κάτι, όχι μια σύγκλιση στις αρχικές θέσεις της άλλης πλευράς» είπε ο ίδιος.

«Έχουν κινηθεί λίγο στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά στους περισσότερους τομείς, θα δυσκολευόταν κανείς να βάλει ένα χαρτί Α4 για όσα είπαν τον Φεβρουάριο και όσα λένε τώρα τον Ιούνιο. Οπότε αυτό φαίνεται περίεργο» ανέφερε.

Παράλληλα πρόσθεσε πως μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό αλλά όχι περικοπές. «Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι κόκκινη γραμμή για εμάς» σημείωσε. «Μας φαίνεται απόλυτα εύλογο ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να είναι στην ατζέντα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:12