search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:50
MENU CLOSE

Στα χέρια για λίγο φαγητό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1872
09-07-2015
13.07.2015 03:00
prosfyges-2.jpg

Εικόνες ντροπής στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Καρά Τεπέ στη Λέσβο

 

Εκατοντάδες μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ στη Λέσβο ακινητοποιούν το φορτηγάκι της εταιρείας catering που μεταφέρει τις μερίδες του φαγητού για τα 2.500 άτομα που φιλοξενούνται στο κέντρο. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά ανεβαίνουν στο φορτηγό, κατεβάζουν τον οδηγό, ανοίγουν την πίσω πόρτα και το αδειάζουν. Εικόνες ντροπής, με πρόσφυγες να τσακώνονται για μια μερίδα φαγητό.
 
«Η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια είναι τραγική. Αυτή τη στιγμή στους δύο καταυλισμούς φιλοξενούνται περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σύρία και το Αφγανιστάν, όταν η προβλεπόμενη χωρητικότητα δεν ξεπερνούσε τα 2.000 άτομα. Ήδη παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα τόσο ως προς τη σίτιση των μεταναστών όσο και ως προς την τήρηση των υποτυπωδών συνθηκών υγιεινής, αφού οι 20 τουαλέτες είναι ελάχιστος αριθμός μπροστά στον αριθμό των φιλοξενούμενων στους δύο καταυλισμούς».
 
Τα παραπάνω αναφέρει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μιλώντας στο «Ποντίκι». 
 
Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο νησί είναι πως μόνο την Τρίτη έφθασαν με φουσκωτά σκάφη από τα παράλια της Μικράς Ασίας 1.760 μετανάστες. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για οικογένειες προσφύγων από τη Συρία με βρέφη και μικρά παιδιά.
 
Συνολικά, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, από τις αρχές του 2015 έως και τα τέλη Ιουνίου στην Ελλάδα είχαν καταπλεύσει από τα παράλια της Μικράς Ασίας περισσότεροι από 68.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός διπλάσιος από τον συνολικό αριθμό προσφύγων που έφθασαν στη χώρα μας όλη τη χρονιά πέρυσι.
 
Η Οδύσσεια των προσφύγων έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών, οι οποίοι παραθερίζουν στη Λέσβο και βιντεοσκοπούν με τα κινητά τους την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά και την πόλη της Μυτιλήνης αναρτώντας στη συνέχεια τις εμπειρίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Youtube. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
 
◆ Tweet 1: «Αν είστε σε διακοπές στη Λέσβο και δείτε πρόσφυγες να περπατούν μέσα στη ζέστη της ημέρας, σας παρακαλώ βοηθήστε τους δίνοντάς τους νερό και μπισκότα».
◆ Tweet 2: «Έπειτα από δύο ημέρες στη Λέσβο, την “ελληνική Λαμπεντούζα”, ήταν σκληρό να βρίσκεις ντόπιους και τουρίστες να έχουν να πουν κάτι κακό για τους μετανάστες. Εδώ είναι η Μελίντα, ιδιοκτήτρια ταβέρνας, η οποία διοικεί μια δωρεάν κατασκήνωση για τους νεοαφιχθέντες, υπό την απουσία της κυβερνητικής βοήθειας».
 
Και στη Σάμο
 
Στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, αλλά και την αλληλεγγύη που δείχνουν οι ξένοι τουρίστες στους μετανάστες, αναφέρεται και σχετικό δημοσίευμα των «New York Times» με τίτλο: «Τουρίστες σε ελληνικό νησί βοηθούν τους ντόπιους εθελοντές στην περίθαλψη των προσφύγων».
 
Στη Σάμο για δεύτερη μέρα τη σίτιση των 300 μεταναστών που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού ανέλαβε ο Στρατός μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας με μερίδες φαγητού από την εταιρεία catering, που παραμένει επί μήνες απλήρωτη από την πολιτεία.
 
«Τέσσερις μήνες έχει να πληρωθεί η σίτιση, ενώ υπάρχουν ελλείψεις στον εξοπλισμό, τα φάρμακα, τη φύλαξη. Οι ανοικτές δομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν σ’ ένα νησί όπως η Σάμος, που αποτελεί τουριστικό προορισμό. Δηλαδή, αν την επόμενη ώρα μετανάστες στρώσουν στρωματσάδα σε μια παιδική χαρά, πώς θα φύγουν από εκεί;» αναρωτιέται ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.
 
Η κατάσταση στη Σάμο και τη Λέσβο κινδυνεύει να χειροτερέψει τις αμέσως επόμενες ημέρες, αν δεν εκταμιευθούν αμέσως τα 6 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2015 που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση των εταιρειών catering, κατόπιν αιτήματος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.
 
Αιτήσεις για σίτιση
 
Η οικονομική ασφυξία που προκλήθηκε σε πολλές οικογένειες εξαιτίας του κλείσιμου των τραπεζών και των capital controls έχει αντίκτυπο και στις αιτήσεις που δέχεται καθημερινά ο Δήμος Αθηναίων για συμμετοχή στα προγράμματα μακράς σίτισης από ασθενείς δημότες του.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, στο συσσίτιο του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων εγγράφονται καθημερινά 25 νέοι αιτούντες, ενώ οι οικογένειες που κατέθεσαν αίτημα για το πρόγραμμα «μακροχρόνιας σίτισης» έφθασαν από τις 200 στις 1.000 μέσα σε διάστημα 10 ημερών.
 
Παράλληλα, όμως, πολλές εταιρείες που έκαναν δωρεές σε τρόφιμα ή βασικά είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη των συσσιτίων, είτε έχουν παγώσει τις προμήθειες είτε έχουν μειώσει τις ποσότητες που διαθέτουν, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στις αποθήκες του δήμου να παρουσιάζουν σημαντική μείωση.
 
Κατάσταση η οποία σαφώς θα επιδεινώνεται κάθε μέρα που περνά, χωρίς να δίνεται λύση στην «οικονομική ασφυξία» που «πνίγει» τη χώρα!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24