search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:23
MENU CLOSE

Οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ – Διαφοροποίηση στο εσωτερικό της Αριστερής Πλατφόρμας για το συνέδριο

30.07.2015 11:48
Οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ - Διαφοροποίηση στο εσωτερικό της Αριστερής Πλατφόρμας για το συνέδριο - Media

Μια διαφοροποίηση προκύπτει από τις τοποθετήσεις των στελεχών της Πλατφόρμας για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μια διαφοροποίηση προκύπτει από τις τοποθετήσεις των στελεχών της Πλατφόρμας για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο Αλέκος Καλύβης από τα μετριοπαθή στελέχη της Πλατφόρμας πρότεινε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή διαρκές προγραμματικό συνέδριο στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ με τη άποψη του φαίνεται πως στοιχίζονται και μερικά ακόμη μέλη της.

Υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν σε διάσπαση, αλλά για μένα αυτή η λέξη είναι απαγορευμένη, τόνισε στην ομιλίατου ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Επίσης ανέφερε  ότι δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης, αλλά ομοίως δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη της αριστερής πολιτικής.

Ο κ. Καλύβης έκανε αναφορά σε εναλλακτική λύση «συμφωνημένης και συγκροτημένης εξόδου από το ευρώ», προσθέτοντας ότι αυτό από την πλειοψηφία θεωρήθηκε ως καταστροφή.

Τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, ούτε κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη.

Παράλληλα, έκανε λόγο για απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός «οδικού χάρτη» πορείας του κόμματος.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, είπε ότι τη διαχειρίστηκε μια ομάδα, με το κόμμα «στην γωνία» και χωρίς καμμία «κομματική νομιμοποίηση».

Χαρακτήρισε το έκτακτο Συνέδριο, ως διαδικασία «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», καλώντας σε σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, διότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά πολιτικής γραμμής».

Η Σόφη Παπαδόγιαννη ωστόσο τοποθετήθηκε ζητώντας εκ νέου να γίνει άμεσα Συνέδριο του κόμματος πριν τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, εκφράζοντας την επίσημη γραμμή της Πλατφόρμας.

Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής, είπε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Σοφία Παπαδόγιαννη. «Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια», είπε η κ. Παπαδόγιαννη σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία φέρνει εμβάθυνση της ύφεσης.

Αναφερόμενη στα αντίμετρα που θα επιδιώξει η κυβέρνηση είπε ότι η επιτροπεία θα είναι τόσο ισχυρή που η κυβέρνηση αυτή θα είναι ξανά όμηρος των δανειστών.

Άσκησε έντονη κριτική για έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα. «Εδώ και χρόνια λέμε ότι μνημονιακές πολιτικές και δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Αυτό το ζούμε και στο κόμμα μας. Δεν υπάρχει όργανο που να έχει νομιμοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες επιβάλει μονομερώς», είπε η κ. Παπαδόγιαννη. Τάχθηκε κατά του έκτακτου συνεδρίου γιατί «θα επιβάλει τον εκβιασμό των δανειστών».

Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συστημική προσαρμογή. Είπε ότι πρέπει να γίνει άμεσα διαρκές συνέδριο πριν η κυβέρνηση της αριστεράς υπογράψει μνημόνιο.

Ήσυχος: Το σχέδιο Α’ απέτυχε

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος μιλώντας στην ΚΕ είπε ότι το σχέδιο Α’ απέτυχε και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Είπε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής είπε ακόμη και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Μπαλτάς: Συνθηκολογήσαμε, αλλά κερδίσαμε διότι άνοιξε ένα ρήγμα στην ευρωζώνη

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο όχι στου δημοψηφίσματος που έδωσε διαπραγματευτικό όπλο στην κυβέρνηση. «Συνθηκολογήσαμε, αλλά κερδίσαμε διότι άνοιξε ένα ρήγμα στην ευρωζώνη», είπε και τόνισε ότι μόνο όπλο για να μην μεταλλαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι ένα κόμμα που θα αφουγκράζεται το λαό.

Δραγασάκης: Αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας

Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ,σημειώνοντας ότι στο προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση έκανε λόγο για «ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών.

Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε διάφορες προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι «από παντού» η υπόδειξη ήταν «κλείστε την συμφωνία πρώτα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «χωρίς κουτσομπολιά» η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό συνέδριό του, τα θετικά και τα αρνητικά του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και άλλα ζητήματα της πεντάμηνης κυβερνητικής πορείας, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας».

Φίλης για Βαρουφάκη: Το μυστικό plan B σημαίνει πραξικόπημα

«Το μυστικό plan B σημαίνει πραξικόπημα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.

«Η συζήτηση για το πως θα προχωρήσει η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα υποσύνολο στην Ευρώπη», είπε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος ελπίδας και θα είναι μεγάλη αποτυχία να οδηγήσουμε το λαό στην περιθωριοποίηση.

«Ένα πολιτικό κόμμα συνθέτει εξισορροπεί, δεν είναι αντανάκλαση κινηματικών διεκδικήσεων. Αυτό είναι η Αριστερά, έτσι την ξέραμε και έτσι θα προχωρήσουμε», είπε και πρόσθεσε:

«Υποστηρίζω για πρώτη φορά με τόσο απόλυτο τρόπο όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Δείχνουν δημοκρατική αποφασιστικότητα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να μιλήσει ο λαός του κόμματος.

