search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:41
MENU CLOSE

Ρωσικό βέτο στον χαρακτηρισμό της σφαγής της Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία

08.07.2015 16:36
Ρωσικό βέτο στον χαρακτηρισμό της σφαγής της Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία - Media

Η Ρωσία άσκησε βέτο σήμερα στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα χαρακτήριζε την σφαγή της Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία, μπροστά στη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δολοφονία 8.000 Μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών.

 

Η Ρωσία άσκησε βέτο σήμερα στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα χαρακτήριζε την σφαγή της Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία, μπροστά στη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δολοφονία 8.000 Μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών.

Η Κίνα, η Νιγηρία, η Ανγκόλα και η Βενεζουέλα απείχαν από την ψηφοφορία και τα εναπομείναντα 10 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος. Η ψηφοφορία καθυστέρησε μια μέρα, καθώς η Βρετανία και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν την Ρωσία να μην ασκήσει βέτο στο ψήφισμα, που επίσης θα καταδίκαζε την άρνηση της σφαγής του 1995 ως γενοκτονία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε το ψήφισμα που σχεδιάστηκε από την Βρετανία ως «μη εποικοδομητικό, επιθετικό και πολιτικά υποκινούμενο». Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας αντιπρότεινε την καταδίκη «των πιο σοβαρών εγκλημάτων που αφορούν την διεθνή κοινότητα».

«Η αρνητική μας ψήφος… δεν σημαίνει όμως ότι κωφεύουμε στα βάσανα των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα και άλλων περιοχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», δήλωσε ο Τσούρκιν πριν από την ψηφοφορία, προσθέτοντας πως το ψήφισμα θα υποκινούσε μεγαλύτερη περιφερειακή ένταση.

Το Διεθνής Δικαστήριο της Χάγης έχει χαρακτηρίσει τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα γενοκτονία.

Η Σερβία, που υιοθέτησε το 2010 μια διακήρυξη που καταδίκαζε τη σφαγή, χωρίς να την χαρακτηρίζει όμως γενοκτονία, προειδοποίησε χθες Τρίτη πως το ψήφισμα θα διεύρυνε τις εθνοτικές διαιρέσεις στην γειτονική Βοσνία.

«Ευχαριστώ» από τον Σέρβο πρόεδρο για το ρωσικό βέτο

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το βέτο που άσκησε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το βρετανικό σχέδιο διακήρυξης όπου τα εγκλήματα των σερβικών δυνάμεων το 1995 στη Σρεμπρένιτσα, χαρακτηρίζονται γενοκτονία.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του Νίκολιτς αναφέρεται: “Σήμερα η Ρωσία απέδειξε ότι είναι πραγματική και ειλικρινής φίλη της Σερβίας”.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισημαίνει ότι “η προσπάθεια κάποιων χωρών να αναθεματιστούν οι Σέρβοι έγινε όχι γιατί πραγματικά διέπραξαν γενοκτονία αλλά γιατί ήθελαν να τιμωρήσουν τον σερβικό λαό που δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα και αρνήθηκε να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας”.

Τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα ο κ. Νίκολιτς τα χαρακτηρίζει “τρομερό, καταδικαστέο, έγκλημα” και τονίζει ότι διαπράχθηκε από συγκεκριμένα άτομα και ένοπλες ομάδες που δρούσαν ανεξέλεγκτα.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίου συμπληρώνονται 20 χρόνια από τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα όταν οι σερβικές δυνάμεις, μετά την κατάληψη της πόλης, δολοφόνησαν περισσότερους από οχτώ χιλιάδες Bόσνιους μουσουλμάνους, άνδρες αλλά και πολλά παιδιά άνω τω δώδεκα ετών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:36