search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:13
MENU CLOSE

Έχω λέγετε, διαλέχτε ωραία σπίτια…

23.07.2015 16:46
Να απαγορευτεί μόνιμα ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ζητούν τρεις πρώην γραμματείς υπουργείων - Media

Το πράσινο φως για πλειστηριασμούς κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των τραπεζών, που ξεκινούν από το «κούρεμα των καταθέσεων» και φθάνουν και τους πλειστηριασμούς «εξπρές» ακινήτων (έναντι απλήρωτων οφειλών στο Δημόσιο και στις τράπεζες), άναψε η ψήφιση των προαπαιτουμένων της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών.

 

Το πράσινο φως για πλειστηριασμούς κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των τραπεζών, που ξεκινούν από το «κούρεμα των καταθέσεων» και φθάνουν και τους πλειστηριασμούς «εξπρές» ακινήτων (έναντι απλήρωτων οφειλών στο Δημόσιο και στις τράπεζες), άναψε η ψήφιση των προαπαιτουμένων της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών.

Η εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που πλέον περιορίζει τα δικαιώματα άμυνας του αδύναμου οφειλέτη, μειώνει τους χρόνους της διαδικασίας και διευκολύνει τους δανειστές (τράπεζες) στην υλοποίηση σχεδίων μαζικής εκποίησης κατοικιών, αποτελεί μια εξέλιξη δραματική τόσο στο κοινωνικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο.

Έτσι λοιπόν όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια που είναι στο «κόκκινο» μπορεί να δουν το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί και να χάνεται σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και  μέσα σε τέσσερις μήνες.

 Το θετικό σε όλη την υπόθεση είναι η δέσμευση του Τσίπρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Ενδεικτικά ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας φέρνει τις εξής «καινοτομίες»:

– Καταργεί στην ουσία την προφορική διαδικασία στα αστικά δικαστήρια και τη δημοσιότητα της δίκης, με την υποκατάσταση των μαρτυρικών καταθέσεων από ένορκες βεβαιώσεις και την κατ’ εξαίρεση εξέταση μαρτύρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον δικαστή.

– Νομοθετεί τους fast track πλειστηριασμούς, περιορίζονται οι προθεσμίες και τα μέσα άμυνας του οφειλέτη σε μία «ανακοπή» πριν και μία μετά τον πλειστηριασμό.

– Επιτρέπονται πλέον οι πολλαπλές κατασχέσεις στο ίδιο αντικείμενο.

– Εισάγεται ο «μοντερνισμός» του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οι λεπτομέρειες του οποίου θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

– Για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, θα λαμβάνεται υπόψιν η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο κατάσχεσης.

 Λίγο πολύ δηλαδή ο κώδικας κινείται στο πλαίσιο του έχω λέγετε διαλέχτε… αφού αφήνει την δυνατότητα να βάλουν «χέρι» στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία οι δανειστές με την μέθοδο της δυσβάστακτης φορολόγησης που έχει επιβληθεί στους Έλληνες πολίτες, φέρνει την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων, από τους οφειλέτες, με αποτέλεσμα το ξεπούλημα των ακινήτων τους  για να σβήσουν μέρος των χρεών.

Άλλωστε το Δημόσιο σε περίπτωση εκποίησης θα εκχωρεί τα εν λόγω ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ προς «αξιοποίηση» δηλαδή «απευθείας» στους δανειστές…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00