search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:55
MENU CLOSE

Το ΤΑΙΠΕΔ, fund στο Λουξεμβούργο και από έναν νεφρό έκαστος!

13.07.2015 06:47
Το ΤΑΙΠΕΔ, fund στο Λουξεμβούργο και από έναν νεφρό έκαστος! - Media

Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από ξένο fund με έδρα το Λουξεμβούργο ή καλύτερα η αρπαγή της για την αποπληρωμή του μη βιώσιμου χρέους της χώρας ήταν από το 2011 ένας από τους  κεντρικούς στρατηγικούς στόχους των Γερμανών.

 

Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από ξένο fund με έδρα το Λουξεμβούργο ή καλύτερα η αρπαγή της για την αποπληρωμή του μη βιώσιμου χρέους της χώρας ήταν από το 2011 ένας από τους  κεντρικούς στρατηγικούς στόχους των Γερμανών.

Και αυτό γιατί, όπως προφητικά περιγράφαμε στις 9 Φεβρουαρίου του 2015 (https://www.topontiki.gr/article/95835/taiped-i-ieri-agelada-ton-germanon) τις κινήσεις των Γερμανών για τη δημόσια περιουσία, το ΤΑΙΠΕΔ είναι για τους Γερμανούς η ιερή αγελάδα, το απόλυτο μνημονιακό φετίχ τους, το «όχημά» τους για την εκκαθάριση της κρατικής περιουσίας, το «όχημά» τους για  μπίζνες στο βωμό των οποίων θα παίξουν τα ρέστα τους.

Έτσι οι χθεσινές απαιτήσεις όπως διατυπώθηκαν στο επίσημο κείμενο των πιστωτών, επαναφέρει με τον πιο ωμό τρόπο τον σχεδιασμό που έκαναν από το 2011 οι Γερμανοί. Ένας σχεδιασμός που αρχικά πήρε παράταση εφαρμογής και που μετά το 2013 και την αποτυχία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ετίθετο όλο και πιο επιτακτικά και πλέον σήμερα με τον πιο εκβιαστικό, μαφιόζικο τρόπο.

 

Κόλπο γκρόσο

Στο κείμενο της διαπραγμάτευσης με το πιστόλι στον κρόταφο της ελληνικής κυβέρνησης, οι Γερμανοί απαιτούν δυο πράγματα για την δημόσια περιουσία, για το σύνολο, δηλαδή, των υποδομών και της ακίνητης περιουσίας. Και συγκεκριμένα:

-Την αξιολόγηση από ανεξάρτητο φορέα της τιμής των assets που θα πουληθούν και την αλλαγή λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ μέσα από την πλήρη ανεξαρτησία του  με την εμπλοκή της Κομισιόν

-Τη μεταφορά επιπλέον περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα υφιστάμενο εξωτερικό και ανεξάρτητο fund όπως το Institution of Growth του Λουξεμβούργου ώστε να ιδιωτικοποιηθεί εν καιρώ και να μειώσει το χρέος. Το fund θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών

Η δεύτερη απαίτηση, η μεταφορά, δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων σε ανεξάρτητο fund είναι από το 2011 η βασική επιδίωξη των Γερμανών, επιδίωξη που υποστηρίζουν σθεναρά και οι σύμμαχοί τους Φινλανδοί οι οποίοι είχαν παρουσιάσει το λεγόμενο «σχέδιο του Ελσίνκι», το οποίο προέβλεπε τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο ώστε να εξασφαλιστούν οι χώρες που θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα.

Το θέμα έθεσε μετ΄επιτάσεως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το 2013 εκφράζοντας παράλληλα την έντονη δυσαρέσκειά του για την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ να επιτύχουν τους στόχους που είχαν τεθεί στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Τιτλοποίηση δημόσιας περιουσίας

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των Γερμανών και το «σχέδιο του Ελσίνκι», μετά τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε fund του Λουξεμβούργου, το επόμενο βήμα θα είναι  η τιτλοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η έκδοση ομολόγων, λύση που θεωρούν ότι θα έδινε άμεσα «ζεστό» χρήμα στους δανειστές αφού θα ξεπερνιόταν ο σκόπελος των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όσον αφορά τέλος, το τι εστί δημόσια περιουσία προς εκποίηση, οι δανειστές ζητούν τα πάντα! Ότι είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ ακόμα κι αν η πώληση έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ όπως στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Και είναι χαρακτηριστικό ότι απαιτούν ακόμα και την πώληση του τελευταίου 10% του ΟΤΕ που έχει παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο προκειμένου να περάσει και αυτό στην Deutsche Telekom.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:53