search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:19
MENU CLOSE

Ευρωζώνη: Στόχος ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής

04.02.2011 18:45
Ευρωζώνη: Στόχος ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής - Media

Στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), φαίνεται ότι καταλήγουν οι χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Γερμανία και Γαλλία θέτουν ως όρο για τη χρηματοδότηση του ταμείου, την αποδοχή των προτάσεών τους αναφορικά με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη.

Στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), φαίνεται ότι καταλήγουν οι χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία θέτουν ως όρο για τη χρηματοδότηση του ταμείου, την αποδοχή των προτάσεών τους αναφορικά με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη. Ειδικότερα, προτείνουν τη θέσπιση φρένου στο χρέος, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και την κατάργηση της σύνδεσης μεταξύ μισθών και πληθωρισμού.

Μέρκελ και Σαρκοζί, ωστόσο δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν ένα λεπτομερές σχέδιο για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, πιθανώς στις 4 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων που προωθούν οι χώρες της ευρωζώνης για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, εντάσσονται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι δράσεις που οι 17 ηγέτες φέρονται να προωθούν είναι:

-Η συνέχιση της εφαρμογής των υπαρχόντων προγραμμάτων σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

-Η εφαρμογή μέτρων με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης.

-Η παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων από το Eurogroup, για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ευελιξία και θα παρέχεται η κατάλληλη στήριξη.

-Η ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, την ανάγκη θέσπισης ενός συμφώνου ανταγωνιστικότητας, που θα διέπει όλες τις χώρες του ευρώ είχαν επισημάνει σε κοινή δήλωσή τους η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ το Μαρτίο.

Ειδικότερα, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τις Βρυξέλλες «σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό».

«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που θα διέπει όλες τις χώρες του ευρώ», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν και χώρες εκτός ευρωζώνης, αν το επιθυμούν.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι βασικές πτυχές του Συμφώνου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί «πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Παράλληλα, ο  Νικολά Σαρκοζί εστίασε στο γεγονός ότι Γαλλία και Γερμανία προχωράνε «χέρι-χέρι» για τη στήριξη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, επισημαίνοντας ότι  συνιστά θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, να συγκλίνουμε τις οικονομικές πολιτικές. Είμαστε σύμφωνοι για ένα διαρθρωτικό σχέδιο που θα δώσει απάντηση στις αδυναμίες της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Σαρκοζί.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι τα μέτρα που πήρε  η ΕΕ  για να αντιμετωπίσει «έκτακτες καταστάσεις», αποδείχτηκαν αποτελεσματικά, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί επισήμανε την ανάγκη «μεγαλύτερου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» στην ευρωζώνη.  «Η Ευρώπη οδεύει προς τη σύγκλιση, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα», κατέληξε.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10