search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:13
MENU CLOSE

«Καυτό» Σαββατοκύριακο για Τσίπρα- Ανοιχτά τα ενδεχόμενα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα

19.06.2015 08:26
«Καυτό» Σαββατοκύριακο για Τσίπρα- Ανοιχτά τα ενδεχόμενα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα - Media

Ένα καυτό διήμερο περιμένει τον πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη. Το χθεσινό Eurogroup κατέληξε χωρίς συμφωνία όπως αναμενόταν και παρέπεμψε το ελληνικό ζήτημα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα εκπέμποντας αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος, είναι η τελευταία της ευκαιρία και η μπάλα είναι στο δικό της γήπεδο.

 

Ένα καυτό διήμερο περιμένει τον πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη. Το χθεσινό Eurogroup κατέληξε χωρίς συμφωνία όπως αναμενόταν και παρέπεμψε το ελληνικό ζήτημα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα εκπέμποντας αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος, είναι η τελευταία της ευκαιρία και η μπάλα είναι στο δικό της γήπεδο.

Λαγκάρντ και Μοσκοβισί τόνισαν χθες την «ευελιξία» των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν η Ελλάδα φέρει τα κατάλληλα ισοδύναμα μέτρα  ώστε να καλύψει τους στόχους που έχουν τεθεί και περιγράφονται στο κείμενο που λαμβάνουν υπόψη τους, αυτό των θεσμών, τότε θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία.

Κοινώς, το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν είναι ότι

  • οι ίδιοι είναι ευέλικτοι, και πάντα ήταν όπως περίπου είπε η Λαγκάρντ,
  • εναπόκειται στην Ελλάδα να λειτουργήσει «υπεύθυνα» και να φέρει στο τραπέζι «αξιόπιστα» μέτρα, άρα οι ευθύνης για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα ανήκει στην Ελληνική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η προβαλλόμενη «ευελιξία» ή αλλιώς η επίδειξη διαλλακτικότητας (πάνω στους δεδομένους στόχους και προϋποθέσεις που οι ίδιοι θέτουν) μπορεί να σημαίνει :

  • Είτε ότι αφήνουν μια χαραμάδα να κάνουν αποδεκτές κάποιες βελτιώσεις που θα προτείνει η Ελλάδα με αντάλλαγμα κάποια αναφορά στο χρέος, ώστε να κλείσει η συμφωνία
  • Είτε ότι η επίκληση της «ευελιξίας» είναι προσχηματική και στην ουσία καλλιεργεί το επικοινωνιακό κλίμα πίεσης προς την Ελλάδα δια της προκαταβολικής απόδοσης ευθυνών αφού σύμφωνα με την εικόνα που φιλοτεχνούν οι θεσμοί, η Ελλάδα  είναι αυτή που δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα στα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου και είναι αυτή που πρέπει να διανύσει σχεδόν όλη την απόσταση για να βρεθεί  λύση.

Σε ότι αφορά το είδος της συμφωνίας που έχουν κατά νου οι θεσμοί, δείχνουν να προσανατολίζονται σε μια κλιμακωτή μορφή, σύμφωνα και με τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια παράταση – λίγες ώρες αφότου είχε κυκλοφορήσει το σενάριο της Die Zeit για παράταση ως το Νοέμβριο και κάλυψη των υποχρεώσεων του καλοκαιριού από τα 10,9 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πέρασαν από το ΤΧΣ στον έλεγχο του EFSF.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που παρουσίασε ο Ντάισελμπλουμ για την παράταση, δεν υπάρχει χρόνος για να γίνουν εκταμιεύσεις ως τη λήξη του προγράμματος στις 30 Ιουνίου, καθώς αν υπάρξει συμφωνία αυτή μετά πρέπει να επικυρωθεί και από ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Να σημειωθεί επίσης ότι χθες η Μέρκελ μιλώντας στην γερμανική βουλή γενικά σκλήρυνε τη στάση της – αναμενόμενο και αυτό με δεδομένη τη σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας που κυριαρχεί στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών.

Ωστόσο ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους τρεις θεσμούς, αυτή είναι «ακόμα εφικτή» είπε.

Ειδικότερα σημείωσε: «Παραμένω πεπεισμένη ότι, όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος. Εάν οι πολιτικά υπεύθυνοι στην Ελλάδα επιδείξουν αυτή την πολιτική βούληση, τότε μια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι ακόμη εφικτή. Αυτή θα ήταν η απαραίτητη βάση για τις μετέπειτα αποφάσεις στο Εurogroup και στην γερμανική Βουλή».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλείται να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναμένεται να έχει νέα διεξοδική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ από αύριο, μετά το σύντομο τηλεφώνημα της Τετάρτης που έγινε με πρωτοβουλία Γιούνκερ, προκειμένου να «ξεπαγώσει» η διαπραγμάτευση.

Η Αθήνα με επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού,  καλωσόρισε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με το επιχείρημα ότι δικαιώθηκαν οι επιδιώξεις της οι διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και διαβεβαίωσε «εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής».

Παράλληλα, επανέλαβε το μήνυμα προς εγχώριους και διεθνείς κύκλους που ποντάρουν σε μια οικονομική και κατά πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω ενός bank run ότι θα διαψευστούν «όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου». Σύμφωνα με ερμηνείες το μήνυμα αυτό στρέφεται και κατά της ΤτΕ, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει διαψεύσει επίσημα την είδηση περί αιτήματος για πρόσθετο ELA, είδηση η οποία ενισχύει τον πανικό των καταθετών.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τις πρόσφατες παρεμβάσεις του έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή τις συντάξεις και το θέμα του ΦΠΑ στο ρεύμα, ζητά να κρατηθούν χαμηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και το 2016, ενώ είναι γνωστό ότι διεκδικεί λύση για τη χρηματοδότηση που να υπερβαίνει τις ανάγκες του καλοκαιριού και βέβαια διεκδικεί, το λιγότερο, μια σαφή δέσμευση για λύση στο θέμα του χρέους στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:13