07/12/2019 05:48:31

Καταρρέει το κινεζικό χρηματιστήριο – Απότομη πτώση στο Τόκιο –Τεχνικά προβλήματα στη Wall Street

Καταρρέει το κινεζικό χρηματιστήριο – Απότομη πτώση στο Τόκιο –Τεχνικά προβλήματα στη Wall Street - Media

 

Καταρρέει το κινέζικο χρηματιστήριο καθώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν καταγραφεί απώλειες μεγαλύτερες του 30% σε και οι επενδυτές είδαν να κάνουν φτερά περισσότερα από 3.200 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μία εκτίμηση που δημοσιοποίησε το Bloomberg.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να περιορίσουν τον πανικό οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν στους μετόχους που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρίας, να πουλήσουν τις μετοχές τους για τους επόμενους έξι μήνες.

Ο περιορισμός αυτός έχει σκοπό να "διατηρήσει τη σταθερότητα των αγορών κεφαλαίου και να προστατεύσει τα νομικά δικαιώματα των επενδυτών", σύμφωνα με μία ανακοίνωση της κινεζικής Επιτροπής για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτιικών αγορών (CSRC).

Η CSRC διευκρίνισε πως οποιαδήποτε παραβίαση αυτής της απαγόρευσης θα τύχει "αυστηρής μεταχείρισης".

Η ανακοίνωση προστίθεται σε ένα οπλοστάσιο μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά το Σαββατοκύριακο από τις κινεζικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστούν οι επενδυτές και να σταματήσει η θεαματική βουτιά των αγορών – χωρίς προφανή επιτυχία.

Τα κινεζικά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 30% σε τρεις εβδομάδες και είδαν να κάνουν φτερά περισσότερα από 3.200 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μία εκτίμηση που δημοσιοποίησε το Bloomberg.

Πτώση στο Τόκιο
Με απότομη πτώση άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο στο Τόκιο, μετά από τη διακοπή της συνεδρίας για τεχνικούς λόγους στην Wall Street, την κατάρρευση των κινέζικων τιμών, την αβεβαιότητα σχετικά με την Ελλάδα και την απότομη άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το πρώτο λεπτό των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 431,18 μονάδων (-2,18%), πέφτοντας στις 19.306,46 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης Topix κατέγραφε πτώση 41,24 μονάδων (-2,60%), πέφτοντας στις 1.541,24 μονάδες.

Διακοπή συνεδρίασης στη Wall Street

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) αναγκάστηκε να διακόψει τις συναλλαγές του για αρκετές ώρες χθες όταν υπέστη την μεγαλύτερη τεχνική διακοπή σε αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά σε σχεδόν δύο χρόνια. Η συνεδρία διεκόπη λίγο μετά τις 18:30 και άνοιξε πάλι στις 22:00 (ώρες Ελλάδας).

Σύμφωνα με το χρηματιστήριο, η διακοπή αφορούσε ένα εσωτερικό τεχνικό θέμα και όχι επίθεση του κυβερνοχώρου. Άλλα χρηματιστήρια λειτούργησαν κανονικά.

Το NYSE χειρίστηκε 6,12% του όγκου των μετοχών στη χώρα, κυρίως μετά την επαναλειτουργία του, σύμφωνα με στατιστική του χρηματιστηρίου BATS Global Markets, σε σχέση με έναν μέσο όρο 13,4% τον Ιούνιο. Επίσης χειρίζεται καθημερινά και πάνω από 60% του όγκου των μετοχών στον δείκτη S&P 500 στο κλείσιμο της αγοράς, σύμφωνα με την αναλύτρια της Credit Suisse, Άνα Αβράμοβιτς.

Πολλοί χρηματιστές είπαν ότι δεν τους επηρέασε η διακοπή γιατί υπάρχουν συνολικά 11 χρηματιστήρια στις ΗΠΑ, μαζί με πάνω από 40 ιδιωτικές εταιρείες χρηματιστηριακών συναλλαγών, οπότε η συναλλαγή μετοχών εισηγμένων στο NYSE δεν διακόπηκε.

"Αυτή είναι μια από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου η κατάτμηση των αγορών στις οποίες ζούμε έχει κάποιο λόγο ύπαρξης," είπε ο Ντέϊβ Νέϊντιγκ, διευθυντής χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμων αμοβαίων κεφαλαίων στην εταιρεία ανάλυσης FactSet Research Systems. "Αν αυτό συνέβαινε στο (χρηματιστήριο του Λονδίνου), θα ήσουν αναγκασμένος να κυττάς μια κενή οθόνη," πρόσθεσε.

Το τεχνικό πρόβλημα συνέβη την ίδια μέρα που μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην Αμερική, η United Airlines, αναγκάστηκε να διακόψει όλες τις πτήσεις της για δύο χώρες, ενώ τεχνικά προβλήματα είχε και η αρχική σελίδα του ιστότοπου της οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.