search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:22
MENU CLOSE

Λαφαζάνης: «Ναι» στην ενότητα, «όχι» στα «συντροφικά μαχαιρώματα»

27.07.2015 19:31
Λαφαζάνης: «Ναι» στην ενότητα, «όχι» στα «συντροφικά μαχαιρώματα» - Media

Για «ισχυρό μήνυμα ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα» της Αριστερής Πλατφόρμας έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια της Iskra, που έλαβε χώρα στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου.

 

Για «ισχυρό μήνυμα ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα» της Αριστερής Πλατφόρμας έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια της Iskra, που έλαβε χώρα στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου. Ο άτυπος ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας αναφέρθηκε στο «Όχι» του δημοψηφίσματος  και τη στάση που κράτησαν βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας στις πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή, αναφέρθηκε σε «βρώμικο πόλεμο»  εγχώριων και ξένων κέντρων σε βάρος της εσωκομματικής μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους δε στηρίζει τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και τέλος ζήτησε να σταματήσει να είναι απαγορευμένη η συζήτηση για το εθνικό νόμισμα και την εθνική νομισματική πολιτική και να διεξαχθεί ο σχετικός διάλογος στο κόμμα και την κοινωνία χωρίς δαιμονοποιήσεις.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας τόσο στη διαδικασία εξουσιοδότησης πριν την 12η Ιουλίου όσο και στην ψήφιση των προαπαιτουμένων μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών. Σημείωσε ότι στο κάλεσμα της κυβέρνησης για σύναψη τρίτου μνημονίου ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και χαιρεκακία η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Η Αριστερή Πλατφόρμα είπε αρνήθηκε να συμπράξει σε αυτή τη νέα «μνημονιακή συναίνεση» και είπε όχι σε προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν  «το απίστευτο ποσό των 12 δις. ευρώ».

 

«Συντροφικά μαχαιρώματα»

Μίλησε για «συντροφικά μαχαιρώματα» που ακολούθησαν αλλά και για βρώμικο πόλεμο από εγχώρια και ξένα κέντρα:

«Αυτή, λοιπόν, η στάση μας με το «ΟΧΙ» και στη Βουλή ήταν , φίλοι και φίλες, που προκάλεσε τη λυσσώδη αντίδραση και τον πόλεμο εναντίον μας από τα ξένα και εγχώρια κέντρα του κατεστημένου, πόλεμο που, όπως όλα δείχνουν, θα προσλάβει ακόμα πιο φρενήρεις διαστάσεις το επόμενο διάστημα.

Αυτή η στάση μας , όμως, δεν προκάλεσε μόνο τον πόλεμο της αντίδρασης αλλά και «συντροφικά μαχαιρώματα» από στελέχη και ορισμένες  ηγετικές πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ».

Υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Αριστερή Πλατφόρμα επιδιώκει να διασύρει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά αλλά και το 62% που ψήφισε «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Τόνισε ότι η εσωκομματική μειοψηφία έκανε εγκαίρως κριτική στην ηγεσία για την απουσία εναλλακτικού σχεδίου.

 

Να ανοίξει ο διάλογος για το εθνικό νόμισμα

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα σημείωσε ότι η προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων που εμφανίζουν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη ως είσοδο στην κόλαση « δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και το μόνο που εξυπηρετεί είναι να κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη σε καθεστώς μισοαποικίας και οικονομικής υποδούλωσης».

Η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ, είπε, επικαλούμενος κι επώνυμους οικονομολόγους, υποστηρικτές της θέσης αυτής (Κρούγκμαν, Στίγκλιτς, Λόρντον , Φλάσμπεκ ) μπορεί γρήγορα να ανατάξει οικονομικά και κοινωνικά τη χώρα. Παραδέχτηκε πως, «θα φέρει μαζί της κάποιες δυσκολίες στην πρώτη φάση της μετάβασης από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα». Εξήγησε, όμως, ότι «ανθόσπαρτοι δρόμοι, όμως, εδώ που μας έχουν φτάσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν».

Το εθνικό νόμισμα, μπορεί με μια νέα προοδευτική στρατηγική  να γίνει ένα ισχυρό κίνητρο και εφαλτήριο για να ενισχυθούν σημαντικά οι εξαγωγές και να υποκατασταθούν εισαγωγές, για την αναζωογόνηση της πρωτογενούς παραγωγής και την ενίσχυση του τουρισμού και για την ενίσχυση της ρευστότητας. 

«Προτείνουμε» κατέληξε «από αυτό το βήμα να ανοίξει άμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ελληνική κοινωνία η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα. Και προτείνουμε αυτή η εσωκομματική και δημόσια  συζήτηση να γίνει ελεύθερα , νηφάλια και απροκατάληπτα, χωρίς δαιμονοποιήσεις και τερατογενέσεις, χωρίς τρομοκρατία και κινδυνολογίες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:22