search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:00
MENU CLOSE

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

08.07.2015 08:53
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) - Media

Σε μία έντονη συνεδρίαση στο Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο, όπου μίλησε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα και αναδείχθηκαν οι έντονες διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες σχετικά με τις ευθύνες για την ελληνική κρίση και τις προτεινόμενες λύσεις.

 

Σε μία έντονη συνεδρίαση στο Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο, όπου μίλησε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα και αναδείχθηκαν οι έντονες διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες σχετικά με τις ευθύνες για την ελληνική κρίση και τις προτεινόμενες λύσεις.

14.12 Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί για να παραμείνει στην ευρωζώνη αλλά και για να επανέλθει στην ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα στη Ρώμη ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

14.10 Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, δεν προβλέπει αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (ELA) σήμερα.

13.27 H Ρωσία δεν είναι σε θέση να βοηθήσει στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να την επιλύσει μόνη της, δήλωσε σήμερα ο Αντρέι Κόστιν, διευθύνων σύμβουλος στη δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, την VTB. «Αυτό είναι πρόβλημα της Ευρώπης», είπε ο Κόστιν στο περιθώριο της συνόδου των BRICS στη ρωσική πόλη Ούφα. «Η Ευρώπη το δημιούργησε και θα πρέπει να το επιλύσει από μόνη της. Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία είναι σε θέση να βοηθήσει».

13.00 Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα, υπογραμμίζει αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.Επισημαίνεται ότι το αίτημα προς τον ESM από την Αθήνα για νέο δάνειο θα εξετασθεί από το EuroWorking Group.

12:45 «Μακάρι να μπορούσατε να ακούσετε όσα είπαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα», ανέφερε, απευθυνόμενος στους επικεφαλής του ΕΛΚ και των φιλελευθέρων, ο ευρωβουλευτής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα γιατί σήκωσε τη σημαία της Ευρώπης», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι δεν καταστρέφεται η Ευρώπη αν ένας λαός διαφωνεί με τη λιτότητα. «Καταστρέφεται από τον ολοκληρωτισμό των κεφαλαίων και την αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης», είπε. Απευθυνόμενος προς την ομάδα των σοσιαλδημοκρατών, τους ζήτησε να κάνουν «το μεγάλο βήμα» προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποσπαστούν από τη συμμαχία των συντηρητικών και των φιλελευθέρων. «Να υπερασπιστούμε τους Έλληνες σημαίνει να υπερασπιστούμε την Ευρώπη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε. 

12.41 Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2008 κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, εν μέσω αθρόων ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σενζέν αλλά και ανησυχιών στις παγκόσμιες αγορές για τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα.

12.30 Δεν είναι η ώρα για blame game, είπε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι σαν ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως, είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και κάλεσε τους πάντες να κάνουν ότι χρειαστεί, «whaterer it takes», ώστε να φύγει οριστικά η λέξη Grexit από το ευρωπαϊκό λεξιλόγιο. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια λύση με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά στο χρέος. Να μην κάνουν ότι δεν ακούν τις εκθέσεις του ΔΝΤ, υπογράμμισε. Δεν είναι ώρα για blame game, το κόστος ενός Grexit είναι απαγορευτικό για όλους. Φτάνει το τένις στην πλάτη των Ελλήνων. Η ευρωζώνη οφείλει να αποφύγει έναν ακρωτηριασμό, κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

12.20 Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι μέσα στο αίμα μας, δεν το κουβεντιάζω, και αυτό φυσικά ισχύει και για εμάς τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πάμε για συνολικά βιώσιμη λύση» δήλωσε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, σε συνέντευξή του στην πρωϊνή εκπομπή του Mega.

11.54 «Η Ελλάδα πρέπει να μπορέσει να αναπνεύσει (…) δεν μπορεί να δώσει άλλα ανταλλάγματα», τόνισε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Γάλλος ευρωβουλευτής και ιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν.

11:45 Σε πιο ήπιους τόνους, σε σχέση με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, κινήθηκε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

«Χωρίς την Ελλάδα στην Ευρωζώνη η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια», είπε. «Είμαστε αντίθετοι προς τους εξτρεμιστές, είτε πρόκειται για τον Σόιμπλε είτε για τον Βαρουφάκη» ανέφερε, επιβραβεύοντας τη συμβιβαστική στάση Γιούνκερ. «Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε σε ρινγκ το ευρωκοινοβούλιο», πρόσθεσε, «φωτογραφίζοντας» τον Βέμπερ που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ως Ευρωπαίος, κε Τσίπρα, σας λέω ότι για το καλό της Ευρώπης δεν θα δεχτούμε ποτέ ένα grexit», είπε.«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», κατέληξε, τονίζοντας ότι οι Σιοσιαλδημοκράτες τίθενται υπέρ της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, ακόμα και υπέρ μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

11:30 Ευθείες βολές κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο», σημείωσε ο κ. Βέμπερ ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε: «Καταστρέφετε την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη κ. Τσίπρα».

