search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:35
MENU CLOSE

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Υγεία

09.02.2011 17:20
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Υγεία  - Media

Ψηφίστηκε επί της αρχής από τους κυβερνητικούς βουλευτές το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας.

Ψηφίστηκε επί της αρχής από τους κυβερνητικούς βουλευτές το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας.

Η ΝΔ, το ΚΚΕ ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, ενώ η συζήτησή του στην Ολομέλεια αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συζήτησης του ν/σ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης και στην προσπάθειά του να υπεραμυνθεί της επίμαχης νομοθετικής πρωτοβουλίας, έκανε λόγο για «Βουλή των συντεχνιών». «Η Βουλή είναι η Βουλή των συντεχνιών και αυτό πρέπει να αλλάξει, για πρώτη φορά επιχειρούμε να το αλλάξουμε, Να μπει τέλος πια στην απαράδεκτη κατάσταση να θέλουμε και να μην μπορούμε με το φόβο του πολιτικού κόστους που κατέστρεψε τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τα πράγματα είναι απλά», διεμήνυσε ο υπουργός συμπληρώνοντας πως «η πρωτοβάθμια υγεία θα γίνει πράξη», πως «27 χρόνια αναλγησίας περνάνε στο παρελθόν» και πως «η αναλγησία τόσων χρόνων τελειώνει εδώ».

Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις τόνισε ότι υποκινούνται υπό συντεχνιακές βλέψεις, ενώ για την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ενημέρωσε ότι δεν ξεπέρασε το 2,5% σε συμμετοχή, καθώς, όπως υποστήριξε, αντιλήφθηκαν πως η παρέμβαση του υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε πως σε αυτό τον πόλεμο το υπουργείο «δεν θα κιοτέψει» και ότι ο αγώνας του αυτή τη φορά θα βρει πρόσφορο έδαφος. «Όταν λέμε ότι θα πολεμήσουμε», εσεσήμανε, «δεν κιοτεύουμε, η συνείδησή μας μάς επιβάλλει να κάνουμε αυτό που είναι καλό για τον ασφαλισμένο, τον πολίτη, τον ασθενή».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου είπε πως η στοιχειώδης πολιτική εμπειρία δείχνει πως όταν κάποιος ζητεί την απόσυρση ενός ν/σχ με το αιτιολογικό ότι είναι πρόχειρο, σημαίνει ότι δεν έχει τι να πει.

Παράλληλα, ο υπουργός αντέκρουσε τις κατηγορίες περί ελλιπούς διαλόγου, λέγοντας πως συμμετείχαν σε αυτόν 33 επιστημονικοί φορείς. Ανέφερε επίσης ότι ποτέ καμία κυβέρνηση δεν ρώτησε τους πολίτες για τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες.

«Η χειρότερη συντεχνία είναι αυτή των υπουργών», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος και τόνισε ότι δεν υπάρχει συντεχνία γιατρών. «Κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε ως θεμελιωτής της εκθμελίωσης του κοινωνικού κράτους», συμπλήρωσε, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον υπουργό Υγείας.

«Οι γιατροί δεν είναι καταληψίες, είναι δημόσιοι λειτουργοί που βρίσκονται κοντά στους αρρώστους», είπε από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος.

«Τον επόμενο χρόνο θα έχετε ένα πόλεμο που θα είναι αλύπητος», προειδοποίησε την κυβέρνηση με τη σειρά της η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εκτίμησε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα τα βγάλει πέρα και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εγκληματικό.

Επίσης, υποστήριξε πως δημιουργείται στην υγεία ένα σύστημα διαπλοκής του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, που θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων ιατρών και ασθενών και σε κοινωνικές εκρήξεις από το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα άφησε αιχμές και κατά των γιατρών, αναφέροντας πως σε κάποιο βαθμό λειτουργούν συντεχνιακά.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι ο ΛΑΟΣ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το δαιδαλώδες και αναποτελεσματικό. «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μετέωρο», πρόσθεσε. «Κύριε υπουργέ», είπε, «κάντε σωστές κινήσεις και θα είμαστε μαζί σας, θέλαμε περισσότερο θάρρος».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατέκρινε έντονα και τη στάση που τηρούν οι γιατροί, σημειώνοντας πως «είναι ιερό το δικαίωμα της απεργίας», αλλά και πως «ιερότερη είναι η συνεργασία». «Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι ασκούν λειτούργημα και όχι επάγγελμα», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας σημείωσε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζει τους μισούς Έλληνες συντεχνίες που καθοδηγούνται από πολιτικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε επίσης υποχρηματοδότηση της υγείας και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας».

«Υπεκφεύγετε, δείχνετε απερίγραπτο εκνευρισμό και αντί να κάνετε νηφάλιο διάλογο σε αυτήν την αίθουσα, σχεδόν μας απειλείτε», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης και διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν όταν βάζετε βόμβα στα θεμέλια του συστήματος Υγείας και να μην έχετε ένα επιχείρημα να πείτε;».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28