28/01/2020 10:12:05

Τα «μαζεύει» ο Μάρδας για το κούρεμα καταθέσεων – Καταθέσεις στα γκισέ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Τα «μαζεύει» ο Μάρδας για το κούρεμα καταθέσεων – Καταθέσεις στα γκισέ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο - Media

 

Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων σε ραδιοφωνικό σταθμό, λέγοντας πως ερμηνεύτηκαν λάθος.

Σε κανένα αρμόδιο κυβερνητικό όργανο δεν έχει ουδέποτε συζητηθεί καν το ενδεχόμενο «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων. Άρα οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού για το θέμα είναι αυθαίρετη σημειώνει ο κ. Μάρδας.

Νωρίτερα μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, όσες φορές ρωτήθηκε ο κ. Μάρδας να απαντήσει ευθέως για το αν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, το απέφυγε.

Στο ερώτημα αν θα ζητηθεί από καταθέτες και ομολογιούχους να δώσουν κάτι ο κ. Μάρδας είπε:

«Δεν ξέρω κάτι τέτοιο και τι έχουν στο μυαλό τους οι τράπεζες και η ΕΕ. Υπάρχει και μια οδηγία της ΕΕ που προβλέπει κάποια πράγματα. Αυτό το θέμα δεν το έχουμε συζητήσει εκεί που θα έπρεπε να το έχουμε συζητήσει, δηλαδή στα αρμόδια όργανα. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να λυθούν τα προβλήματα και δεν είναι η μόνη λύση για να αποκατασταθεί η ρευστότητα».

Καταθέσεις στα γκισέ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Η διενέργεια σειράς συναλλαγών που δεν γίνονται σήμερα και έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στη λειτουργία της αγοράς βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε σύσκεψη την Τετάρτη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και των επικεφαλής των τραπεζών.

Ειδικότερα, εξετάζεται να είναι ανοικτές οι τράπεζες προκειμένου να δέχονται καταθέσεις από τους πελάτες τους, οι οποίες σήμερα γίνονται μόνο μέσω ΑΤΜs.

Επίσης ή έκδοση τραπεζικών επιταγών και γενικά η διευκόλυνση των συναλλαγών μέσω επιταγών είναι ακόμη ένα από τα θέματα που συζητά το οικονομικό επιτελείο.

Οι νέες υπηρεσίες θα προσδιορίζονται στην πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί αύριο και η οποία θα περιγράφει επίσης το καθεστώς που θα ισχύσει στις τράπεζες από την Πέμπτη μετά τη λήξη (την Τετέρτη) της παράτασης της τραπεζικής αργίας που προβλέπει η χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.