search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:45
MENU CLOSE

Η δραματική ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στο τελευταίο Eurogroup

28.06.2015 16:05
«Καρφιά» Βαρουφάκη: Αναγκαία η ρητή συμφωνία για το χρέος, θα μας πουλήσει όπως τον Βενιζέλο ο Γιούνκερ - Media

Την ομιλία του στο τελευταίο Eurogroup το απόγευμα της Πέμπτης πριν διακοπεί ώστε να συνεχιστεί «χωρίς» τη συμμετοχή του ανέβασε στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Την ομιλία του στο τελευταίο Eurogroup το απόγευμα της Πέμπτης πριν διακοπεί ώστε να συνεχιστεί «χωρίς» τη συμμετοχή του ανέβασε στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών δημοσίευσε, στα αγγλικά, το λόγο του ενώ στο κείμενό του εξηγεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών, ενώ καλεί το Eurogroup να δεχθεί το αίτημα για παράταση του προγράμματος για μερικές εβδομάδες.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

Συνάδελφοι

Στην τελευταία μας συνάντηση (25 Ιουνίου) οι θεσμοί έβαλαν στο τραπέζι την τελική τους προσφορά στις ελληνικές αρχές, σε απάντηση στην πρότασή μας για  ένα Staff Level Agreement όπως είχε κατατεθεί στις 22 Ιουνίου (και υπογράφτηκε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα).

Μετά από μακρά, προσεκτική εξέταση η κυβέρνησή μας αποφάσισε ότι, δυστυχώς, η πρόταση των Θεσμών δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή.

Από τη στιγμή που φτάνουμε στην προθεσμία της 30ης Ιουνίου, η ημερομηνία όπου λήγει το παρών δάνειο, αυτό το αδιέξοδο προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλους μας και οι αιτίες του πρέπει να εξεταστούν αναλυτικά.

Απορρίψαμε την πρόταση των Θεσμών εξαιτίας μια σειράς από ισχυρούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ο συνδυασμός της λιτότητας με την κοινωνική αδικία που θα έφερνε σε έναν λαό ήδη κατεστραμμένο από τη… λιτότητα και την κοινωνική αδικία.

Ακόμη και η δική μας πρόταση είναι υφεσιακή, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουμε τους Θεσμούς για να φτάσουμε πιο κοντά σε συμφωνία.

Μόνο που η δική  μας πρόταση προσπαθούσε να μεταφέρει τα βάρη αυτής της νέας επίθεσης λιτότητας σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν, για παράδειγμα αυξάνοντας τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία από το να μειώσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις.

Παρόλα αυτά, ακόμη και η δική μας πρόταση περιέχει πολλά σημεία τα οποία απορρίπτει η ελληνική κοινωνία.

Δυστυχώς η  απάντηση των Θεσμών ήταν  να επιμείνουν σε ακόμη πιο υφεσιακά (παραμετρικά) μέτρα (π.χ. αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία  από το 6% στο 23%!) και, ακόμη χειρότερα, να μεταφέρουμε τα βάρη από τις επιχειρήσεις στα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας (μείωση χαμηλών συντάξεων, περικοπή προνομίων στους αγρότες, αναβολή της νομοθεσίας που παρέχει κάποια προστασία στους εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους).

Οι νέες προτάσεις των Θεσμών, στην πρόταση της 25ης Ιουνίου μετέτρεψαν ένα πολιτικά προβληματικό πακέτο, για το δικό μας Κοινοβούλιο, σε ένα πακέτο που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περάσει από την Ολομέλεια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Γίνεται ακόμη χειρότερο όταν κοιτάξουμε τον προτεινόμενο πακέτο χρηματοδότησης.

Αυτό που κάνει αδύνατο να περάσει το πακέτο των Θεσμών από το Κοινοβούλιο είναι η έλλειψη απάντησης στο ερώτημα;

Αυτά τα επώδυνα μέτρα τουλάχιστον θα μας δώσουν μια περίοδο ηρεμίας  κατά την οποία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις  που έχουν συμφωνηθεί και μέτρα;

Θα μπορέσει ένα σοκ αισιοδοξίας να  αντιστρέψει τα αποτελέσματα της ύφεσης από μια περίοδο επιπλέον δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλεται σε μια χώρα που είναι σε ύφεση για 21 συνεχόμενα τρίμηνα;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Όχι, η πρόταση των Θεσμών δεν προσφέρει καμία τέτοια προοπτική.

Την ίδια ώρα δεν έχουμε εντολή να απορρίψουμε την πρόταση των θεσμών, αντιλαμβανόμενοι την κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας στην οποία βρισκόμαστε.

Γνωρίζοντας το πόσο βαρυσήμαντη είναι η απόφασή μας, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε την πρόταση των δανειστών στον ελληνικό λαό. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε σαφώς τι σημαίνει ένα «ναι» στην πρόταση των Θεσμών, να κάνουμε το ίδιο αναφορικά με το «όχι» και να τους αφήσουμε να αποφασίσουν.

Από τη δική μας την πλευρά θα δεχθούμε τη λαϊκή ετυμηγορία και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να την εφαρμόσουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Κάποιοι ανησυχούν ότι μια ψήφος στο «ναι» θα είναι μια ψήφος μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας (μιας και θα προτείνουμε ψήφο στο «όχι»), και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούμε να υποσχεθούμε στο Eurogroup ότι θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε μια  συμφωνία με τους Θεσμούς. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είμαστε αφοσιωμένοι δημοκράτες.

Εάν ο λαός μας δώσει καθαρή εντολή για να υπογράψουμε τις προτάσεις των Θεσμών, θα κάνουμε ότι χρειάζεται να για να το πράξουμε, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μια ανασχηματισμένη κυβέρνηση.

Συνάδελφοι, η λύση του δημοψηφίσματος είναι η καλύτερη για όλους, δεδομένων των περιορισμών που  αντιμετωπίζουμε…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:45