17/10/2019 07:24:43

Γερμανία: Παράνομο το επίδομα στους γονείς που μένουν σπίτι για να φροντίσουν τα μωρά τους!

Γερμανία: Παράνομο το επίδομα στους γονείς που μένουν σπίτι για να φροντίσουν τα μωρά τους! - Media

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε σήμερα ως παράνομο ένα επίδομα που χορηγείται στους γονείς που μένουν στο σπίτι για να φροντίσουν τα μικρά παιδιά τους, καταφέροντας ένα πλήγμα στο αδελφό κόμμα της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη Βαυαρία, το οποίο είχε πρωτοστατήσει στην υιοθέτηση αυτού του μέτρου.

Περισσότεροι από 455.000 γονείς, κυρίως γυναίκες, που φροντίζουν τα ηλικίας ενός ή δύο ετών παιδιά τους στο σπίτι, διεκδικούν το "επίδομα εστίας" το οποίο ανέρχεται στα 150 ευρώ ανά παιδί τον μήνα. Θεσπίστηκε πριν από δύο χρόνια από τον προηγούμενο συνασπισμό της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει το επίδομα αυτό στην παρούσα μορφή του.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που μοιράζονται την εξουσία με τον συντηρητικό συνασπισμό της Μέρκελ, θέλουν αυτά τα χρήματα να ανακατευθυνθούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

Όμως η καθολική στην πλειονότητά της Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας είναι πιθανό να αναζητήσει έναν άλλο τρόπο ανταμοιβής των γονιών που μένουν στο σπίτι, πιθανόν σε περιφερειακό επίπεδο.

Αποφαινόμενο έπειτα από προσφυγή του κρατιδίου του Αμβούργου, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία να εγκρίνει έναν νόμο για τη χορήγηση του επιδόματος, η οποία ανήκει μάλλον στη δικαιοδοσία των 16 γερμανικών κρατιδίων.

Το βασικό επιχείρημα του Αμβούργου ήταν πως η χορήγηση του επιδόματος διαιωνίζει τις ανισότητες και πως είναι άδικο επειδή οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο δεν λαμβάνουν ένα αντίστοιχο άμεσο επίδομα, αν και τα ίδια τα νηπιαγωγεία είναι επιχορηγούμενα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.