search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:19
MENU CLOSE

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ – Θα συνεχιστεί η στήριξη μέσω ELA;

28.06.2015 08:50
Wall Street Journal: Μοιρασμένη στα δύο η ΕΚΤ αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη - Media

Στην ΕΚΤ στρέφονται τα βλέμματα Ελλάδας και Ευρώπης, καθώς σε μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις στην ιστορία της αναμένεται να αποφασίσει αν θα κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

 

Στην ΕΚΤ στρέφονται τα βλέμματα Ελλάδας και Ευρώπης, καθώς σε μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις στην ιστορία της αναμένεται να αποφασίσει αν θα κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 12 το μεσημέρι, στη σκιά της – άτυπης πια, λόγω της εκδίωξης της Ελλάδας – σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το απόγευμα του Σαββάτου, όπου απορρίφθηκε το ελληνικό αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, την ερχόμενη Κυριακή.

Η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, που ενεργοποιήθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου κατόπιν αιτήματος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, Robert Peston, σε ανάρτηση του στο Twitter, η ΕΚΤ αναμένεται να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Οι πληροφορίες όμως είναι αντικρουόμενες, καθώς τo Reuters μεταδίδει δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς που αναφέρει πως «αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες».

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel επιμένει ότι δεν πρόκειται να κοπεί ο ELA, αλλά βλέπει να έρχονται Capital Controls στις ελληνικές τράπεζες.

 

Ο ELA αποτελεί τη δεύτερη «στρόφιγγα» ρευστότητας, πέραν του απ΄ ευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ. Το επιτόκιο δανεισμού είναι αρκετά υψηλότερο, ενώ η χρηματοδότηση παρέχεται «με το σταγονόμετρο» και με προϋπόθεση η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα ή να υπάρχει η προοπτική υπαγωγής σε πρόγραμμα.

Μετά το κύμα εκροής καταθέσεων που ακολούθησε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την προσφυγή σε δημοψήφισμα είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να ζητήσει την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Μετά τη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί συνάντηση των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:16