search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:05
MENU CLOSE

Κάλεσμα του ΚΚΕ για ανατροπή του νέου μνημονίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1873
16-07-2015
19.07.2015 03:00
kke2-2.jpg

Οι διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που ενδέχεται να συναντηθούν με δυνάμεις εκτός Κοινοβουλίου στη συνέχεια, στη βάση της γραμμής «έξοδος από το ευρώ – εθνικό νόμισμα», δεν είναι για το ΚΚΕ μια επιλογή που μπορεί να εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα. 

Να ανατρέψουν στον δρόμο και στους χώρους δουλειάς «τα νέα μέτρα – φωτιά» που φέρνει η κυβέρνηση καλεί τους εργαζομένους το ΚΚΕ, το οποίο βλέπει ήδη «προσπάθεια δημιουργίας νέων αναχωμάτων», ώστε να μη συναντηθεί η λαϊκή οργή για τη νέα συμφωνία – μνημόνιο με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. 
 
Από το κοινό ανακοινωθέν κιόλας των πολιτικών αρχηγών – πλην Δημήτρη Κουτσούμπα – το ΚΚΕ μπήκε στην άτυπη θέση «αξιωματικής αντιπολίτευσης» την ώρα που η συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ, Ν.Δ., Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ έδειχνε… τον δρόμο για «πάση θυσία συμφωνία» με τους δανειστές, εκτιμούν στον Περισσό. 
 
Η συμφωνία έγινε και προϋποθέτει πολλές – πράγματι – θυσίες. Σύμφωνα με το ΚΚΕ και την εκτενή ανακοίνωση της Κεντρικής του Επιτροπής, την εν λόγω συμφωνία προσπαθούν να δικαιολογήσουν στον λαό τα κόμματα που τη στηρίζουν με το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα που τίθεται εδώ και πέντε χρόνια. «Νέο, πιο σκληρό μνημόνιο ή κρατική χρεοκοπία μέσω ενός Grexit;».
Πρόκειται για το ίδιο επιχείρημα που επιστρατεύτηκε στο μνημόνιο 1 και στο μνημόνιο 2, λέει το ΚΚΕ, που καλεί τον λαό να μην μπει πάλι στη λογική να διαλέξει «μικρότερο» κακό, το οποίο… πάντα οδηγεί στο μεγαλύτερο.
 
Πολύτιμα συμπεράσματα
 
Τα «πολύτιμα συμπεράσματα» που το ΚΚΕ καλεί τον λαό να βγάλει:
1 Η «σκληρή» διαπραγμάτευση δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα όταν υπηρετεί τον στόχο του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του.
2 Αποτυγχάνει παταγωδώς η θεωρία της «ανανεωτικής» ή «κυβερνώσας Αριστεράς», που οδηγεί στις ίδιες επιλογές με εκείνες των υπόλοιπων που κυβέρνησαν νωρίτερα, και η θεωρία ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αλλάξει σε φιλολαϊκή κατεύθυνση».
3 Ναυαγεί η αντιμνημονιακή γραμμή και ρητορεία, στον βαθμό που χέρι-χέρι «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί» φέρνουν ένα νέο μνημόνιο.
4 Δικαιώθηκε γρήγορα και απόλυτα η σθεναρή και συνεπής στάση του ΚΚΕ, που απορρίπτει τη συμμετοχή σε τέτοιες «Αριστερές κυβέρνησης» αστικής διαχείρισης.
 
Η κατάσταση στην Ε.Ε.
 
«Οι αντιθέσεις και οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, συνολικά στην Ε.Ε., δεν ανακόπτονται με τον προσωρινό συμβιβασμό και την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης – ΔΝΤ» λέει το ΚΚΕ και εκτιμά παράλληλα πως «παραμένει ισχυρή η τάση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός Grexit», στο οποίο, σύμφωνα με τον Περισσό, εκφράζονται «ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μέσα στην ευρωζώνη, κυρίως μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, αλλά και αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων».
 
Τα νέα αναχώματα
 
Οι διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που ενδέχεται να συναντηθούν με δυνάμεις εκτός Κοινοβουλίου στη συνέχεια, στη βάση της γραμμής «έξοδος από το ευρώ – εθνικό νόμισμα», δεν είναι για το ΚΚΕ μια επιλογή που μπορεί να εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα. 
 
«Η καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα δεν συνιστά ρήξη προς όφελος του λαού. Όσες πολιτικές δυνάμεις προβάλλουν έναν τέτοιο στόχο ως λύση ή ως ενδιάμεσο στόχο ριζικών αλλαγών (Αριστερή Πλατφόρμα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.) παίζουν αντικειμενικά το παιχνίδι τμημάτων του κεφαλαίου».
 
«Υπάρχει αισιόδοξη προοπτική, υπάρχει άλλος δρόμος» σημειώνεται χαρακτηριστικά. Βεβαίως, «άλλος δρόμος» για το ΚΚΕ δεν είναι να πέσουν οι εργαζόμενοι στην παγίδα νέων αυταπατών και ψευδαισθήσεων. Να αντικαταστήσουν την ψευδαίσθηση που καταρρέει σήμερα με μια καινούργια, για παράδειγμα ότι μια έξοδος από το ευρώ, μια κρατική χρεοκοπία και μια καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής θα ανοίξουν τον δρόμο σε ριζικές αλλαγές.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15