search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:21
MENU CLOSE

Πιθανότητα παγκόσμιων ανισορροπιών προβλέπει ο Στρος-Καν

01.02.2011 09:00
Πιθανότητα παγκόσμιων ανισορροπιών προβλέπει ο Στρος-Καν - Media

Ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Στρος-Καν, απηύθυνε προειδοποίηση για ενδεχόμενη επιστροφή των παγκόσμιων ανισορροπιών που μπορούν να πυροδοτήσουν κοινωνική έκρηξη.

Ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Στρος-Καν, απηύθυνε προειδοποίηση για ενδεχόμενη επιστροφή των παγκόσμιων ανισορροπιών που μπορούν να πυροδοτήσουν κοινωνική έκρηξη.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σιγκαπούρη σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία δείχνει τάσεις ανάκαμψης, αλλά είναι επιβαρυμένη με προβλήματα όπως υψηλό πληθωρισμό και ποσοστά ανεργίας, τα οποία συνδυαζόμενα μπορούν να πυροδοτήσουν έναν καταστροφικό εμπορικό προστατευτισμό και βίαιες κοινωνικές αναταραχές και τόνισε ότι «επανεμφανίζεται το μοντέλο των παγκόσμιων ανισορροπιών που υπήρχε προ κρίσης»

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως « η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, όπως οι ΗΠΑ, εξακολουθεί να καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση. Και η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλο εξωτερικό πλεόνασμα, όπως η Κίνα και η Γερμανία, εξακολουθεί να ενισχύεται από τις εξαγωγές».

Ο Στρος-Καν συμπλήρωσε επίσης ότι « καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των χωρών, μπορεί να δούμε την άνοδο του προστατευτισμού του εμπορίου και των δραστηριοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Και καθώς αυξάνονται οι εντάσεις εντός των χωρών, μπορεί να έχουμε την αύξηση κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό τους, ακόμη και πόλεμο», χρησιμοποιώντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Αιγύπτου και της Τυνησίας που έχουν εξεγερθεί και λόγω της αύξησης της τιμής των τροφίμων και καυσίμων.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών ανισοτήτων μπορούν να διαδραματίσουν οι αναπροσαρμογές της ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων. «Συγκρατώντας αυτές τις αναπροσαρμογές σε μία χώρα καθίσταται δυσκολότερο και πιο δαπανηρό για άλλες χώρες να επιτρέψουν την αναπροσαρμογή των δικών τους ισοτιμιών», είπε, σημειώνοντας πως για να συμβεί αυτή η αναπροσαρμογή απαιτείται χρόνος.

Τέλος, δήλωσε πως το ΔΝΤ αναμένει συγκρατημένη ανάπτυξη του 2,5% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2011, εφόσον το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τα χρέη των νοικοκυριών επηρεάζουν την εσωτερική ζήτηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:21