search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:17
MENU CLOSE

Τα εφιαλτικά σενάρια για την εξασφάλιση 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις

19.06.2015 08:44
Αναδρομικά: Αναβάλλεται για τον Μάρτιο η δίκη των συνταξιούχων του Δημοσίου - Media

Τι πρέπει να γίνει για να ικανοποιηθεί το αίτημα των δανειστών και να συγκρατηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση;

 

Τι πρέπει να γίνει για να ικανοποιηθεί το αίτημα των δανειστών και να συγκρατηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση; Πόσο πρέπει να κοπούν οι συντάξεις και ποιες συντάξεις πρέπει να κοπούν; Η επεξεργασία των αριθμών δείχνει ότι η συγκεκριμένη απαίτηση μόνο με …πολύ πόνο μπορεί να ικανοποιηθεί. Ο λόγος; Ιδού τρία εναλλακτικά σενάρια:

1. Αν οι μειώσεις επικεντρωθούν στους συνταξιούχους που εξακολουθούν να έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 2000 ευρώ, τότε ακόμη και να τους μηδενίσουμε το εισόδημα, τα λεφτά δεν μαζεύονται. Πολύ απλά διότι όλοι οι συνταξιούχοι μαζί που εξακολουθούν να έχουν αποδοχές άνω των 2000 ευρώ από συντάξεις (50.000 άτομα σε σύνολο 2,65 εκατ. συνταξιούχων) εισπράττουν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος από αυτά (τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ) επιστρέφει στο κράτος υπό μορφή φόρων. Επομένως, το σενάριο να την πληρώσουν οι έχοντες μεγάλες συντάξεις, είναι εκ των πραγμάτων …νεκρό.

2. Αν υποτεθεί ότι κατέβει ο «πήχης» ώστε να θιγούν όλοι όσοι εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής ή επικουρικών συντάξεων άνω των 1500 ευρώ –εδώ μιλάμε για περίπου 355 χιλιάδες συνταξιούχους- τότε το ποσοστό της περικοπής θα πρέπει να ξεπεράσει το 35% προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και να καλυφθεί η «ζημιά» που θα γίνει στα δημόσια έσοδα από την απώλεια του φόρου εισοδήματος (σ.σ στην πραγματικότητα η απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς περικοπή σύνταξης φέρνει και μείωση κατανάλωσης και λιγότερα έσοδα από ΦΠΑ)

3. Αν εξαπλωθεί η περικοπή σε όλη τη βάση των συνταξιούχων –περίπου 2,65 εκατομμύρια άτομα- τότε οι συντάξεις από 12 που είναι σήμερα, θα πρέπει να γίνουν… 11. Θα πρέπει δηλαδή, να κοπεί μια σύνταξη ή να περιοριστεί οριζόντια το εισόδημα όλων κατά περίπου 8-9% τουλάχιστον. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:16