search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:05
MENU CLOSE

Έως την Κυριακή το βράδυ η έλευση των θεσμών – Χωρίς την Ν. Βελκουλέσκου τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων

25.07.2015 17:33
Έως την Κυριακή το βράδυ η έλευση των θεσμών - Χωρίς την Ν. Βελκουλέσκου τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων  - Media

Έως την Κυριακή το βράδυ αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

 

Έως την Κυριακή το βράδυ αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η έλευση των εκπροσώπων των θεσμών – δανειστών αποσκοπεί στην έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για τους όρους του νέου προγράμματος βοήθειας.

Στην ελληνική πρωτεύουσα έως αύριο το βράδυ, αναμένεται να μεταβούν ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Ράσμους Ρέφερ, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ντέλια Βελκουλέσκου, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Νικόλα Τζαμαριόλι, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Πάντως, η Κομισιόν αποφεύγει να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία άφιξης των εκπροσώπων των θεσμών, αρκούμενη να δηλώσει ότι θα μεταβούν στην Αθήνα «τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ωστόσο, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών για το νέο πρόγραμμα βοήθειας θα ξεκινήσουν την Δευτέρα.

Παράλληλα, η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε προσπάθησε να κρατήσει τους δανειστές μακριά από τα κυβερνητικά υπουργεία. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επισκεφθούν το γενικό λογιστήριο του κράτους» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώνουν την… κάθοδο των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα την Κυριακή. Τουλάχιστον από την πλευρά του Ταμείου,σύμφωνα με το mignatiou.com, φαίνεται πως δεν έχει ληφθεί καν η απόφαση για το χρόνο μετάβασης της επικεφαλής της αποστολής, Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ βρίσκεται ακόμα στην Ουάσιγκτον, και δεν έχει λάβει εντολή για αναχώρηση. Εάν δεν ρυθμισθούν τα θέματα της διαμονής και του τόπου των συναντήσεων, δεν θα πάει στην ελληνική πρωτεύουσα. Πάντως, τη Δευτέρα θα είναι στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει πολλά “εσωτερικά” ραντεβού για την Ελλάδα.

Αλλωστε η ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρει ότι «θα συζητήσουμε με τις Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών», κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα.

Την άλλη εβδομάδα –και πριν από την Τετάρτη- αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για ενημέρωση. Ενημερωμένη πηγή είπε ότι “τότε θα έχουμε και εμείς μια καλύτερη ιδέα για τις προθέσεις του Ταμείου”.

Αναμένεται ότι τα μέλη των τεχνικών ομάδων θα πάνε πριν από την κ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα, βασικά για να δουν που βρίσκεται η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή. Στο Ταμείο εκφράζουν παράπονα ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην δίνει τους αριθμούς στους δανειστές και έτσι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και για τα ταμειακά αποθέματα της χώρας.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου ζήτησαν να συναντηθούν με όλους τους αρμόδιους υπουργούς διότι, όπως είπαν, πρέπει να γνωρίζουν τους ανθρώπους που θα υλοποιήσουν το Πρόγραμμα. Ενας εκ των αξιωματούχων ανέφερε ότι δεν γνωρίζουμε καν τα πρόσωπά τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:04