search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:32
MENU CLOSE

Αν είστε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τους ομόφυλους, εκτρέπεστε (λέει η εκκλησία)

19.06.2015 13:54
Αν είστε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τους ομόφυλους, εκτρέπεστε (λέει η εκκλησία) - Media

Εκτροπές του οικογενειακού θεσμού συνιστούν για την Εκκλησία εναλλακτικές μορφές οικογένειας, απεφάνθη σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε ό,τι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

 

Εκτροπές του οικογενειακού θεσμού συνιστούν για την Εκκλησία εναλλακτικές μορφές οικογένειας, απεφάνθη σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε ό,τι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Αναλυτικότερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος η οποία συνήλθε προκειμένου να ασχοληθεί με τη «Νομοθετική Πρωτοβουλία περί του νέου συμφώνου συμβιώσεως», γνωμοδότησε ότι εμμένει και επικαιροποιεί την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Συνεδρίας στις 17.10.2013, η οποία «θεωρείται σταθερή και αμετάκλητη».

Ειδικότερα, στη Συνεδρία της ΙΣΙ στις 17.10.2013 επισημάνθηκε ότι «. σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων -εναλλακτικές μορφές οικογενείας- για την Εκκλησία και τη θεολογία της περί γάμου και οικογενείας συνιστούν “εκτροπές” του οικογενειακού θεσμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και λειτούργησε επί αιώνες στην ζωή του εκκλησιαστικού σώματος».

Επιπρόσθετα, εκφράστηκε ότι «Ο γάμος και η οικογένεια, γεγονός κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικό και κοινωνικός θεσμός θεμελιώδους σημασίας, γίνεται, όλο και περισσότερο, ατομική υπόθεση που εντάσσεται στη σφαίρα του ιδιωτικού βίου. Φαινόμενα-“εκτροπές” εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα, είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεϊκή οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει ότι αφετηρία των θέσεων της Εκκλησίας στο ανωτέρω ζήτημα είναι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, που είναι κέντρο της ορθόδοξης Θεολογίας, αλλά και θεμελιώδης αρχή στο ελληνικό Σύνταγμα.

Στη σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνεται ότι «Από το σεβασμό στην ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού-υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με τον οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών, για την ανατροπή των οποίων αρκεί μία απλή αλλαγή γνώμης των συμβαλλομένων».

Επιπλέον, η ΔΙΣ αποφάσισε την έκδοση φυλλαδίου «Προς τον Λαό» με σκοπό να τον ενημερώσει εκτενέστερα για την επιχειρούμενη αλλοίωση της έννοιας της «οικογένειας» και τις ηθικές και κοινωνικές συνέπειες του συμφώνου συμβίωσης εν γένει.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:32