search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:25
MENU CLOSE

Αυτόφωρη σύλληψη για τους φοροφυγάδες

03.02.2011 09:05
Αυτόφωρη σύλληψη για τους φοροφυγάδες - Media

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως το αδίκημα της φοροδιαφυγής πρέπει να μετατραπεί σε διαρκές και γι’ αυτό θα περιληφθεί στο τελικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου διάταξη για αυτόφωρη σύλληψη των φοροφυγάδων υπό προϋποθέσεις.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως το αδίκημα της φοροδιαφυγής πρέπει να μετατραπεί σε διαρκές και γι’ αυτό θα περιληφθεί στο τελικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου διάταξη για αυτόφωρη σύλληψη των φοροφυγάδων υπό προϋποθέσεις.

Επίσης, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ο συμψηφισμός των χρεών προς το Δημόσιο με οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η επιστροφή ΦΠΑ.

Την Τετάρτη κατά τη μαραθώνια διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι εμμένει στην άποψη να χαρακτηριστεί η απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων σε διαρκές αδίκημα και υπό προϋποθέσεις να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Μετά από ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις που διατυπώθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της 25ης Ιανουαρίου, στο προσχέδιο νόμου που έδωσε ο υπουργός για διαβούλευση απαλείφθηκαν οι αρχικές διατάξεις για τον χαρακτηρισμό της μη απόδοσης του ΦΠΑ ως «διαρκές αδίκημα», το οποίο μπορεί να επισύρει την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ στην αρχική μορφή του σχεδίου νόμου προβλεπόταν ότι το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές ώστε να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία.

Εν τέλει, στο κείμενο που δόθηκε για διαβούλευση, αναφέρεται ότι «στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη».

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24