search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:03
MENU CLOSE

Κωνσταντόπουλος: Όχι στα εξωθεσμικά κέντρα που εκβιάζουν τη λαϊκή κυριαρχία και εκφοβίζουν συνειδήσεις

03.07.2015 11:52
Κωνσταντόπουλος: Αθλιότητα οι 10 κάλπες με τους πολιτικούς – Υπό αμφισβήτηση το ήθος Παπαγγελόπουλου (Video) - Media

Δήλωση του Νίκου Κωνσταντόπουλου για τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει του δημοψηφίσματος.

 

Δήλωση του Νίκου Κωνσταντόπουλου για τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει του δημοψηφίσματος.

Στη δήλωση του ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρει ότι «οι ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισοτιμίας, αλληλεγγύης και δημοκρατικής σύνθεσης του εθνικού και του ευρωπαϊκού κεκτημένου παραβιάζονται ωμά από πρακτικές διευθυντηρίων και ηγεμονικές νοοτροπίες» ενώ αναρωτιέται γιατί ενώ «όλοι αποδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, τα εξουθενωτικά μέτρα εντείνονται»;

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος καταλήγει λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι παρά δημοκρατική κι αξιοπρεπής» λέγοντας «όχι στα εξωθεσμικά κέντρα που εκβιάζουν τη λαϊκή κυριαρχία και εκφοβίζουν τις συνειδήσεις»

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Κωνστανόπουλου:

1. Η Δημοκρατία, η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν είναι πλαστικές σημαίες, σκηνοθετημένα συνθήματα κι άδειο πουκάμισο. Έχουν αντίκρυσμα ιστορίας και πολιτισμού, με πραγματικό περιεχόμενο ζωής. Άξιον εστί για τους λαούς να υπερασπίζονται τις οικουμενικές διακηρύξεις και κατακτήσεις των αγώνων τους, να αντιστέκονται σε όσους τους ζητούν τον αυτοεξευτελισμό τους, να διεκδικούν την διεύρυνση κι εμβάθυνση της Δημοκρατίας έναντι της χρεωκρατίας και των τεχνοκρατικών μηχανισμών της. Όταν όλοι μιλάνε, σήμερα, για τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις και στρεβλώσεις της πολιτικής και κοινωνικής Ευρώπης, των δημοκρατικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της, είμαστε οργανικά ενταγμένοι στην Ευρώπη όχι για να νομιμοποιούμε κακέκτυπες πρακτικές και ανάλγητες πολιτικές, αλλά για να επιδιώξουμε, με αλληλεγγύη, δικαιοσύνη κι αλληλοσεβασμό, την αλλαγή τους.

2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδρυτικές καταστατικές αρχές ισοτιμίας, αλληλεγγύης και δημοκρατικής σύνθεσης του εθνικού και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτές οι ιδρυτικές αρχές και το πλαίσιο αμοιβαίας συνύπαρξης παραβιάζονται ωμά, από πρακτικές διευθυντηρίων και ηγεμονικές νοοτροπίες, που θυμίζουν περισσότερο τον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ, τον ανάλγητο τοκογλύφο που ζητούσε για την αποπληρωμή του, απ’ τον ανήμπορο οφειλέτη του, ένα κομμάτι απ’ τις σάρκες του. Όλοι ομολογούν ότι το κατ’ ευφημισμό σχέδιο στήριξης της Ελλάδας ήταν εξ αρχής λάθος. Τότε γιατί το ομολογημένο και σχεδιασμένο λάθος πρέπει να εφαρμοστεί μέχρις τελικής εξοντώσεως της Ελλάδας; Όλοι, επίσης, αποδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα έχουν εξαντλήσει τα όρια αξιοπρεπούς ύπαρξης. Τότε γιατί τα εξουθενωτικά μέτρα εντείνονται και η χώρα περιφέρεται στα παζάρια των αργυραμοιβών;

3. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα παρίας. Είναι οντότητα ιστορίας και πολιτισμού. Οι έλληνες πολίτες δεν είναι χωρίς ταυτότητα, αυτογνωσία και αξιοπρέπεια, για να χρειάζονται αγοραίους τηλεξουσιαστές ως εθνικούς καθοδηγητές και κινδυνολόγους προπαγανδιστές ως διερμηνευτές της ζώσας ιστορίας. Ο δημοκρατικός κοινοβουλευτισμός των πολιτών δεν φοβάται τη λειτουργία του συντάγματος, αλλ’ απεναντίας την εμπιστεύεται στον πατριωτισμό των πολιτών. Όλοι βλέπουν ότι κάθε μέρα επιδιώκεται ο περιορισμός της εσωτερικής διάστασης της δημοκρατίας, η μεταποίηση του ενεργού πολίτη σε ενεργούμενου, της αντιπροσωπευτικής εξουσίας διακυβέρνησης σε υποτελή συμμόρφωση προς υποδείξεις διευθυντηρίων.

4. Όχι, λοιπόν, στον περιορισμό και την αλλοίωση της δημοκρατίας. Όχι στην ανάλγητη εκμετάλλευση της κοινωνίας και του εθνικού πλούτου. Όχι στα εξωθεσμικά κέντρα και τα διαπλεκόμενα διευθυντήρια, που εκβιάζουν τη λαϊκή κυριαρχία, εκφοβίζουν τις συνειδήσεις, εκμαυλίζουν την πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική Ευρώπη. Όχι σε όλους εκείνους τους μηχανισμούς που απεργάζονται παρασκηνιακά σενάρια ελεγχόμενων κινήσεων. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι παρά δημοκρατική κι αξιοπρεπής. Όπως και η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική και κοινωνική ή δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Αθήνα, 03/07/2015

Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:02