search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:20
MENU CLOSE

Ιστορική συμφωνία μεταξύ Βατικανού και του κράτους της Παλαιστίνης

26.06.2015 13:09
Ο «θησαυρός» του Βατικανού διαθέσιμος στο διαδίκτυο! - Media

Η Αγία Έδρα και «το Κράτος της Παλαιστίνης» υπέγραψαν σήμερα ιστορική συμφωνία στο Βατικανό για τα δικαιώματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην οποία υποστηρίζεται η λύση των δύο κρατών, ενώ το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία με το Βατικανό.

 

Η Αγία Έδρα και «το Κράτος της Παλαιστίνης» υπέγραψαν σήμερα ιστορική συμφωνία στο Βατικανό για τα δικαιώματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην οποία υποστηρίζεται η λύση των δύο κρατών, ενώ το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία με το Βατικανό.

Η συμφωνία υπογράφηκε στο Ανάκτορο του Βατικανού από τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, τον Βρετανό ιερωμένο Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ, και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι.

Παρότι το Βατικανό αναφέρεται στο «Κράτος της Παλαιστίνης» από τις αρχές του 2013, έπειτα από μια ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την υπογραφή αυτή αντίστοιχη μιας «ντε φάκτο» αναγνώρισης του κράτους τους, κάτι που δυσαρεστεί το Ισραήλ.

Η σύνταξη και επεξεργασία του κειμένου έγινε από διμερή επιτροπή, διήρκησε 15 χρόνια και βασίστηκε σε συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2000 μεταξύ του Βατικανού και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Ο Αλ Μάλικι χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική» καθώς η συμφωνία «δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ευλογία» του Πάπα Φραγκίσκου. Η συμφωνία ορίζει «το ειδικό καθεστώς της Παλαιστίνης ως τόπου γέννησης του Χριστιανισμού και ως λίκνου των μονοθεϊστικών θρησκειών» και εγγυάται «το καθεστώς και την προστασία των (χριστιανικών) Αγίων Τόπων», τόνισε.

Για τον Γκάλαχερ, η «συμφωνία δείχνει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή τα τελευταία χρόνια και κυρίως το επίπεδο της διεθνούς υποστήριξης». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι η ελπίδα μου, αυτή η συμφωνία να μπορέσει να χρησιμεύσει ως κίνητρο για να τερματιστεί οριστικά η (ισραηλινο-παλαιστινιακή) σύγκρουση που έχει διαρκέσει τόσο πολύ» και «η τόσο επιθυμητή λύση των δύο κρατών να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα το νωρίτερο δυνατόν».

Για την ΟΑΠ, η συμφωνία αυτή καθιστά το Βατικανό την 136η χώρα που αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης.

Για το Ισραήλ, «μια τέτοια απόφαση δεν προωθεί την ειρηνευτική διαδικασία και απομακρύνει την παλαιστινιακή διοίκηση από το τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων».

Η Αγία Έδρα που έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ από το 1993, διαπραγματεύεται από το 1999 συμφωνία για τα νομικά και περιουσιακά δικαιώματα των καθολικών εκκλησιών στο εβραϊκό κράτος. Ωστόσο κάθε εξαμηνιαία συνάντηση καταλήγει σε αποτυχία.

 

Τη «λύπη» του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «λύπη» σήμερα για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Αγίας Έδρας και του «Κράτους της Παλαιστίνης» και προειδοποίησε ότι το μέτρο αυτό θα βλάψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Το υπουργείο εξέφρασε «λύπη για την απόφαση του Βατικανού να αναγνωρίσει επίσημα την Παλαιστινιακή Αρχή ως κράτος στη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Εμανουέλ Νάσχον.

«Το βιαστικό αυτό μέτρο βλάπτει την προοπτική της προώθησης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες για να πειστεί η Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψει στις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Εκφράζουμε επίσης λύπη για τα μονομερή κείμενα στη συμφωνία, που αγνοούν τα δικαιώματα του εβραϊκού λαού στη γη του Ισραήλ και τους ιερούς τόπους του Ιουδαϊσμού στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχθεί μονομερείς αποφάσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τα ουσιώδη ισραηλινά συμφέροντα και το ειδικό ιστορικό καθεστώς του εβραϊκού λαού στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ θα εξετάσει λεπτομερώς τη συμφωνία και τις επιπτώσεις της στη μελλοντική συνεργασία με το Βατικανό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:19