search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:59
MENU CLOSE

Η Δευτέρα των μαχών-Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία

22.06.2015 05:11
Η Δευτέρα των μαχών-Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία - Media

Το γεμάτο συνεδριάσεις και επαφές Σαββατοκύριακο διαδέχεται η Δευτέρα των ευρωπαϊκών μαχών. Εξαμερής, Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής. Όλες οι εξελίξεις και οι επαφές του Σαββατοκύριακου.

 

Το γεμάτο συνεδριάσεις και επαφές Σαββατοκύριακο διαδέχεται η Δευτέρα των ευρωπαϊκών μαχών. Εξαμερής, Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής. Όλες οι εξελίξεις και οι επαφές του Σαββατοκύριακου.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και ξένων ηγετών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, ενώ παράλληλα κορυφώνονται η αγωνία και η ανησυχία από το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας.

Η κατάσταση αυτή προβληματίζει και κινητοποιεί ταυτόχρονα. Ο φόβος αποσύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τον περιέγραψε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και οι μεγάλες συνέπειες που θα είχε για την Ελλάδα η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας, έχουν προκαλέσει πρωτοφανή πολιτική κινητοποίηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ με στόχο την επίτευξη μιας λύσης τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Οι επαφές του πρωθυπουργού

Από το Σάββατο κιόλας αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε κύκλο επαφών με συνεργάτες του και την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, ενώ την Κυριακή συνεδρίασε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο για να καθορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ενόψει των σημερινών συνεδριάσεων του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ωστόσο σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με την συμμετοχή του πρωθυπουργού, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την συνάντηση έχει ζητήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ ο οποίος νωρίτερα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το κλίμα των έντονων διεργασιών δίνουν όχι μόνο οι επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκ. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ, αλλά και οι συνεχείς δηλώσεις και συναντήσεις ξένων ηγετών με επίκεντρο την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα.

Οριστική λύση και όχι παράταση θέλει η Αθήνα

Την Κυριακή, κυβερνητική πηγή στην Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει συνολική συμφωνία.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι επαφές του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μερκελ καθώς και με τους ιθύνοντες του Δ.Ν.Τ και της Ε.Κ.Τ. ήταν πυκνές και συνεχείς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αλλά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση, για οριστική λύση και όχι μια παράταση που θα μεταθέσει το πρόβλημα για αργότερα.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Ο δείκτης ανησυχίας είναι προφανής και στην ίδια τη Γερμανία και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντικαγκελάριου και προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γάμπριελ σε κλειστή κομματική εκδήλωση ότι «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μοιραίο σημάδι». Σύμφωνα με τον Ζ. Γκάμπριελ «ο εθνικισμός αυξάνεται ήδη παντού στην Ευρώπη και μια αποτυχία στο δράμα του χρέους θα ενίσχυε αυτή την τάση. Υπάρχει ο κίνδυνος ευρωπαϊκής αποσύνθεσης».

Ρέντσι και Ολάντ αισιόδοξοι για συμφωνία

Χαρακτηριστική των προσπαθειών που γίνονται για την επίτευξη συμφωνίας ήταν και η δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι «δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα» . Ο κ. Ολάντ είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι και στην δήλωσή του σημείωσε:

«Υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή. Σε ότι αφορά την αλληλεγγύη πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη. Τι θέλουν να πουν Ιταλία και Γαλλία; Ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν σήμερα και αύριο. Την Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δυο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει».

Σημειώνεται ότι είναι πιθανό, οι διεργασίες να συνεχιστούν μέχρι και την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25και 26 Ιουνίου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:58