search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:24
MENU CLOSE

Μήνυμα Γιούνκερ- Ντάισελμπλουμ προς Αθήνα: Οι εκλογές πρέπει να περιμένουν

20.07.2015 06:30
Μήνυμα Γιούνκερ- Ντάισελμπλουμ προς Αθήνα: Οι εκλογές πρέπει να περιμένουν - Media

Mήνυμα στην Αθήνα ότι οι «εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να περιμένουν καθώς δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο μέσα στο 2015» έστειλαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Mήνυμα στην Αθήνα ότι οι «εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να περιμένουν καθώς δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο μέσα στο 2015» έστειλαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι βασικοί διαπραγματευτές του ελληνικού πακέτου, αλλά και της συμφωνίας που επετεύχθη στην μαραθώνια σύνοδο της 13ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του real.gr η κυβέρνηση και η παρούσα Βουλή, πρέπει να ολοκληρώσουν στις επόμενες δύο εβδομάδες το μνημόνιο με τον ESM, να εκταμιευθεί από εκεί η πρώτη δόση και μέσω αυτής να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Αυγούστου. Στη συνέχεια πρέπει να νομοθετηθεί όλο το πακέτο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους. 

Αμέσως μετά να εκτελεστεί η απόφαση, να μειωθούν τα επιτόκια, να αποφασιστεί η νέα διάρκεια ωρίμανσης των ομολόγων και να εκταμιευθεί η σχετική δόση του τριμήνου. Τότε τελικώς και το ΔΝΤ θα μπει και χρηματικά στο νέο πακέτο. 

Την ίδια ώρα, πρέπει σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας να κυλήσει ο έλεγχος του Κοινού Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ στις τράπεζες και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίησή τους πριν βγει το τρίμηνο του πρώτου ελέγχου. 

Οι τράπεζες να ανοίξουν πλήρως, να αποκτήσουν κανονική πρόσβαση στην ΕΚΤ και όχι μόνο μέσω του ΕLA και να αρχίσουν να αίρονται οι κεφαλαιακοί περιορισμοί προς το εξωτερικό – διότι τότε και μόνο τότε θα διευκολυνθεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. 

Όλα αυτά δρομολογούνται έως τα τέλη Οκτωβρίου – Νοεμβρίου και ως τότε δεν θα πρέπει να έχει αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. 

Μετά, θεωρητικά, η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η επιλογή των εκλογών είναι και πάλι η καλύτερη επιλογή. 

Ο ESM περιμένει πως η χώρα θα πρέπει το επόμενο καλοκαίρι να αρχίσει να χτυπά την πόρτα των αγορών με ετήσια ομόλογα, ώστε σιγά σιγά να χτίσει καμπύλη αποδόσεων.

Οι δύο πρόεδροι, Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ, που διατηρούν στενές επαφές και οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν εξελιχθεί προς το καλύτερο, κυρίως λόγω του ελληνικού ζητήματος, εκτιμούν ότι ο αριθμός των 229 βουλευτών, αλλά και γενικώς οποιοσδήποτε αριθμός βουλευτών πάνω από τα 2/3 (180) είναι «επαρκέστατος για να στείλει το σαφές μήνυμα της ιδιοκτησίας του προγράμματος και της επικράτησης του μεταρρυθμιστικού τόξου» 

«Δεν θα ζητήσουμε από τον Αλέξη Τσίπρα να πιστέψει στην φιλελεύθερη οικονομία, θέλουμε όμως να χρησιμοποιήσει την υψηλή του δημοτικότητα για να πετύχει εκεί που απέτυχαν όλοι οι άλλοι, στο να γίνουν δηλαδή τομές στην ελληνική οικονομία προς όφελος της σταθεροποίησης της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη» ανέφεραν κύκλοι της Κομισιόν, ενώ οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως Γιούνκερ, Ντάισελμπλου, Ολάντ και Ρέντσι δεν θα μπορέσουν να ξανασώσουν την ελληνική υπόθεση μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εσωτερικής πολιτικής αναταραχής. 

 

Πηγή: Real.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:24