search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:30
MENU CLOSE

Στην Αθήνα από σήμερα η τρόικα χωρίς το ΔΝΤ- Τι ζητά το Ταμείο για να επιστρέψει στην Αθήνα;

24.07.2015 05:44
«Βόµβα» ΔΝΤ στη διαπραγµάτευση - Η Βελκουλέσκου απορρίπτει όλα τα αντίμετρα - Media

Η εμπλοκή με τη συμμετοχή της επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ  στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχουν οι θεσμοί με την ελληνική Κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 -86 δις.ευρω ξεκίνησε από το βράδυ της Πέμπτης όταν ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ραϊς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου.

 

Η εμπλοκή με τη συμμετοχή της επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ  στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχουν οι θεσμοί με την ελληνική Κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 -86 δις.ευρω ξεκίνησε από το βράδυ της Πέμπτης όταν ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ραϊς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Τι συνέβη τελικά και πώς προέκυψε η εμπλοκή;

Σύμφωνα με το mignatiou.com, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ είχε ζητήσει την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης για να επιστρέψει η αποστολή του στην Αθήνα και η έγκριση δόθηκε αμέσως, εν τούτοις σημειώθηκε εμπλοκή, που «πάγωσε» την αναχώρηση των αξιωματούχων του Ταμείου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα και δεν έστειλε επιστολή στη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία να ζητεί την επιστροφή των στελεχών του Ταμείου στην ελληνική κυβέρνηση. Μετά την εμπλοκή, η επιστολή αναμένεται να σταλεί σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την έγκριση της άφιξης της αποστολής από τον Έλληνα αντιπρόσωπο στο Ταμείο, το ΔΝΤ είχε ενημερώσει ότι τα στελέχη του θα αναχωρούσαν σήμερα Παρασκευή για την Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι «δεν έχει ημερομηνία για την επιστροφή (της αποστολής του ΔΝΤ). Είναι μια κατάσταση, είπε, που κινείται γρήγορα και είναι ρευστή. Δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρισθεί τα τυπικά (modalities) και ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακούμε», τόνισε.

Πηγή από το Ταμείο ανέφερε ότι τα τυπικά -τα modalities, όπως είπε και ο εκπρόσωπος του Ταμείου- είναι την ίδια στιγμή και σημαντικά.

Ο βασικός λόγος της εμπλοκής αφορά το αίτημα του Πολ Τόμσεν προς την ελληνική κυβέρνηση για να στείλει ειδική επιστολή και ειδική πρόσκληση προς την κ. Λαγκάρντ, στην οποία να αναφέρεται ότι η Αθήνα ζητεί την επάνοδο του Ταμείου. «Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε μία γενική επιστολή σε όλους τους Θεσμούς, και αυτό δεν τους άρεσε καθόλου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μετά την εμπλοκή, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει σήμερα την επιστολή με το σωστό περιεχόμενο, όπως τονίστηκε.

Ο δεύτερος λόγος είναι η απόφαση του Ταμείου να έχει συναντήσεις με τους υπουργούς και όλους τους αρμοδίους για το Πρόγραμμα. Στο ΔΝΤ λένε ότι «πρέπει να μιλούμε με όσους θα αναλάβουν την υλοποίηση του Προγράμματος».

Σύμφωνα με την πηγή, το Ταμείο ζητά και νέα προαπαιτούμενα, αλλά αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από το ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι πριν απ’ όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η εργασία των τεχνικών ομάδων του Ταμείου και στη συνέχεια να ληφθούν οι σοβαρές αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα.

Για να υπάρχει νέο ελληνικό πρόγραμμα από το Ταμείο, είπε ο κ. Ράις, πρέπει να υπάρχει αίτημα από την ελληνική πλευρά.

Τόνισε δε ότι «προς το παρόν δεν έχουμε αίτημα (από την Ελλάδα). Για να υπάρχει συμμετοχή του Ταμείου. Θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους».

Προκαλεί εντύπωση πάντως η αναφορά ότι δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό Πρόγραμμα. Σύμφωνα με την πηγή, το ΔΝΤ απαιτεί δέσμευση των Ευρωπαίων για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο εκπρόσωπος διέψευσε ότι έγινε συζήτηση για το θέμα του Grexit στο Δ.Σ. του ΔΝΤ και ξεκαθάρισε ότι βασική παραδοχή του Ταμείου ήταν πάντα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

Ο Τ. Ράις τόνισε ότι «η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για να είναι αποτελεσματικό πρόγραμμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συμπαγής δέσμευση για το χρέος. Έχουμε παρουσιάσει τις επιλογές που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν για το πώς θα γίνει», υπογράμμισε.

Τέλος ο εκπρόσωπος του Ταμείου διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απαίτησε την εκδίωξη του πρώην επικεφαλής της Αποστολής Ρίσι Γκογιάλ.

Σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα

Σήμερα Παρασκευή θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM, ενώ από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι παράλληλα επισήμαναν ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.

Σημειώνεται ότι, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ανέφεραν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:30