search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:25
MENU CLOSE

Σενάρια για κούρεμα καταθέσεων

02.07.2015 09:24
Ξεχάστε τα ΑΤΜ που ξέρατε - Αλλάζουν όλες οι συναλλαγές που θα κάνετε με κάρτα - Media

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια των ξένων αναλυτών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τα οποία περιλαμβάνουν ακόμη και κούρεμα καταθέσεων σε περίπτωση χρεοκοπίας.

 

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια των ξένων αναλυτών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τα οποία περιλαμβάνουν ακόμη και κούρεμα καταθέσεων σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα Νέα, η οποία επικαλείται διεθνή οικονομικά site, τα αρνητικά σενάρια θα υλοποιηθούν εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να εγκαταλείψει τη στάση αναμονής και εφαρμόσει με αυστηρότητα τους κανόνες της. Αν κρίνει δηλαδή, ότι λόγω χρεοκοπίας προς το ΔΝΤ και εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι πλέον αρκετά αξιόπιστα.

Σε περίπτωση «τακτικής χρεοκοπίας» σημειώνουν οι αναλυτές επικαλούμενοι παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg, το κούρεμα των ενεχύρων θα μπορούσε να φτάσει το 75% ή το 90%. Σε αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να κουρέψουν καταθέσεις 33 δισ. ευρώ ή 67 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει κούρεμα 27% ή 55% αντίστοιχα, στο σύνολο των καταθέσεων, που φτάνουν σήμερα τα 120 δισ. ευρώ.

Πάντως όπως αναφέρει η ίδια ανάλυση για να συμβεί αυτό το σενάριο θα πρέπει το κούρεμα των ενεχύρων να ξεπεράσει το 60%, σήμερα το κούρεμα είναι περίπου στο 23%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:23