search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:32
MENU CLOSE

Έτοιμο το ενεργειακό μοντελάκι

05.02.2011 06:07
Έτοιμο το ενεργειακό μοντελάκι - Media

Πλησιάζει ο καιρός για να ανοίξουν τα χαρτιά της κυβέρνησης και να μπουν στο τραπέζι οι οριστικές ρυθμίσεις σχετικά με τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλησιάζει ο καιρός για να ανοίξουν τα χαρτιά της κυβέρνησης και να μπουν στο τραπέζι οι οριστικές ρυθμίσεις σχετικά με τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αφορμή αποτελεί η προσαρμογή του εγχώριου συστήματος στο λεγόμενο «Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο», δηλαδή στην ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της αγοράς. Επί της ουσίας, ωστόσο, ελάχιστοι θα ωφεληθούν. Το ποιοι και το γιατί το εξηγήσαμε σε προηγούμενα φύλλα του «Π»…

Την επόμενη εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση μέσα στο επόμενο 15θήμερο, η Τίνα Μπιρμπίλη και το επιτελείο της θα έχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας για να τους εξηγήσουν το πώς θα λειτουργήσει το μοντέλο που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως όλη αυτή η κινητικότητα και η διασπορά πληροφοριών περί «αντιστάσεων» στους «κακούς των Βρυξελλών», που επιμένουν στις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές, αποτελούν μία καλοστημένη επικοινωνιακή τακτική, ώστε η λύση που θα επιλεγεί στο τέλος να μη συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις…

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου ΠΕΚΑ θα μπορούσε να διαμηνύσει στους εκπροσώπους των δανειστών μας ένα πολύ απλό: «Αυτό το μοντέλο επιλέξαμε και προχωράμε»…

Δεν υπήρχε καμία απολύτως ανάγκη να μπούμε σε διαπραγματεύσεις, τη στιγμή κατά την οποία το συγκεκριμένο μοντέλο περιλαμβάνεται

στη σχετική Οδηγία της Ε.Ε., άρα είναι εντός του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά και στο παρελθόν.

Η δημιουργία του ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος ουσιαστικά αποτελεί κενό γράμμα. Σήμερα, τυπικά ο ΔΕΣΜΗΕ είναι ανεξάρτητη εταιρεία, έστω κι αν συνδέεται με τη ΔΕΗ. Απλώς, θα αποκτήσει την «ανεξαρτησία» του όταν συνδεθεί πιο στενά με τα ιδιωτικά συμφέροντα, εις βάρος της κρατικής επιχείρησης!

Αυτό ακριβώς εννοούν και αυτό θέλουν να επιβάλουν οι   κοινοτικοί  επιτηρητές μας, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ. Και με αυτήν την κατεύθυνση δεν φαίνεται να διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση… Οι διαφοροποιήσεις της αφορούν στο πώς θα «πλασάρει» τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την «ανεξάρτητη» ΡΑΕ, η οποία όλα αυτά τα χρόνια προωθούσε και προωθεί την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών στα μέτρα και τα σταθμά που εξυπηρετούν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ακριβώς τα ίδια παραδείγματα έχουμε καταγράψει και σε άλλους κλάδους, όπως οι τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

Με άλλα λόγια, ολόκληρο το πλαίσιο που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες για το σύνολο της οικονομίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποθέωση του ιδιωτικού τομέα και στην πλήρη εξάλειψη των κρατικών φορέων, που «κρατούν τα μπόσικα» στις αγορές.

Με αυτή τη λογική, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση και το επιτελείο του ΥΠΕΚΑ δεν φαίνεται να διαφωνούν και γι’ αυτό συνεχίζουν τις συζητήσεις και εξακολουθούν να δίνουν λογαριασμό στα στελέχη της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Στις επαφές για τους ελέγχους ενόψει της επόμενη δόσης του δανείου, οι της τρόικας θα ζητήσουν     συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων, αρχής γενομένης από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή έως το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το νέο πλαίσιο θα αφαιρεί όλα τα πλεονεκτήματα που έχει η ΔΕΗ, που δημιουργήθηκαν ύστερα από τεράστιες επενδύσεις, τις οποίες πλήρωσε ο Έλληνας καταναλωτής.

Οι… νερουλάδες

Όπως σημειώνουν όσοι γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις, καθώς επίσης τις επιδιώξεις κοινοτικών και ιδιωτών, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα «φιλέτα» του ενεργειακού μας συστήματος, που δεν είναι άλλα από τις υδροηλεκτρικές μονάδες. Πρόκειται για τους μόνους μεγάλους σταθμούς παραγωγής που δεν θα επιβαρυνθούν στο μέλλον με δικαιώματα ρύπων, ούτε θα έχουν έντονο ανταγωνισμό για το κόστος παραγωγής από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές.

Ακόμη περισσότερο, θα μπορούν να καθορίζουν και τις τιμές στην χονδρική (Οριακή Τιμή Συστήματος), μία πρακτική που (όπως είχε αποκαλύψει το «Π») εφάρμοσε πριν από δύο χρόνια η ΔΕΗ με αποτέλεσμα να εμφανίσει τα πρωτοφανή κέρδη του 2009.

Με άλλα λόγια, όποιος γίνει… νερουλάς θα έχει το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των συνθηκών της αγοράς, κάτι που θέλουν όλοι οι ιδιώτες, είτε είναι μέσα είτε είναι έξω από το «παιχνίδι».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κοινοτικοί έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τα στελέχη του υπουργείου Ενέργειας εμπεριστατωμένη και εις βάθος ανάλυση των δεδομένων, αλλά και των σχεδίων των αρμόδιων κυβερνητικών επιτελείων για τα λεγόμενα swaps (ανταλλαγές παραγωγής) με επίκεντρο το «μίγμα» που θα διαθέτει η ΔΕΗ στις επιχειρήσεις με τις οποίες θα προβαίνει στις ανταλλαγές ενέργειας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:31