search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:06
MENU CLOSE

Απεγνωσμένες προσπάθειες για την αναθέρμανση της οικονομίας

18.11.2009 10:48
Απεγνωσμένες προσπάθειες για την αναθέρμανση της οικονομίας - Media

Μεγαλεπήβολους (κάποιοι θα τους χαρακτήριζαν ανέφικτους)  στόχους, μέσα στο  περιβάλλον των ασφυκτικών ευρωπαϊκών  πιέσεων για περιοριστική οικονομική πολιτική, θέτει η ελληνική κυβέρνηση, με ανακοινώσεις μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι κινήσεις της κυβέρνησης φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν:

Μεγαλεπήβολους (κάποιοι θα τους χαρακτήριζαν ανέφικτους)  στόχους, μέσα στο  περιβάλλον των ασφυκτικών ευρωπαϊκών  πιέσεων για περιοριστική οικονομική πολιτική, θέτει η ελληνική κυβέρνηση, με ανακοινώσεις μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι κινήσεις της κυβέρνησης φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν:

  • Επενδύσεις
  • Ρευστότητα στην αγορά
  • Στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων
  • Θεσμικές αλλαγές για μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα

Παρουσιάζοντας τις  κυβερνητικές πολιτικές για την αναθέρμανση της οικονομίας, η υπουργός οικονομίας Λούκα  Κατσέλη υποστήριξε  ότι μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) θα διατεθούν το 2010 6,95 δισ. ευρώ για την προώθηση επενδύσεων και την παροχή ενισχύσεων, με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Για να «ζεσταθεί» με ρευστό η αγορά, η κυβέρνηση προωθεί τη  ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, υπερχρεωμένων καταναλωτών, και την ελαστικοποίηση κάποιων  διατάξεων του «Τειρεσία». Για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενεργοποιήσει  προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το Ταμείο Αναχρηματοδότησης της οικονομίας.

Από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν έλειψαν και κάποιες δηλώσεις προθέσεων. Η Λούκα Κατσέλη μίλησε για την απόφαση  στήριξης του οικογενειακού προϋπολογισμού με την  αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, καθώς και  την καταπολέμηση της ακρίβειας, την προώθηση του ανταγωνισμού, την προστασία του καταναλωτή, την εποπτεία και τον έλεγχο των αγορών και την καταβολή εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης…

Σε ότι αφορά στις θεσμικές αλλαγές  η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων και την αναπτυξιακή πολιτική για τις κρατικές προμήθειες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:00