search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:41
MENU CLOSE

Θέμα μηνών η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση

03.02.2011 15:17
Θέμα μηνών η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση - Media

Μέχρι το καλοκαίρι, θα έχει διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση όπως αναφέρει ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.

Μέχρι το καλοκαίρι, θα έχει διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση όπως αναφέρει ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν. 

Κατά την ενημέρωση προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι στόχος είναι οι νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής για την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ, να έχουν εγκριθεί έως το καλοκαίρι και να τεθούν σε εφαρμογή πολύ σύντομα στα κράτη μέλη. 

«Η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη απέδειξαν ότι δεν αρκεί η επιτήρηση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών, αλλά παράλληλα χρειάζεται ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε λέγοντας: «χρειάζεται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, ο οποίος, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα επιβάλει κυρώσεις στα κράτη μέλη που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ».

Ερωτηθείς και για την θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία, ο κ. Αλταφάζ απάντησε πως «το εν λόγω σύμφωνο περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από τις προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες». 

Ο Αλταφάζ, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ που πρόσφατα παρουσίασε η Επιτροπή, καθώς και με το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τη βελτίωση της μακροοικονομικής ισορροπίας και της ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών που παρουσίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Η βοήθεια προς την Ελλάδα θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί νωρίτερα. Ήταν πολύ καιρό γνωστό ότι η χώρα χρειαζόταν ενίσχυση» αναφέρει στο μεταξύ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στην εκτίμηση ότι πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους σε επίπεδα ανώτερα του 2% προέβη την Πέμπτη ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις των αγορών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:41