search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:19
MENU CLOSE

Λίγο πορτοκαλί στη ζωή μας…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1875
30-07-2015
01.08.2015 03:00
Λίγο πορτοκαλί στη ζωή μας... - Media

Λίγα πράγματα μας συνδέουν με την Ολλανδία, αλλά η Ενωμένη Ευρώπη δημιουργεί νέες ανάγκες στη σχέση των χωρών που τη συγκροτούν, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς…

 

Λίγα πράγματα μας συνδέουν με την Ολλανδία, αλλά η Ενωμένη Ευρώπη δημιουργεί νέες ανάγκες στη σχέση των χωρών που τη συγκροτούν, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς…

Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Orange Water ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι τις δράσεις του με εκθέσεις Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών σε 10 χώρους στην Κρήτη, την Πάρο και την Αθήνα. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις και performances με δωρεάν είσοδο από τις 18 Ιουλίου – που ξεκίνησε η διοργάνωση – έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.
 
Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά), Πάρος (Νάουσα, Παροικιά, Λεύκες) και Αθήνα ενοποιούνται για τις ανάγκες του φεστιβάλ και αξιοποιούν τους χώρους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαθέτουν – πινακοθήκες, δημοτικά κτήρια, αρχαιολογικά μνημεία, ανεξάρτητους εκθεσιακούς χώρους κ.ά. Ο κάθε χώρος που συμμετέχει στις δράσεις έχει ανεξάρτητη ημερομηνία έναρξης και λήξης και φιλοξενεί μια ομαδική έκθεση – δράση σε συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στη γενική διάρκεια λειτουργίας του φεστιβάλ, με γενικό εννοιολογικό πλαίσιο το «Τοπίο Μνήμης».
 
Με τη στήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Τουρισμού, η φετινή φεστιβαλική δράση, σε πείσμα των δύσκολων καιρών για τη χώρα, θα δώσει το «παρών» με τη συμμετοχή 50 Ελλήνων και Ολλανδών σημαντικών καλλιτεχνών, με αντιπροσωπευτικά δείγματα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και των δύο χωρών. Πρόκειται για μια γέφυρα πολιτισμού και μια κίνηση εξωστρέφειας μέσω της εικαστικής δημιουργίας.
 
Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ντόρα Ρογκάν, «πρόκειται για μια μεγάλη ομαδική εικαστική έκθεση Ολλανδών και Ελλήνων καλλιτεχνών· όλοι τους διακεκριμένοι και κάποιοι από αυτούς ακαδημαϊκοί, αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής των δύο χωρών που εκτείνεται από την αφαίρεση μέχρι τον ρεαλισμό. Η έκθεση πραγματεύεται τη σχέση του βλέμματος αναφορικά με την ανάμνηση και την πραγματικότητα. Η μνήμη ως έννοια εμπεριέχει και την αμνησία είτε επιλεκτικά – με συνειδητή ή ασυνείδητη διαδικασία, είτε μέσω των προκαταλήψεων και των ιδεών που επηρεάζουν το φιλτράρισμα της πληροφορίας. Οι ταχύτατες εξελίξεις στη νευρολογία και τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου έχουν αποκαλύψει συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία της μνήμης. Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι μόνο λήπτης της εξωτερικής εικόνας, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και ως οθόνη προβολής εικόνων που προβάλλονται από τον εγκέφαλο». 
 
Χώροι ανάπτυξης της δράσης:
 
Αθήνα: Χώρος Τέχνης «The Loft» – Ολλανδικό Ινστιτούτο
Ηράκλειο: Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου)
Χανιά: Πύλη της Άμμου (Sabbionara), Τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν – Γυαλί Τζαμισί (σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Χανίων), Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων
Πάρος: Δημοτική Πινακοθήκη Πάρου (Δημητρακόπουλος), «Κοινοτικό Μέγαρο Λευκών» (Λεύκες), Άγιος Αθανάσιος (Νάουσα), Μαρίνα (Νάουσα).
 
Πληροφορίες: facebook.com/orangewaterart 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:19