26/01/2020 22:54:36

Σενάρια για κούρεμα καταθέσεων

Ξεχάστε τα ΑΤΜ που ξέρατε - Αλλάζουν όλες οι συναλλαγές που θα κάνετε με κάρτα - Media

 

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια των ξένων αναλυτών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τα οποία περιλαμβάνουν ακόμη και κούρεμα καταθέσεων σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα Νέα, η οποία επικαλείται διεθνή οικονομικά site, τα αρνητικά σενάρια θα υλοποιηθούν εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να εγκαταλείψει τη στάση αναμονής και εφαρμόσει με αυστηρότητα τους κανόνες της. Αν κρίνει δηλαδή, ότι λόγω χρεοκοπίας προς το ΔΝΤ και εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι πλέον αρκετά αξιόπιστα.

Σε περίπτωση «τακτικής χρεοκοπίας» σημειώνουν οι αναλυτές επικαλούμενοι παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg, το κούρεμα των ενεχύρων θα μπορούσε να φτάσει το 75% ή το 90%. Σε αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να κουρέψουν καταθέσεις 33 δισ. ευρώ ή 67 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει κούρεμα 27% ή 55% αντίστοιχα, στο σύνολο των καταθέσεων, που φτάνουν σήμερα τα 120 δισ. ευρώ.

Πάντως όπως αναφέρει η ίδια ανάλυση για να συμβεί αυτό το σενάριο θα πρέπει το κούρεμα των ενεχύρων να ξεπεράσει το 60%, σήμερα το κούρεμα είναι περίπου στο 23%.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.