search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:43
MENU CLOSE

Τους ενώνει το «ΝΑΙ» στο πέτο…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1871
02-07-2015
04.07.2015 03:00
pod_0207_009_cmyk.jpg

Τα συστημικά κόμματα Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι επιχειρούν πολιτική νεκρανάσταση με το δημοψήφισμα

 

Με την ισχυρή επιφύλαξη για το αν τελικά θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα, τα κόμματα της συστημικής αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για τις επόμενες μέρες. 
 
Τα κομματικά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση προκειμένου να συντονίσουν τις μεταξύ τους κινήσεις για μια δυναμική παρουσία όχι μόνο στο δημοψήφισμα για την ανάδειξη του «Ναι» ως πλειοψηφούσας τάσης, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις που θα επιφέρει το αποτέλεσμα.
 
Η μνημονιακή αντιπολίτευση εργάζεται συστηματικά και άοκνα, προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο υπέδαφος ώστε να καταστεί πλειοψηφικό ρεύμα το «Ναι». 
 
Η αλήθεια είναι ότι τα κόμματα τις μέρες αυτές θα αξιοποιήσουν στο έπακρο την κατάσταση που επικρατεί στις τράπεζες προκειμένου να εντείνουν τον προβληματισμό, τον φόβο και την αγωνία των πολιτών απέναντι σε ένα ζοφερό μέλλον εκτός ευρώ. 
 
Έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένο ότι Σαμαράς, Θεοδωράκης και Φώφη έχουν αποδεχτεί πλήρως τη ρητορική των δανειστών ότι το κεντρικό δίλημμα των δανειστών είναι «ευρώ ή δραχμή» και ότι η κατάσταση είναι τόσο οριακή ώστε η χρεοκοπία εντός ευρώ θα αναγκάσει τη χώρα να κάνει αίτηση αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορέσει να τυπώσει χρήμα, όπως επισημαίνουν στις δημόσιες δηλώσεις τους. 
 
Ντιμπέιτ
 
Στα επιτελεία των τριών κομμάτων εκτιμούν ότι, ενώ αρχικά, λόγω του σοκ από τις προτάσεις των δανειστών και του εκβιαστικού τρόπου με τον οποίο φέρθηκαν στην εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, υπερτερούσε το «Όχι», που απευθύνεται κυρίως στην αξιοπρέπεια και το θυμικό των πολιτών, όσο περνούν οι μέρες με τις τράπεζες κλειστές και όσο η κυβέρνηση δεν απαντά ποιο είναι το σχέδιό της για την επόμενη μέρα αν εξασφαλίσει το «Όχι» που εισηγείται, θα αυξάνονται οι προβληματισμοί και οι σκέψεις ώστε να υπερτερήσει τελικά το «Ναι». 
 
Μάλιστα και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί επιζητούν ένα ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να δείξουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει συμμάχους μόνο τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής, ενώ θα έχει απέναντι, με διαφορετικό σκεπτικό, τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Θέλουν λοιπόν να αποδείξουν ότι ο Τσίπρας στην παρούσα φάση ηγείται του «λόμπι της δραχμής», προκειμένου να αποδείξουν την καταγγελία ότι οι εξελίξεις με το δημοψήφισμα ήταν μια οργανωμένη επί πεντάμηνο διαδικασία για να βγει η χώρα από το ευρώ. 
 
Αυτοεγκλωβισμός
 
Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. κυκλοφορεί η πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα ήταν μια απελπισμένη κίνηση αυτοεγκλωβισμού του Αλέξη Τσίπρα, επειδή συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή την πρότασή του και ότι από την προσεχή Δευτέρα θα υπάρχουν ραγδαίες πολιτικές, και όχι μόνο οικονομικές, εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι δικαιώνεται από την απόφασή του να μην παραιτηθεί και να αντιπαρατεθεί με τους δελφίνους του που ζητούσαν την κεφαλή του επί πίνακι.
 
Επίσης οι συνεργάτες του θεωρούν ότι δικαιώθηκε και η σκληρή αντιπαράθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως η Ν.Δ. αποτελεί τη μοναδική συγκροτημένη και δυνατή πολιτική οντότητα που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση. 
 
Επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που συγκρότησε την Τρίτη για το δημοψήφισμα της Κυριακής αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συμμετέχουν οι: Μ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Δασκαλάκης, Μ. Κεφαλογιάννης, Επ. Λεκέας, Ευάγγ. Μεϊμαράκης και Ανδρ. Παπαμιμίκος. Ήδη σχεδιάζονται περιοδείες και ομιλίες του ίδιου του Σαμαρά, αλλά και όλων των βουλευτών και στελεχών του κόμματος σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να πείσουν τους πολίτες υπέρ του «Ναι». 
 
Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι και τα δύο αποτελέσματα προκαλούν αναπόφευκτα πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με τα σενάρια:
 
1 Αν επικρατήσει το «Ναι», η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παραιτηθεί και η παρούσα Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν προκύπτει νέα κυβέρνηση. Επειδή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. 
 
Όπως λένε από τη Συγγρού, παρά τις διαβεβαιώσεις του Τσίπρα, θα είναι αδύνατον να συμφωνήσει σε μια επώδυνη συμφωνία, που θα είναι ένα νέο μνημόνιο με πιο σκληρές προβλέψεις από όλες τις προηγούμενες και θα πρέπει να το περάσει από τη Βουλή. Είναι βέβαιο ότι στη φάση αυτή θα απολεσθεί η δεδηλωμένη και θα πέσει πάραυτα η κυβέρνηση.
 
2 Στην περίπτωση του «Όχι», στη Ν.Δ. επισημαίνουν ότι τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο σκληρά, αφού οι πιέσεις θα ενταθούν και η τραπεζική ασφυξία και ο κίνδυνος της πλήρους κατάρρευσης θα αναγκάσουν τον Τσίπρα να αποδεχτεί ό,τι του δώσουν, με το ίδιο πάντα πολιτικό αποτέλεσμα. 
 
Στη Συγγρού λοιπόν κάνουν λόγο για τον απόλυτο πολιτικό εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, που θα δρομολογήσει εξελίξεις. 
 
Όχι στα μέτωπα
 
Το ΠΑΣΟΚ κινείται συστηματικά και δραστήρια προκειμένου να κάνει διακριτή τη θέση του και να προβάλει το επιχείρημα ότι διαθέτει στελέχη με βαθιά γνώση των οικονομικών δεδομένων, των ευρωπαϊκών διαδικασιών και είπε προεκλογικά με ειλικρίνεια τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι προφανές πως εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αδιέξοδο λόγω των προεκλογικών του ψεμάτων και του αντιμνημονιακού λαϊκισμού του, τον οποίο ήρθε η ώρα να πληρώσει.  
 
Πιστεύουν λοιπόν ότι σιγά – σιγά οι πρώην ψηφοφόροι του θα αρχίσουν να τους ακούνε και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις θα τους δικαιώσουν. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το κλίμα στην κοινωνία μεταστρέφεται και, παρ’ ότι ο χρόνος είναι πολύ πιεσμένος, επισημαίνουν ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν για τις επιπτώσεις από μια έξοδο από το ευρώ και θα συνταχθούν με το «Ναι». 
 
Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει την καμπάνια τους παρουσιάζοντας ένα ζοφερό μέλλον αν επικρατήσει το «Όχι» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι αγρότες θα χάσουν 30 δισ. την επόμενη πενταετία, τόσο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική όσο και από το ΕΣΠΑ:
 
«Με την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την Ευρώπη, αμέσως θα χαθούν 30 δισ. ευρώ κρίσιμοι πόροι που προορίζονται για την ελληνική περιφέρεια και την ύπαιθρο μέχρι το 2020. Και αυτό διότι, όταν σε μια χώρα δεν πληρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες συμμετοχής ως κράτους – μέλους στην Ε.Ε., αναστέλλεται κάθε κοινοτική χρηματοδότηση» επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο που διακίνησε προχθές το ΠΑΣΟΚ.
 
Το μεγαλύτερο ζήτημα του ΠΑΣΟΚ στην παρούσα φάση είναι να αποδείξει την πολιτική αυτονομία του έναντι της Ν.Δ. «Δεν κάνουμε μέτωπα, δεν μας αρέσουν» είπε προχθές η Φώφη Γεννηματά στέλνοντας ένα μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ επί των ημερών της δεν πρόκειται να γίνει παρακολούθημα της Ν.Δ. και του Σαμαρά. 
 
Η Φώφη, παρ’ ότι κράτησε ιδιαίτερα σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τη λογική του προκατόχου της, στην παρούσα φάση δέχεται με στωικότητα την υπερπληθωρική παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου τις τελευταίες μέρες. Παρ’ ότι εκτιμούν ότι η ανάμειξή του στο δεύτερο μνημόνιο εξεγείρει τα αντιμνημονιακά αντανακλαστικά των πολιτών, εκτιμούν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί και επιχειρεί να χτίσει βάσεις πολιτικής δικαίωσής του, που δεν μπορούν, αλλά και δεν επιθυμούν να του στερήσουν. 
 
Η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινείται ιδιαίτερα προσεκτικά απέναντι στα σενάρια κυβερνητικής σύμπραξης των συστημικών κομμάτων. 
 
Στην παρούσα φάση στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι οι ίδιοι κινούνται πάντα στον δρόμο της πολιτικής ομαλότητας, δεν συμμετέχουν σε σενάρια και σχέδια πολιτικής εκτροπής και ότι ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές, ενώ επισημαίνουν ότι το κόμμα θα σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στις υποχρεώσεις του για τήρηση της πολιτικής ομαλότητας, αλλά δεν έχουν σκοπό να επιστρέψουν από την πίσω πόρτα στην κυβέρνηση. 
 
Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι, όμως, βλέπουν με ιδιαίτερη θέρμη την περίπτωση ενός στελέχους της Κεντροαριστεράς να αναλαμβάνει δράση προκειμένου να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα αν υπάρξει θέμα με την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. 
 
Όπως λένε από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αποκλείεται να «επιτρέψουν» την επιστροφή Σαμαρά στη διακυβέρνηση της χώρας και εκτιμούν ότι ακόμα και ο Στουρνάρας είναι καμένο χαρτί λόγω της εμπλοκής του στα μνημόνια. Πιστεύουν λοιπόν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που μπαίνει μπροστά υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα, έχει πείρα, κύρος και υπευθυνότητα ώστε να αναλάβει κρίσιμο ρόλο και να τεθεί επικεφαλής μιας διαδικασίας αντιμετώπισης της κρίσης. 
 
Πρόθυμος συνεργάτης
 
Το Ποτάμι από την πλευρά του φρόντισε να ανεβάσει αντιπολιτευτικές στροφές παραμένοντας επίδοξος πρόθυμος «κυβερνητικός» εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ. Με βασικό μότο ότι ο Τσίπρας είναι αιχμάλωτος στο «λόμπι της δραχμής», ο Σταύρος Θεοδωράκης επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά των «νοικοκυραίων» ψηφοφόρων που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και να εμπεδώσει την αίσθηση ότι το κόμμα του αποτελεί  υπεύθυνη πολιτική δύναμη.
 
Θεωρεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις  τον ευνοούν, αφού ο φόβος για έναν επερχόμενο κοινωνικό Αρμαγεδδώνα θα δώσει στον ίδιο και τα στελέχη του πόντους από ένα νεανικό απολιτίκ κοινό που οδηγήθηκε με το ρεύμα της περιόδου προς τον Τσίπρα. 
 
Η απρόκλητη και ασύμμετρη επίθεση του Θεοδωράκη προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την επικύρωση του δημοψηφίσματος, στην οποία έκανε λόγο για βουλευτές – κομματικούς υπαλλήλους επί έτη που ήθελαν να γίνουν κυβερνητικοί υπάλληλοι, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. 
 
Ο Θεοδωράκης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του ότι επιθυμεί να συνεργαστεί μόνο με τον «ευρωπαϊκό» ΣΥΡΙΖΑ και όχι  με τον κομματικό και να ανυψώσει την πολύ χαμηλή ηγετικότητά του, για την οποία προβληματίζονται ακόμα και στελέχη του.
 
Το Ποτάμι επιχειρεί να καταστεί πόλος της Κεντροαριστεράς και της φιλελεύθερης (και νεοφιλελεύθερης) Δεξιάς και η επιχείρηση νεκρανάστασης του Σαμαρά μπορεί να τον διευκολύνει να υποδεχθεί «διωγμένα» από τη Ν.Δ. στελέχη (την Ντόρα και τους φίλους της για παράδειγμα). 
 
Στο πλαίσιο αυτό, στο παρασκήνιο ο πόλεμος με τη Ν.Δ. είναι έντονος, γι’ αυτό, παρ’ ότι ακολουθούν την ίδια ρητορική και πολιτική αντίληψη, το Ποτάμι αρνείται οποιαδήποτε επαφή ή πολιτική και κοινοβουλευτική σύμπραξη εκτός από τη συμμετοχή στο «Μένουμε Ευρώπη». 
 
Το Ποτάμι εξακολουθεί να διαφοροποιείται από τις συνεχείς αποχωρήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. από το Κοινοβούλιο και από την υπεράσπιση των μνημονίων και των μέχρι τώρα ενεργειών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Προβάλλουν συνεχώς το επιχείρημα ότι δεν φέρουν ευθύνη για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα, παρ’ ότι διαθέτουν στελέχη όπως οι Χ. Θεοχάρης, Σπ. Λυκούδης και Γρ. Ψαριανός που έχουν ψηφίσει τα μνημόνια.
 
Στο μεταξύ το Ποτάμι επιχειρεί να αξιοποιήσει, να συμμετάσχει, να συντονίσει και να εκμεταλλευθεί το μέτωπο των κοινωνικών δυνάμεων, δημάρχων, κοινωνικών και οικονομικών φορέων που επιχειρούν να συμπτύξουν μέτωπο υπέρ του «Ναι» με επικεφαλής το στέλεχος του Ποταμιού Γιάννη Μπουτάρη, δήμαρχο Θεσσαλονίκης, και τον Γιώργο Καμίνη, δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος προαλείφεται, όπως προαναφέραμε, για πρωταγωνιστικό ρόλο αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Κυριακή κοντή γιορτή…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:43