search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:09
MENU CLOSE

Λύση «βλέπουν» Λαγκάρντ και Μοσκοβισί ως το τέλος της εβδομάδας

23.06.2015 04:25
Λαγκάρντ: Υπάρχει πρόοδος αλλά θέλουμε περισσότερη - Media

Την προοπτική συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας με την Ελλάδα και το γεγονός ότι το ΔΝΤ αντιμετωπίζει «θετικά» την κατάθεση των νέων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση, έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το οποίο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση αργά χθες το βράδυ,

 

Την προοπτική συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας με την Ελλάδα και το γεγονός ότι το ΔΝΤ αντιμετωπίζει «θετικά» την κατάθεση των νέων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση, έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το οποίο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση αργά χθες το βράδυ,

Η έκτκατη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ των μελών του Δ.Σ του ΔΝΤ, αμέσως μετά το πέρας των διαδοχικών συναντήσεων της Κριστίν Λαγκάρτν τους με τους ηγέτες της Ευρωζώνης και τους ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους από την ΕΚΤ και το Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο real.gr, η Kριστίν Λαγκάρντ στην ενημέρωση της είπε ότι: 

1) οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης “φαίνονται θετικές” και ότι “υπάρχουν πολλά πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση” 

2) “έχει γίνει μεγάλη σύγκλιση στα νούμερα” και 

3) “υπάρχουν ορισμένα μέτρα που δεν είναι εξειδικευμένα” και αναμένει σήμερα Τρίτη να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία τους γιατί πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν και να αποσαφηνιστούν. 

Η επικεφαλής του Ταμείου είπε ότι «το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους συζητήθηκε, «έχει τεθεί στο τραπέζι», αλλά η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι είναι νωρίς να παρθεί μια τελική απόφαση. 

Η ηγεσία του Ταμείου θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα περιμένει πρώτα να δει την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο και την εφαρμογή τους και μετά να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης το λόγο πήρε και ο  Πολ Τόμσεν. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, εκτίμησε ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές τους επόμενους 12 μήνες» και ότι «θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης». 

Ενώ, σχολιάζοντας τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι «τα μέτρα είναι περισσότερο φοροεισπρακτικά και δεν στοχεύουν στην μείωση των δαπανών, όπως θα ήθελε το ΔΝΤ»

Η Κριστίν Λαγκάρντ μετέφερε την πεποίθηση της προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αργότερα μέσα στον Ιούλιο.

Αναφερόμενη στον τρόπο αποπληρωμής είπε ότι την ταμειακή διευκόλυνση θα την αναλάβουν η ΕΚΤ και ο ΕSM.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, απέφυγε να προσδιορίσει τον ρόλο που θα έχει ο Οργανισμός στο μέλλον ενώ αναφερόμενη στο σενάριο να γίνει εξαγορά μέσω του EFSF του μέρους του δανείου που έχει ήδη δοθεί προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και η «ακύρωση» του υπολοίπου που μένει να εκταμιευθεί μέχρι το 2016, ανέφερε ότι την πρόταση έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, αλλά δεν έχει ακόμα συζητηθεί.

Μοσκοβισί: Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί συμφωνία εντός της εβδομάδας

O ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα “πεπεισμένος” για τη δυνατότητα εξεύρεσης μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα με την Αθήνα για την ελληνική κρίση χρέους.

“Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε μια συμφωνία”, δήλωσε ο Μοσκοβισί στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter μετά τη σύνοδο κορυφής που επέτρεψε χθες βράδυ μια πρόοδο προς μια δυνατή έξοδο από την κρίση. Ο ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μένει “δουλειά να γίνει σε δύο ζητήματα”, αναφέροντας το θέμα του ΦΠΑ και αυτό της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Σέλινγκ: Xωρίς συγκεκριμένο σχέδιο δεν υπάρχει συμφωνία

Την αυστηρή γραμμή του έναντι της Ελλάδας συνεχίζει να τηρεί ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία επί των νέων προτάσεων, εάν δεν υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που να δείχνει πώς θα υλοποιηθούν.

«Εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα δράσεων που να λέει ποιο μέτρο θα εφαρμοστεί και πότε, δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει, δεν μπορεί, να ξεκινήσει ένα τρίτο πρόγραμμα (διάσωσης) από την πίσω πόρτα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:07