search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:52
MENU CLOSE

«Πράσινο» από το Ευρωκοινοβούλιο στο σχέδιο Γιούνκερ

25.06.2015 07:48
«Πράσινο» από το Ευρωκοινοβούλιο στο σχέδιο Γιούνκερ - Media

Την τελική του έγκριση στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο, με στόχο την προώθηση της χρηματοδότησης βιώσιμων επενδύσεων, έδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Την τελική του έγκριση στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο, με στόχο την προώθηση της χρηματοδότησης βιώσιμων επενδύσεων, έδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΕΚ τροποποίησε τη δομή χρηματοδότησης του ταμείου, πέτυχε αυξημένη λογοδοσία σε ό,τι αφορά την επιλογή της ηγεσίας του ταμείου και ενίσχυσε τη δημοκρατική εποπτεία της λειτουργίας του, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό με 464 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 19 αποχές.

Το Κοινοβούλιο επεδίωξε να βελτιώσει τη δομή χρηματοδότησης του ταμείου που θα προσφέρει εγγυήσεις, τους κανόνες διακυβέρνησής του, τις ρυθμίσεις λειτουργίας του και τη δημοκρατική λογοδοσία.

Αναλυτικότερα, το ΕΚ πέτυχε τα εξής:

μείωσε τις προτεινόμενες  περικοπές στους προϋπολογισμούς του ερευνητικού προγράμματος Ορίζοντας 2020 και του χρηματοδοτικού μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF – για τη σύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, μεταφορών και  ψηφιακών δικτύων) κατά 1 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και το CEF, δύο από τις τρεις πηγές χρηματοδότησης των εγγυήσεων για το εν λόγω σχέδιο, θα συνεισφέρουν 2,2 δισ. ευρώ και 2,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι το καθένα θα προσφέρει 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό, τι είχε αρχικώς προταθεί
διασφάλισε ότι το 1 δισ. ευρώ που διασώθηκε από τους προϋπολογισμούς των δύο προγραμμάτων θα καλυφθεί από τα μη χρησιμοποιηθέντα ποσά των προϋπολογισμών του 2014 και του 2015
εξασφάλισε το δικαίωμα να εγκρίνει τον διορισμό του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου του ταμείου επενδύσεων
εξασφάλισε τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα εγκεκριμένα έργα που θα λαμβάνουν χρηματοδότηση
ζήτησε να υπάρξει κατάρτιση μιας σειράς κριτηρίων επιλογής των έργων και μιας λίστας με τους στόχους του κάθε έργου προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα έργα που θα επιλεχθούν θα είναι σύμφωνα με τις γενικές προτεραιότητες της Ε.Ε.

Μετά την έγκριση του κανονισμού από το ΕΚ, απομένει να δώσει την έγκρισή του και το Συμβούλιο των Υπουργών. Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου και αναμένεται να δώσει σύντομα μέσω γραπτής διαδικασίας την έγκρισή του.

Ο κανονισμός για το σχέδιο Γιούνκερ θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου, ενώ το ταμείο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15