search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:26
MENU CLOSE

Δημοσιογράφοι του Καναλιού της Βουλής προς Ζωή: Έχει απαξιωθεί η δουλειά μας

01.07.2015 15:48
Δείτε LIVE το διάγγελμα της Προέδρου της Βουλής - Media

«Το κύρος της τηλεόρασης της Βουλής, πλέον αμφισβητείται καθημερινά από πολλούς τηλεθεατές, λόγω επιπόλαιου προγραμματισμού και διαρκών επαναλήψεων, για τις οποίες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους ακόμη και οι ίδιοι οι προσκεκλημένοι» αναφέρουν οι 11 δημοσιογράφοι – μέλη της Ένωσης Συντακτών που εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

 

«Το κύρος της τηλεόρασης της Βουλής, πλέον αμφισβητείται καθημερινά από πολλούς τηλεθεατές, λόγω επιπόλαιου προγραμματισμού και διαρκών επαναλήψεων, για τις οποίες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους ακόμη και οι ίδιοι οι προσκεκλημένοι» αναφέρουν οι 11 δημοσιογράφοι – μέλη της Ένωσης Συντακτών που εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

Οι δημοσιογράφοι του Καναλιού της Βουλής κάνουν λόγο για απαξίωση του καναλιού και για πλήγμα της επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας σε επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τις γραμματείες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και προς τις ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ.

Ζητούν την αποκατάσταση όλων των εργαζομένων συμβασιούχων που βρίσκονται υπό εργασιακή «ομηρία» και την ανάθεση αρμοδιοτήτων συντονιστή τηλεόρασης  και υπεύθυνου ενημέρωσης «ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην λειτουργία, αλλά και το κύρος της τηλεόρασης της βουλής, που πλέον αμφισβητείται καθημερινά από πολλούς τηλεθεατές, λόγω επιπόλαιου προγραμματισμού και διαρκών επαναλήψεων, για τις οποίες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους ακόμη και οι ίδιοι οι προσκεκλημένοι»!

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους αναφέρει:

«Μετά από αναμονή και υπομονή αρκετών μηνών και με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι δημοσιογράφοι μέλη της Ενωσης Συντακτών, σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή, προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον εργασιακό μας χώρο. Κατάσταση που οδηγεί σε απαξίωση τη δουλειά μας και πλήττει την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια, μετά από είκοσι και πλέον έτη εργασίας στο χώρο της δημοσιογραφίας» αναφέρουν και προσθέτουν «επίσης θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, στον οποίο και εργαζόμαστε επί σειρά ετών, άλλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και άλλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ανανεώνονται χωρίς διακοπή, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τα τελευταία 8 έως 11 χρόνια».

Οι συντάκτες του καναλιού υποστηρίζουν ότι «τα προβλήματα στη λειτουργία του σταθμού ξεκίνησαν με την λήξη των συμβάσεων και πως παρά τις διαβεβαιώσεις της Προέδρου και του γενικού γραμματέα της Βουλής οι οποίοι επί τέσσερις μήνες υπόσχονται πως θα δώσουν λύση «κάποιοι από εμάς παραμένουμε απλήρωτοι, ενώ από τις 27/5/2015 δεν εργαζόμαστε – ακολουθώντας την εντολή της Προέδρου προς τον αναπληρωτή συντονιστή Αρη Φατούρο, ο οποίος μας μετέφερε να προσερχόμαστε στην εργασία μας, αλλά να μην απασχολούμαστε. Όπως δε, εξήγησε η Πρόεδρος, στους εκπροσώπους του συντονιστικού μας, η σχετική εντολή, δόθηκε για νομικούς λόγους. Εντολή που ωστόσο, δεν αφορά όλες τις υπηρεσίες της Βουλής, αλλά περιορίζεται στο Κανάλι».

«Ευνόητο είναι ότι ακολουθήσαμε την εντολή της προέδρου, παρά το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται, καθώς μιλάμε για εργαζόμενους μη αμειβόμενους, οι οποίοι έχουν πλέον εξαντλήσει και τις τελευταίες οικονομίες τους. Πέρα όμως από το κοινωνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα που προκύπτει, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι που υπηρετούμε τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, όλα αυτά τα χρόνια, παρακολουθούμε με λύπη και απογοήτευση, την διαρκή απαξίωση του ενημερωτικού προφίλ που είχαμε καταφέρει να χτίσουμε.

Τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε κρίσιμους τομείς, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση των εσωτερικών ενημερωτικών παραγωγών. Πέραν του δελτίου ειδήσεων και της ευρωπαϊκής εκπομπής «Κάρτα Μέλους», που παράγονται με τεράστιες δυσκολίες και συχνές ακυρώσεις- οι οποίες γίνονται πάντα από την υπεύθυνη παραγωγής και προγραμματισμού Κατερίνα Κατωτάκη – κατ’ εντολή της Προέδρου, οι εκπομπές «Τι λέει ο νόμος» – που για 7 έτη φιλοξενεί βουλευτές από όλα τα κόμματα, διασφαλίζοντας τον πλουραλισμό και την ισότιμη εκπροσώπηση των κομμάτων, όπως αρμόζει σε ένα κοινοβουλευτικό τηλεοπτικό μέσο, αλλά και η εκπομπή «Συνάντηση» με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από το χώρο, των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, που προάγει και ενισχύει το πολιτιστικό προφίλ του σταθμού, όπως ορίζει και ο Κανονισμός λειτουργίας του, έχουν σταματήσει, μετά τη λήξη των συμβάσεων των δημοσιογράφων που τις παρουσιάζουν.

Αυτές τις ημέρες, λήγουν οι συμβάσεις και άλλων εργαζόμενων στο Κανάλι της Βουλής, ενώ οι εναπομείναντες με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου εργαζόμενοι, καλούνται να ασκήσουν επιπλέον καθήκοντα, αλλά και να καλύψουν διπλές βάρδιες, σε ένα πρόγραμμα που ξεκινά το πρωί και ολοκληρώνεται πολλές φορές μετά τα μεσάνυχτα, προκειμένου να κρατήσουν όρθιο το Κανάλι.

Το ήδη βεβαρημένο κλίμα, έρχεται να οξύνει η συμπεριφορά της υπεύθυνης παραγωγής και προγραμματισμού, Κατερίνας Κατωτάκη, η οποία ελλείψει συντονιστή τηλεόρασης και υπευθύνου ενημέρωσης-αρχισυντάκτη, επιχειρεί να ασκήσει – παραβιάζοντας κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία – μεροληπτικά, διοικητικά και δημοσιογραφικά καθήκοντα, διαβάλλοντας και απειλώντας εργαζόμενους και μάλιστα εξ ονόματος της Πρόεδρου.

Για τους λόγους που σας προαναφέραμε και με δεδομένο το κλίμα των ημερών, η κατάσταση για εμάς, έχει φθάσει πλέον στο μη περαιτέρω.

Ιδιαιτέρως σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, αποκατέστησε αδικίες του παρελθόντος στο δημόσιο τομέα, στην ΕΡΤ, σε σχολικούς φύλακες, δημοτικούς υπαλλήλους και στις καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών, για τη μετάδοσή της εκδήλωσής προς τιμήν των οποίων, εργάστηκαν συμβασιούχοι συνάδελφοι με ληγμένες συμβάσεις, εμείς και οι οικογένειές μας, ζούμε την απόλυτη αβεβαιότητα.

Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, οι συμβασιούχοι, οι πιο ευάλωτοι υπάλληλοι της Βουλής, όλο το προηγούμενο διάστημα άκουγαν με ικανοποίηση τις δεσμεύσεις για θετική και άμεση επίλυση μιας πολυετούς σε βάρος τους εργασιακής αδικίας.

Μολονότι δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις, έχουμε πλέον κάθε λόγο να μην αρκούμαστε σε προφορικές δεσμεύσεις, καθώς αντιμετωπίζουμε πλέον σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα, μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια και ψυχολογική φόρτιση.

Ζητούμε λοιπόν,

Την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων για την αποκατάσταση των συναδέλφων συμβασιούχων, καθώς και

την ανάθεση αρμοδιοτήτων συντονιστή τηλεόρασης και υπεύθυνου ενημέρωσης, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία, αλλά και το κύρος της τηλεόρασης της Βουλής, που πλέον αμφισβητείται καθημερινά από πολλούς τηλεθεατές, λόγω επιπόλαιου προγραμματισμού και διαρκών επαναλήψεων, για τις οποίες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους ακόμη και οι ίδιοι οι προσκεκλημένοι».

Την ανακοίνωση υπογράφει η δημοσιογραφική ομάδα της τηλεόρασης της Βουλής, την οποία στελεχώνουν οι:

Άννα Ασημινάκη

Άννυ Βιτσέντζου

Παναγιώτης Βολάνης

Γιώργος Γαβαλάς

Θάλεια Γιτοπούλου

Ματρώνη Δικαιάκου

Κέλλυ Κοντογεώργη

Αλεξία Κουλούρη

Φώτης Κωστόπουλος

Δήμητρα Λαγού

Άντζελα Τσιφτσή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:26