search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:10
MENU CLOSE

Οι τροχοί της ζωής!

05.02.2011 03:25
Οι τροχοί της ζωής! - Media

Eπιµέλεια: ΜΑΡΙΑΤΖΕΛΑ ΡΙΒΙΟΥ

Τι µπορεί, άραγε, να συνδέει έναν κρατούµενο στη φυλακή Gloucester της Βρετανίας µε ένα παιδάκι που ζει στην Γκάµπια, στη ∆υτική Αφρική;

Eπιµέλεια: ΜΑΡΙΑΤΖΕΛΑ ΡΙΒΙΟΥ

Τι µπορεί, άραγε, να συνδέει έναν κρατούµενο στη φυλακή Gloucester της Βρετανίας µε ένα παιδάκι που ζει στην Γκάµπια, στη ∆υτική Αφρική; Η απάντηση είναι ένα ποδήλατο και ένα πρόγραµµα, το «bikes4Africa»… Και πιο συγκεκριµένα το ίδιο ποδήλατο που δίνει και στους δύο ελπίδα για ένα καλύτερο µέλλον.

Για τους φυλακισµένους η συµµετοχή στο πρόγραµµα είναι άκρως σηµαντική, αφού τους κρατά απασχοληµένους σε ένα περιβάλλον που η αίσθηση του χρόνου χάνεται αλλά και στο πλαίσιο προσπαθειών για την επιµόρφωσή τους έτσι ώστε όταν εκτίσουν την ποινή τους να µη βρεθούν χωρίς καµιά προοπτική στον «έξω» κόσµο.

Για τα παιδιά της Γκάµπια το ποδήλατο που επισκεύασαν οι φυλακισµένοι είναι η «έξοδός» τους στη ζωή και στη µόρφωση, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας οι αποστάσεις είναι απαγορευτικές για τους πιτσιρικάδες, οι οικογένειες των οποίων δεν έχουν κανένα µέσο µετακίνησης.

Το πρόγραµµα αρχίζει να έχει µεγάλη ανταπόκριση, αφού πολλοί πολίτες που έχουν ενηµερωθεί αντί να πετάνε τα χαλασµένα ποδήλατα στα σκουπίδια τα στέλνουν στις φυλακές. Οι κρατούµενοι έχουν επισκευάσει µέχρι στιγµής 333 ποδήλατα που τα χαίρονται, ήδη, οι πιτσιρικάδες στην Γκάµπια.

Όχηµα µόρφωσης

Το πρόγραµµα προωθείται από τον εκπαιδευτικό φιλανθρωπικό οργανισµό «Jole Rider» και µέχρι σήµερα έχει τεράστια επίδραση στα παιδιά. Όπως επισηµαίνουν οι υπεύθυνοι του οργανισµού, τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται να περπατήσουν από 2 έως 3 ώρες για να πάνε µε τα πόδια στο σχολείο και βέβαια τις ίδιες ώρες για να επιστρέψουν σπίτια τους. Αυτό και µόνο είναι εξαιρετικά απαγορευτικό για τα παιδιά που δεν αντέχουν να περπατούν καθηµερινά 6 ώρες, µε αποτέλεσµα να εγκαταλείπουν το σχολείο και να µην γνωρίζουν ούτε γραφή ούτε ανάγνωση.

Τα ποδήλατα που συγκεντρώνει ο οργανισµός µοιράζονται στους πιτσιρικάδες µε ευθύνη του σχολείου που γνωρίζει καλύτερα ποια από τα παιδιά τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Όταν αποφοιτήσουν, τα ποδήλατα επιστρέφουν στην κατοχή των σχολείων για να τα µοιράσουν σε άλλους µαθητές.

Όσο κι αν σε εµάς φαίνεται περίεργο, το ποδήλατο είναι για τα παιδιά της Γκάµπια όχηµα µόρφωσης, αφού φτάνουν στο σχολείο στην ώρα τους και χωρίς να είναι εξουθενωµένα από το πολύωρο περπάτηµα. Το ποδήλατο τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να παραµένουν περισσότερες ώρες στο σχολείο και να κάνουν περισσότερα µαθήµατα. Παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να γυρίζουν σπίτι τους µε το φως της µέρας και όχι να περπατούν µέσα στη νύχτα.

Ο Οργανισµός δέχεται προσφορές ποδηλάτων από ιδιώτες, την αστυνοµία, κέντρα ανακύκλωσης και επιχειρήσεις, ενώ έχει κάνει συµφωνίες για την επισκευή τους µε τα περισσότερα από τα σωφρονιστικά καταστήµατα της Βρετανίας. Μέχρι σήµερα στα παιδιά της Γκάµπια έχουν διατεθεί περισσότερα από 6.500 ποδήλατα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:10