search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:02
MENU CLOSE

Προτάσεις για το καλοκαίρι – Ξένες γραφές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1875
30-07-2015
03.08.2015 03:00
Προτάσεις για το καλοκαίρι - Ξένες γραφές - Media

Αν οι ζέστες σάς έχουν ζαλίσει, πιάστε σκιά κι ανοίξτε ένα βιβλίο επιχειρώντας ένα ταξίδι μέσα στο ταξίδι! Φέτος ταξιδεύετε με φτηνό εισιτήριο – με ένα βιβλίο…  

 

Μέρος Πρώτο 
 
Αν οι ζέστες σάς έχουν ζαλίσει, πιάστε σκιά κι ανοίξτε ένα βιβλίο επιχειρώντας ένα ταξίδι μέσα στο ταξίδι! Φέτος ταξιδεύετε με φτηνό εισιτήριο – με ένα βιβλίο…  
 
Ίταλο Καλβίνο, «Τα κοσμοκωμικά», εκδόσεις Καστανιώτης. Η συλλογή διηγημάτων Τα κοσμοκωμικά θεωρείται το πιο πειραματικό βιβλίο της συγγραφικής καριέρας του Ίταλο Καλβίνο. Με κεντρικό ήρωα και οδηγό τον αινιγματικό Κφβφκ, ο αναγνώστης ταξιδεύει στον χρόνο και στο σύμπαν και μαθαίνει για τις κοσμογονικές του μεταβολές μέσα από την αστείρευτη, ευφάνταστη πένα του Καλβίνο, που καταφέρνει να παντρέψει αριστοτεχνικά το ιδιαίτερο λογοτεχνικό του ύφος με την «επιστημονική φαντασία», υπό το πρίσμα της κωμωδίας!
 
Κόλουμ ΜακΚαν, «Υπερατλαντικός», εκδόσεις Καστανιώτης. Τις τρεις διασταυρούµενες αφηγήσεις (Νέα Γη, 1919˙ Δουβλίνο, 1845-1846˙ Νέα Υόρκη, 1998) συνδέουν κάποιες αξιοθαύµαστες γυναίκες, που η προσωπική τους ιστορία µπλέκεται στα γρανάζια της Ιστορίας: η Ιρλανδέζα καµαριέρα Λίλι Ντάγκαν, η κόρη της Έµιλι και η εγγονή της Λότι, αλλά και  η Χάνα Κάρσον, στο πρόσωπο της οποίας ενσαρκώνονται και επιβιώνουν όλες οι ελπίδες και οι αποτυχίες των προηγούμενων γενεών. Καθεμιά τους µαθαίνει ότι ακόµη και οι πιο απλές και ασήμαντες στιγμές ευτυχίας µπορούν να διαπεράσουν τον χρόνο, τον τόπο και τη µνήµη.
 
Μανές Σπέρμπερ, «Χωρίς τέλος, δάκρυ στον ωκεανό Γ΄», εκδόσεις Καστανιώτης. Στον τελευταίο τόμο της τριλογίας, η οδός του μαρτυρίου των ηρώων του Μανές Σπέρμπερ περνάει από μια μικρή εβραϊκή πόλη της Πολωνίας, συνεχίζει στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο και καταλήγει στην απελευθερωμένη Γαλλία. Μια πλούσια θεματική παλέτα συγκροτεί το σκηνικό υποστύλωμα της μυθοπλασίας.
 
Λεονάρδο Παδούρα, «Αιρετικοί», εκδόσεις Καστανιώτης. Το 1939, το πλοίο Σεντ Λούις, με πάνω από εννιακόσιους Εβραίους που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία, ψάχνει ματαίως ένα λιμάνι της αμερικανικής ηπείρου να το δεχθεί. Τελικά, μετά την άρνηση όλων των χωρών στις οποίες απευθύνθηκε, το πλοίο επιστρέφει στην Ευρώπη, οδηγώντας τους περισσότερους από τους διωκόμενους στον θάνατο…
 
Joseph Roth, «Η κρύπτη των Καπουτσίνων», εκδόσεις Άγρα. Το μυθιστόρημα εξιστορεί την ανέμελη ζωή ενός μέλους τρίτης γενιάς της περίφημης οικογένειας Φον Τρότα στα χρόνια πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την ενθουσιώδη στράτευση και την άδοξη σύλληψη και εξορία του στη Σιβηρία, την απόδρασή του, την απώλεια των ψευδαισθήσεων για τα στρατιωτικά ιδεώδη, την επιστροφή του και την αποστράτευσή του. 
 
Ryoko Sekiguchi, «Δεν είναι από σύμπτωση», εκδόσεις Άγρα. Καταστροφές όπως αυτή που συνέβη στις 11 Μαρτίου 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας μάς οδηγούν ασυνείδητα στα θεμελιώδη στοιχεία της ζωής, στις αρχές που συγκροτούν την ταυτότητα του σήμερα και του αύριο. Το βιβλίο «Δεν είναι από σύμπτωση» είναι ένα χρονικό των μαύρων εκείνων ημερών τις οποίες η συγγραφέας πέρασε συμμεριζόμενη τις αμφιβολίες και τις οδύνες του λαού της.
 
Caryl Ferey, «Οι νύχτες του Σαν Φρανσίσκο», εκδόσεις Άγρα. Μια ιστορία γραμμένη από τον συγγραφέα του περίφημου πολιτικού μυθιστορήματος «Μαπούτσε». Ένας αλκοολικός Ινδιάνος και μια μοναχική γυναίκα με αναπηρία στο πόδι. Η ερωτική συνεύρεση δύο ανθρώπων σε απόγνωση στις νύχτες του Σαν Φρανσίσκο.
 
Χαβιέρ Μαρίας, «Ερωτοτροπίες», εκδόσεις Πατάκη. Με λόγο επιβλητικό και σαγηνευτικό, το µυθιστόρηµα του Μαρίας µιλάει για την τρέλα του έρωτα, µια κατάσταση που σχεδόν οικουµενικά θεωρείται απόλυτα θετική, ακόµη και λυτρωτική κάποιες φορές, σε τέτοιον βαθµό µάλιστα, ώστε µοιάζει να δικαιολογεί σχεδόν τα πάντα: τις ευγενείς και αλτρουιστικές πράξεις, αλλά και τις µεγαλύτερες ακρότητες και αθλιότητες…
 
Αλάα Αλ – Ασουάνι, «Η αυτοκινητιστική λέσχη της Αιγύπτου», εκδόσεις Πατάκη. Ένα μυθιστόρημα πλούσιο, πυκνό, γεμάτο δράση, γεγονότα και ανατροπές, όπου οι κοινωνικές συγκρούσεις διασταυρώνονται με τις προσωπικές ιστορίες και όπου η πολιτική εμπλέκεται στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ο Ασουάνι μιλά, μέσα από την ατμόσφαιρα και το πλαίσιο μιας άλλης εποχής, για το σήμερα και για την πάντα επίκαιρη και επιτακτική ανάγκη να επικρατήσει η δημοκρατία και η δικαιοσύνη. 
 
Χαβιέρ Θέρκας, «Οι νόμοι των συνόρων», εκδόσεις Πατάκη. Μια ιστορία για την αγάπη και τους δύσκολους έρωτες, την εξαπάτηση και τη βία, την αφοσίωση και την προδοσία, για τα άλυτα αινίγματα και την αναπάντεχη εκδίκηση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33