«Μη λέτε ψέματα, η απομείωση του ελληνικού χρέους δεν θα πλήξει τους τραπεζίτες, αλλά τις νοσοκόμες στη Σλοβακία», είπε και συνέχισε: «Κύριε Τσίπρα οι ακραίοι της Ευρώπης σας χειροκροτούν. Κάνετε παρέα με λάθος φίλους! Πώς εξηγείτε στους Βούλγαρους ότι δεν δέχεστε περικοπές όταν σε 5 κράτη ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος;», διερωτήθηκε και σημείωσε πως «απορρίψατε τη βοήθεια που σας προσέφερε ο κ. Γιούνκερ. Στις άλλες χώρες έγιναν μεταρρυθμίσεις».

«Καταθέσατε καταστροφικό προϋπολογισμό, δεν μπορείτε να προσφέρετε την ελπίδα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Οι άλλοι λαοί δικαιούνται να ψηφίζουν; Ευρώπη δεν είναι το άθροισμα των δημοψηφισμάτων είναι η αναζήτηση του συμβιβασμού».

«Θα αντιπαρατεθούμε πολιτικά με τον κ. Τσίπρα. Θέλετε τη διαίρεση της Ευρώπης, εμείς αγαπάμε την Ευρώπη», κατέληξε.

11.20 Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η επιλογή του ελληνικού λαού δεν είναι επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης» και είπε ότι η Ελλάδα διεκδικεί «συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής εξόδου από την κρίση. Κανείς δεν αρνείται τις αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρει τα βάρη σε αυτούς που μπορούν να τα σηκώσουν. Με πολιτικές αναδιανομής με προοπτική ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης».

11.10 «Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, ας αφήσουμε το παρελθόν”, δήλωσε από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. “Χθες είχαμε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Ζητήσαμε από τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει τις απόψεις του για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια από το ΕΣΜ.

10.54 «Μια έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν μοιραία μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τη Γερμανία», εκτίμησε ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ, ενώ χαρακτήρισε «αυταπάτη» την άποψη ότι ένα Grexit θα αποτελέσει λύση στην κρίση στην Ελλάδα, σε άρθρο σχόλιο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Die Welt.

10:40 Το Grexit δεν θα τεθεί στις προτεραιότητες της προεδρίας του Λουξεμβούργου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ σήμερα το πρωί, κατά την παρουσίαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των προτεραιοτήτων της χώρας του που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του για την μη υποβολή γραπτών προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση χθες στις Βρυξέλλες δηλώνοντας συγκεκριμένα :

«Ο ελληνικός λαός τοποθετήθηκε την Κυριακή. Καταγράψαμε τις θέσεις του και πρέπει να τις σεβαστούμε. Ωστόσο πρέπει να εκφράσω την απογοήτευση των περισσότερων ηγετών της Ευρώπης χθες στο Συμβούλιο, που δεν υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος για το λόγο αυτό, δεσμεύθηκε να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις αύριο. Οι προτάσεις αυτές που δεν είναι μονομερείς θα πρέπει να γίνουν δεκτές από 18 άλλα μέλη του Eurogroup. Ελπίζω ότι θα βρούμε μια λύση προς το συμφέρον όλων. Σε κάθε περίπτωση η προεδρία δεν θα θέσει ως προτεραιότητα το Grexit και ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση προς όφελος όλων, δεδομένων των συνθηκών διαβίωσης των περισσότερων Ελλήνων».

10:30 «Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της είναι πιθανόν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη χορήγηση πακέτου βοήθειας έναντι μεταρρυθμίσεων, αλλά ο χρόνος εξαντλείται», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, σε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο.

«Είμαι ένας αιώνια αισιόδοξος. Νομίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιου είδους λύση (για την Ελλάδα)», δήλωσε ο Στουμπ στην Deutsche Welle στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ, η οποία μεταδόθηκε σήμερα το πρωί.

«Δεν πετάμε την Ελλάδα έξω, δεν θέλουμε ένα grexit. Ωστόσο είναι σαφές ότι ο καθένας πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Στουμπ. «Απλώς ο χρόνος εξαντλείται».

10:20 Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως ένα περιεκτικό και αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα για την βγάλει από την κρίση που αντιμετωπίζει, δήλωσε σήμερα στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Έχουμε τώρα, μετά την σύνοδο κορυφής, έως το τέλος αυτής της εβδομάδας να αποφασίσουμε για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Για να καταστεί αυτό δυνατό, χρειαζόμαστε τα σχέδια από την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις στις δηλώσεις του προς το ZDF.

«Ήταν σαφές (…) ότι οι Έλληνες έχουν την πρόθεση να ετοιμάσουν τα σχέδιά τους. Είναι κρίμα που (τα σχέδια) δεν ήταν εκεί χθες, ευελπιστούμε ότι είναι έτοιμοι να τα παρουσιάσουν αύριο», σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε πράγματι να βρούμε μια λύση πολύ γρήγορα», υπογράμμισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:00