search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:07
MENU CLOSE

Δόθηκε το «πράσινο φως» για να ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών – Με περιορισμούς η επαναλειτουργία

28.07.2015 13:11
X.A.: Θετικό κλείσιμο, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας - Media

Το «πράσινο φως»  από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Plan B που κατέθεσε το απόγευμα  της Δευτέρας η ελληνική πλευρά σχετικά με την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Το «πράσινο φως»  από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Plan B που κατέθεσε το απόγευμα  της Δευτέρας η ελληνική πλευρά σχετικά με την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το Plan B αφορά σε ύπαρξη παλαιού και νέου χρήματος όσον αφορά στη δυνατότητα των Ελλήνων επενδυτών να προβαίνουν σε αγορές τίτλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από ένα και πλέον μήνα “αργίας”, πιθανότατα μεθαύριο Πέμπτη θα ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στη διαπραγμάτευση θα συμμετέχουν και οι τραπεζικές μετοχές αφού προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού μετά από αίτημα των εποπτικών Αρχών για την κατάστασή τους. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέστειλε την τελική εισήγησή της, σύμφωνα με την οποία αποδέχεται να επιβληθούν προσωρινοί περιορισμοί στην διακίνηση “παλαιού” χρήματος από τους Έλληνες επενδυτές για την αγορά μετοχών, αλλά να υπάρχει πλήρης ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς εκροής κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές.

Σε αυτή την περίπτωση η αγορά θα ξεκινήσει με αποκλεισμένους τους εγχώριους επενδυτές που δεν θα μπορούν να μεταφέρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους στις ελληνικές τράπεζες για αγορά μετοχών, ούτε θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν θεματοφύλακα.

Ωστόσο, θα μπορούν να αγοράσουν μετοχές μόνο με νέο χρήμα, είτε κεφάλαια που θα μεταφέρουν από το εξωτερικό ή βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, τα πιστωτικά υπόλοιπα των κωδικών τους, μερίσματα κ.ά. 

Για το λόγο αυτό αναμένεται τις επόμενες ώρες συνάντηση μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ευθύνη των οποίων είναι η οριστική εισήγηση για το πλαίσιο επαναλειτουργίας της κεφαλαιαγοράς προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο και το χρόνο επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:06