search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:01
MENU CLOSE

Εμπλοκή με ΔΝΤ που ζητά «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις

24.06.2015 04:27
Εμπλοκή με ΔΝΤ που ζητά «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις - Media

Νέες απαιτήσεις προβάλλουν οι δανειστές που αν δεν καμφθούν οδηγούν πιθανότατα σε νέα εμπλοκή.  Στη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν αναφορικά με τα μέτρα που πρότεινε η Αθήνα, φαίνεται να επικρατεί το Ταμείο το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήδη από χθες διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι έναντι της επιβολής εκτεταμένων φορολογικών μέτρων το ίδιο προκρίνει τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

 

Νέες απαιτήσεις προβάλλουν οι δανειστές που αν δεν καμφθούν οδηγούν πιθανότατα σε νέα εμπλοκή.  Στη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν αναφορικά με τα μέτρα που πρότεινε η Αθήνα, φαίνεται να επικρατεί το Ταμείο το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήδη από χθες διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι έναντι της επιβολής εκτεταμένων φορολογικών μέτρων το ίδιο προκρίνει τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στη νέα συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των τριών Θεσμών, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Σημειώνεται, ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται, ήδη, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσκαλώτος.

Στόχος είναι σε αυτή τη συνάντηση να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες ώστε να υπάρξει συμφωνία πριν το EUrogroup  το οποίο συνεδριάζει το βράδυ (9 ώρα Ελλάδας) για να αποφανθεί επί των ελληνικών προτάσεων. Υπό το νέο δεδομένο της πίεσης για αλλαγή στο μίγμα των μέτρων ώστε αυτά εκτός από φορολογία να περιλαμβάνουν και περικοπές δαπανών από μισθούς και συντάξεις, είναι ανοιχτό το πώς θα εξελιχθεί η συνάντηση καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις προτάσεις της.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δύσκολα θα αποδεχτούν αυτή τη λογική που στερεί το τελευταίο φύλο συκής από τη συμφωνία, και το νομιμοποιητικό ενώπιον της κοινωνίας επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός «προστατεύουμε συντάξεις, μισθούς, προστατεύουμε τη μέση ελληνική οικογένεια».

 

ΔΝΤ: Δε θέλει επιπλέον φόρους, αλλά τη «σιγουριά» των περικοπών

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ διέρρευσε τη δυσφορία του για τον φοροεισπρακτικό χαρακτήρα των μέτρων και με το επιχείρημα ότι αυτά θα εμποδίσουν την ανάπτυξη και θα επιτείνουν την ύφεση φαίνεται να επιχειρεί να αποσπάσει οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων μέτρα που θεωρούνται ότι έχουν την πλέον βέβαιη απόδοση.

Παρά τις πληροφορίες για την κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν ως προς τον χαρακτήρα των μέτρων, σημειώνεται επίσης ότι ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί (εκπροσωπεί την Κομισιόν), μιλώντας χθες στο ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ άλλων και σε έλληνες ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο (μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά) ανέφερε ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι υφεσιακά και μάλιστα συγκρίνοντάς τα με τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ τα χαρακτήρισε «χειρότερα».

Ο ίδιος αποκάλυψε στους έλληνες ευρωβουλευτές ότι συζητείται και αναμένεται να συμφωνηθεί το σενάριο της εξάμηνης παράτασης, ως το τέλος του έτους δηλαδή, προκειμένου από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το αν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα και με ποια μορφή.

Σε κάθε περίπτωση το αν υπάρχει ή όχι συμφωνία εξακολουθεί να μένει ανοιχτό καθώς η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη κάποιο σήμα ότι θα υπάρξει δέσμευση ή αναφορά για το χρέος. Οι εκπρόσωποι των θεσμών και οι Μέρκελ – Ολάντ, αλλά και ο Μοσκοβισί, επισήμως δηλώνουν ότι το θέμα του χρέους προς το παρόν δεν είναι στο τραπέζι και το μεταθέτουν για αργότερα, μετά την υλοποίηση των μέτρων. Πάντως, παρασκηνιακά φαίνεται να συζητείται με πρωτοβουλία της ελληνική πλευράς – ο Τσίπρας άλλωστε το έθεσε και στην πενταμερή πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα – η οποία τις τελευταίες ώρες έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για ικανοποιηθεί το αίτημά της ώστε να κλείσει η συμφωνία.

Αρνητική υποδοχή των μέτρων στον ΣΥΡΙΖΑ – Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση μένει με ερωτηματικό το ποια θα είναι η τύχη της ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις από βουλευτές και στελέχη του κόμματος που θεωρούν το προτεινόμενο «πακέτο» μέτρων πολύ βαρύ για να περάσει απ’ τη Βουλή. Η γραμμή δικαιολόγησης του Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για μια βιώσιμη συμφωνία που επιτυγχάνει χαμηλά πλεονάσματα και που δεν επιβαρύνει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αλλά μεταθέτει τα βάρη στους έχοντες μέσω των φόρων, δε φαίνεται να έχει απήχηση στο εσωτερικό του κόμματος.

Το κλίμα για τη συμφωνία δείχνει να είναι κακό και σχετικώς ενημέρωσαν χθες τον πρωθυπουργό στελέχη του κόμματος της, κοινοβουλευτικής ομάδας και υπουργοί σε σύσκεψη στο Μαξίμου. Άλλωστε ουκ ολίγοι βουλευτές πήραν ήδη θέση κατά των μέτρων στα τηλεπαράθυρα και στα social media, ενώ ακόμη και υπουργοί παραδέχονταν ότι τα μέτρα είναι σκληρά αν και άφηναν ένα παράθυρο στην πράξη να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Παράλληλα, χτες πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των τάσεων εν όψει και της σημερινής Πολιτικής Γραμματείας που αναμένεται να συνέλθει το μεσημέρι για να αποτιμήσει τα δεδομένα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:01