search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:25
MENU CLOSE

Aγκυλώσεις και συμφέροντα υπονομεύουν την Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1871
02-07-2015
06.07.2015 03:00
pod_0207_033_cmyk.jpg

Τρία καίρια πλήγματα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία στα γενέθλια της ίδρυσης του Ισλαμικού Κράτους

 

Την ώρα που η Ευρώπη έχει όλα τα μέτωπά της ανοιχτά με την Ελλάδα, τη Βρετανία και το μεταναστευτικό, έχοντας εγκλωβιστεί σε αγκυλώσεις και συμφέροντα που την εμποδίζουν να βρει μία κοινή βάση λύσης σε καθένα από τα καυτά ζητήματα, τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις την ίδια μέρα της υπενθύμισαν ένα ακόμα πολύ χρόνιο και άλυτο πρόβλημα: τo Ισλαμικό Κράτος.
 
Οι τρεις διαφορετικές επιθέσεις την περασμένη Παρασκευή δεν έγιναν όλες στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά στην πλειονότητά τους είχαν στόχο Ευρωπαίους πολίτες.
 
Αν και η πρώτη έγινε σε μουσουλμανικό τέμενος σιιτών στο Κουβέιτ – σε ένα κράτος με σουνιτική πλειοψηφία, γεγονός που θα μπορούσε να θεωρηθεί συνηθισμένο – προκαλεί καχυποψία το ότι λίγες ώρες αργότερα έγινε σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα στην Τυνησία.
 
Το πιο απεχθές του εγκλήματος ήταν ότι πρώτη φορά οι τρομοκράτες χτύπησαν στο ψαχνό Δυτικούς τουρίστες τη στιγμή που έκαναν ηλιοθεραπεία στις εξωτικές παραλίες… Οι βρετανικές εφημερίδες συνεχίζουν να κλαίνε για τους νεκρούς τους, που ξεπέρασαν τους 30.
 
Η τρίτη επίθεση, η οποία έλαβε και μεγαλύτερες διαστάσεις, έγινε στο κέντρο της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στη νοτιοανατολική Γαλλία. Ο δράστης αποκεφάλισε – κατά την προσφιλή μέθοδο των τζιχαντιστών – τον εργοδότη του εργοστασίου που εργαζόταν. Οι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν δείξει ότι πρόκειται για νεαρό άνδρα μεταξύ 22 και 35 ετών, ο οποίος γεννήθηκε στο εξωτερικό, πριν έρθει στη Γαλλία, πιθανότατα από Μαροκινούς ή Αλγερινούς γονείς.
 
Αναλυτές εκτιμούν ότι μερικές από αυτές τις επιθέσεις συνδέονται με ακραίες ισλαμιστικές ομάδες και το Ισλαμικό Κράτος, ενώ κάποιοι άλλοι λειτουργούν ως μοναχικοί λύκοι.
 
Βίαιος ακτιβισμός
 
Οι αρχές στην Τυνησία είπαν ότι ο ένοπλος ήταν νεαρός ντόπιος με λευκό ποινικό μητρώο. Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι ο τρομοκράτης που συνέλαβαν είχε επαφές με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, αλλά η επιτήρησή του είχε σταματήσει το 2008. Το Κουβέιτ δεν έδωσε στοιχεία για τον ύποπτο της επίθεσης.
 
Σε κάθε περίπτωση όλοι είναι εκπαιδευμένοι στον βίαιο ακτιβισμό, τον βαθύ συντηρητισμό, την ομοφοβία και τον αντισημιτισμό.
 
Κάποιοι από αυτούς, που είναι γόνοι μεταναστών τρίτης και τέταρτης γενιάς από τις πάλαι ποτέ αποικίες, εμπνέονται από τα ιδεολογικά κηρύγματα του ισλαμισμού, τα οποία παραποιούνται με πρόσχημα την άσκηση βίας και της κήρυξης τζιχάντ στην «άπιστη» Δύση από τους εκφραστές του μορφώματος του Ισλαμικού Κράτους. 
 
Οι προπαγανδιστές των τζιχαντιστών μπορούν πιο εύκολα να προσηλυτίσουν τους μοναχικούς λύκους απευθυνόμενοι στα χαμηλά τους ένστικτα για να πάρουν τα όπλα εναντίον των ευρωπαϊκών κρατών και κυρίως κατά των «βρομογάλλων».
 
Αξίζει να επισημανθεί ότι και οι τρεις επιθέσεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα – με διαφορά μόλις τριών ωρών – την ημερομηνία ίδρυσης του χαλιφάτου και γι’ αυτόν τον λόγο ήταν συντονισμένες. Αν μάλιστα κάτι τέτοιο αποδειχθεί και με περισσότερα στοιχεία, θα αναδείξει ένα καινούργιο επίπεδο στρατηγικής και συντονιστικών ικανοτήτων του Ισλαμικού Κράτους.
 
Αν δεν ισχύει ούτε αυτή η θεωρία, τότε οι τρομοκράτες στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα: ότι ελπίζουν πως δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να χτυπήσουν όπου θέλουν και όποτε θέλουν παντού…
 
Στην επίθεση που έγινε στην Ευρώπη πήρε μέρος μόνο ένας άνδρας. Στην Τυνησία πιθανολογείται ότι συμμετείχαν δύο. Σίγουρα δεν καταγράφονται πια μαζικές επιθέσεις που γίνονταν πριν από 10 ή 12 χρόνια, ενώ ακόμα δεν φαίνεται να υιοθετείται το δυσοίωνο σενάριο των εκπαιδευμένων μελών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν περάσει στη Βρετανία και τις ΗΠΑ για να οργανώσουν μεγάλης εμβέλειας τρομοκρατικές επιχειρήσεις…
 
Ωστόσο αυτή η αίσθηση της πανταχού παρούσας απειλής – η οποία αναζωπυρώθηκε από τις ταυτόχρονες επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής – είναι δύσκολο να διαλυθεί.
 
Ο εντοπισμός των βασικών θυλάκων των τζιχαντιστών και το ανελέητο χτύπημα των βάσεών τους από αέρος με εντολή της κυβέρνησης Ομπάμα στο Ιράκ και τη Συρία λέγεται πως τους έχει αποδυναμώσει – όπως αναφέρει άρθρο των «New York Times» – και για αυτόν τον λόγο προσπαθούν απεγνωσμένα να εμπνεύσουν τους οπαδούς τους που βρίσκονται σε διάφορες χώρες της Δύσης και της Μέσης Ανατολής να κάνουν μεμονωμένες επιθέσεις.
 
«Μήπως όμως η εμμονή των ΗΠΑ να διαλύσουν τους τζιχαντιστές στα εδάφη τους εμποδίζει την αμερικανική κυβέρνηση να αναζητά τους άλλους τρόπους που ψάχνει αυτή η οργάνωση για να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια;» αναρωτιούνται οι «New York Times».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:23