search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:17
MENU CLOSE

Σε διάλογο ο ΣΕΒ με τους κοινωνικούς εταίρους για την νέα σύμβαση

18.11.2009 12:00

Σε  διάλογο κάλεσε  με επιστολή τουσ ήμερα  ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τους κοινωνικούς εταίρους  με στόχο την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το επόμενο έτος. Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς ΓΣΕΕ ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ είναι το εξής:

Σε  διάλογο κάλεσε σήμερα με επιστολή του  ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τους κοινωνικούς εταίρους  με στόχο την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το επόμενο έτος. Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς ΓΣΕΕ ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ είναι το εξής:

«Το 2009 ήταν μία επώδυνη χρονιά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά, η ιδιωτική οικονομία δέχτηκε και δέχεται σκληρά πλήγματα, η δημόσια έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας.

Το 2010 προαλείφεται ακόμη πιο δυσοίωνο για όλους. Η ύφεση θα συνεχισθεί, το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνουν δυσβάσταχτα. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω μείωση της ζήτησης, σε συνδυασμό με χρηματοδοτική στενότητα και αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι δυνάμεις της εργασίας – εργοδότες και εργαζόμενοι – καλούνται αυτονόητα να εισφέρουν στην οικονομική σταθερότητα και στην επάνοδο σε συνθήκες κοινωνικής ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης.

Το πρώτο και σημαντικό εργαλείο κοινής μας ευθύνης είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε άμεσα τον διάλογο για μία νέα ΕΓΣΣΕ που θα ισχύσει για το εθνικά κρίσιμο έτος 2010. Μία ρεαλιστική και υπεύθυνη συμφωνία που θα ανακοινωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, συνεπάγεται τεράστια οφέλη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή:

• Θα επιτρέψει στους κοινωνικούς εταίρους να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας με κοινές αποφάσεις μέτρων – ανάχωμα στην αύξησή της.

• Θα καταδείξει την ωριμότητα και συνυπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων, αποτυπώνοντας τη βούλησή τους να συμβάλουν καθοριστικά στην προσπάθεια εθνικής ανόρθωσης.

• Θα δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα καλύτερου και ασφαλέστερου οικονομικού σχεδιασμού για το 2010, με ευεργετικές συνέπειες για την απασχόληση.

• Θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας να αποκαταστήσει την εθνική αξιοπιστία έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας και των διεθνών χρηματαγορών, περιορίζοντας τον κίνδυνο της περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας και της αύξησης του κόστους δανεισμού μας –που είναι ήδη δυσβάστακτο.

Αντίθετα, μία παρατεταμένη –πεντάμηνη όπως συνηθίζεται – διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια του 2010, θα παρατείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, με αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την οικονομία συνολικά.

Οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, εναποθέτουν αυξημένες ευθύνες στους κοινωνικούς εταίρους, στις παραγωγικές δυνάμεις. Η συνυπογραφή, τώρα, μίας νέας Συλλογικής Σύμβασης για το 2010, θα ισοδυναμεί με ένα πραγματικό κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο έμπρακτα θα εκφράζει την κοινή μας βούληση να ανταποκριθούμε στην πρόκληση ευθύνης και να εισφέρουμε στην αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών που κρατάνε τη χώρα μας πίσω. Από εμάς, και μόνο από εμάς, εξαρτάται πράγματι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43