Ο Νίκος Φίλης προκάλεσε αντιδράσεις στην αίθουσα με αναφορές του στον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Mε όσα λέει, το χρεοκοπημένο σύστημα πάει να ταυτίσει ένα πρόβατο επί σφαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βαρουφάκης λέει αυτά που λέει. Τώρα τον διαψεύδουν οι φίλοι του. Αν ίσχυαν αυτά που λέει θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο», ανέφερε ο κ. Φίλης

Νταβανέλος: Επιχειρούν να φορτώσουν τη συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον συντρίψουν

«Πολιτικό δημοσιογραφικό ρουλεμάν που επιχειρεί σήμερα να ρίξει στα σκυλιά τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Νάντια Βαλαβάνη», κατήγγειλε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Αντώνης Νταβανέλος.

«Απαιτώ από το Μαξίμου να ασκήσει τη δύναμη που έχει για να ξεσκίσει αυτό το ρουλεμάν», τόνισε ο κ. Νταβανέλος.

Είπε ακόμη ότι αυτή τη συμφωνία οι διεθνείς καπιταλιστές και το ντόπιο καθεστώς επιχειρούν σήμερα να τη φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον συντρίψουν στη συνέχεια.

«Τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις πάντα τις πασάρανε σε σοσιαλδημοκράτες και μετά συντριβήκανε. Μας τις πασάρουν και θα τσακίσουν το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε.

Στο ερώτημα αν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο αποτροπής της συμφωνίας, είπε ότι υπήρξε το σχέδιο Α’, το οποίο έχει περιγράψει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σχέδιο το οποίο αναφερόταν σε μονομερείς ενέργειες και χρηματοδότησή τους με στάση πληρωμών, με φορολογία του συσσωρευμένου πλούτου.

«Αυτά τα εξέφραζε το σύνθημα ”καμία θυσία για το ευρώ”, που ήταν σχέδιο για την υπεράσπιση του λαού», είπε ο Αντώνης Νταβανέλος που κατήγγειλε την ύπαρξη «περίκλειστου κόμματος μέσα στο κόμμα, αυτό το περίκλειστο κόμμα που πήρε τις αποφάσεις».

Είπε, επίσης, ότι θα δώσει μάχη για γενική απεργία απέναντι στο μέτρο της κατάργησης του αγγελιοσήμου, καταγγέλλοντας ότι αυτό θα είναι μέτρο πριμοδότησης των καναλαρχών.

Πορτάλιου: Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ

«Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην Κεντρική Επιτροπή η Ελένη Πορτάλιου.

«Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», είπε και προσέθεσε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό.

«Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε grexit.

Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί», είπε η κ. Πορτάλιου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.

Μπαλάφας: Με το σύνθημα «καμία αυταπάτη για τη δραχμή» κερδίσαμε τις εκλογές

«Δεν ήταν μόνο το σύνθημα “καμία θυσία για το ευρώ” αλλά και το σύνθημα “καμία αυταπάτη για τη δραχμή” και με αυτό το σύνθημα κερδίσαμε τις εκλογές», δήλωσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας.

Ρήγας:’Αλλο δρομολόγιο δεν μπορούσε να υπάρξει σε αυτή τη φάση

‘Αλλη λύση δεν υπήρχε, ανέφερε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Όποιος έχει άλλη πρόταση οφείλει να την πει. ‘Αλλο δρομολόγιο δεν μπορούσε να υπάρξει σε αυτή τη φάση», είπε ο κ. Ρήγας.

«Οι διασπάσεις δεν είναι λύση», είπε ακόμη ο κ. Ρήγας, λέγοντας πως είναι αναγκαίο να υπάρξει συγκροτημένη συζήτηση.

«Δεν μπορεί να αφήνουμε τον ελληνικό λαό έρμαιο, δεν είναι αυτό στάση ευθύνη της Αριστεράς, για να είμαστε εμείς εντάξει με το συνειδησιακό μας πρόβλημα», είπε ακόμη το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Θεωνάς: Κυβέρνηση και Τσίπρας έδωσαν αγώνα απέναντι σε άγρια θηρία

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσαν σπουδαίο αγώνα απέναντι σε άγρια θηρία», δήλωσε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς.

«Δεν πρέπει να ανατραπεί η πρώτη αριστερή κυβέρνηση με τη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», είπε και ζήτησε να περιοριστεί η πολυγλωσσία.

Σβίγκου: Τα σχέδια για grexit, για ανατροπή της κυβέρνησης και για εμπέδωση του μνημονίου ως μονόδρομου, δεν έχουν τελειώσει

Πορευθήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύσθηκαν και συγκεκριμένα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για το χρέος και ότι μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να θέσει τέρμα στα μνημόνια, ανέφερε στην ομιλία της στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει παγιωθεί η αντίληψη για την ύπαρξη ενός Plan B, αλλά ούτε και η αντίληψη ότι ο χρόνος της Αριστεράς στην κυβέρνηση έχει τελειώσει.

Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπέδωσης της αντίληψης περί τερματισμού της αριστερής κυβέρνησης, αλλά και της αντίληψης ότι με την συμφωνία «είναι όλα καλά».

Η κ. Σβίγκου πρότεινε συγκροτημένο και ανοιχτό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι «το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ο κόσμος αυτήν την στιγμή είναι μαζί μας, αλλά πρέπει να του δώσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο», καθώς «τα σχέδια για grexit, για ανατροπή της κυβέρνησης και για εμπέδωση του μνημονίου ως μονόδρομου, δεν έχουν τελειώσει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:20