search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:51
MENU CLOSE

Κατατέθηκε στη Βουλή το πόρισμα για τη Siemens

24.01.2011 22:57
Κατατέθηκε στη Βουλή το πόρισμα για τη Siemens - Media

Κατατέθηκε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής το ογκώδες πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens και τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προτείνουν περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών για 14 συνολικά πρώην υπουργούς και υφυπουργούς.

Κατατέθηκε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής το ογκώδες πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens και τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προτείνουν περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών για 14 συνολικά πρώην υπουργούς και υφυπουργούς.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει περαιτέρω διερεύνηση για τους πρώην Υπουργούς κυρίους Μαντέλη, Βερελή, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Τσοχατζόπουλο, και για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ κυρίους Λιάπη, Βουλγαράκη, Αλογοσκούφη, Παυλόπουλο, Πολύδωρα και Παπαθανασίου, ενώ αναφέρει ότι από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν προέκυψε η ανάμειξη υπουργών ή υφυπουργών στην χρηματοδότηση κομμάτων. Παράλληλα τονίζει ότι «από τα στοιχεία της ερευνώμενης υπόθεσης φέρεται ότι τα κόμματα κατά την ερευνώμενη περίοδο λαμβάνουν διάφορες μη νόμιμες χρηματοδοτήσεις από εταιρείες και χρηματικά ποσά άγνωστης προέλευσης από φυσικά πρόσωπα» και συνεχίζει λέγοντας ότι «η Εξεταστική Επιτροπή δεν έχει κατά νόμο την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και συνεπώς δεν νομιμοποιείται να προβεί σε διερεύνηση των οικονομικών και έλεγχο των ταμείων τους».

Από την πλευρά της η ΝΔ κάνει λόγο για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο» αποδίδοντας τον κεντρικό ρόλο στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και επιρρίπτοντας ευθύνες στους κυρίους Παπαντωνίου, Μαλέσιο, Τσοχατζόπουλο, Μαντέλη, Χριστοδουλάκη, Βερελή και Παπακωνσταντίνου.

Το ΚΚΕ καταλογίζει διαχρονικές ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ώστε «να γίνει δυνατή η απόδοση ευθυνών κατά το βαθμό που τους αντιστοιχεί όπως και σε όποιο πολιτικό πρόσωπο τυχόν ευθύνεται και η ευθύνη του θα προκύψει μέσα από την έρευνα και την αξιοποίηση του ανακριτικού υλικού»,αναφέρει συγκεκριμένα στο πόρισμά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του κόμματος στην Εξεταστική Επιτροπη, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ ο ίδιος δήλωσε απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη της αλήθειας και επιτέθηκε στα δύο μεγάλα κόμματα κατηγορώντας τα για προσπάθεια συγκάλυψης, «παρασκηνιακές συνεννοήσεις» και έλλειψη βούλησης «να βγάλουν τους σκελετούς από τα ντουλάπια τους».

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ζητά και ο ΛΑΟΣ αναφέροντας όμως ότι δεν θα συμμετάσχει «αν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσων ήταν κομματικοί ταμίες αλλά και ότι δεν θα μπουν “ασπίδες” σε πρώην πρωθυπουργούς, όπως έγινε με την Εξεταστική».Επίσης ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο στην οποία αναφέρει ότι οι αρμόδιες διευθύνσεις της επιτροπής θα πρέπει να ασχοληθούν με τις πρακτικές της Siemens στην Ελλάδα ώστε να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο για την τεράστια οικονομική ζημία που υπέστη.

Τέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η εξεταστική ομόφωνα αποφάσισε και προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης», ενώ επίσης με ομόφωνη απόφαση η ζημία του δημοσίου υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον και προτείνεται η άσκηση αγωγών αποζημίωσης και η επιβολή προστίμων κατά όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:39