search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:37
MENU CLOSE

Παρασκηνιακός πόλεμος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

13.02.2011 01:39
Παρασκηνιακός πόλεμος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση - Media

Ένας ιδιότυπος πόλεμος παρασκηνίου για τη διαβόητη ηλεκτρονική συνταγογράφηση βρίσκεται σε πλήρη εξέ­λιξη τον τελευταίο καιρό, καθώς ισχυρά συμφέροντα, με παράδοση στο εύκολο χρήμα από το Δημόσιο, δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία για μια ακόμη μεγάλη μπίζνα με κρατι­κό χρήμα, για να επιβεβαιωθεί η κλασική ελληνική παροιμία: «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι».

Ένας ιδιότυπος πόλεμος παρασκηνίου για τη διαβόητη ηλεκτρονική συνταγογράφηση βρίσκεται σε πλήρη εξέ­λιξη τον τελευταίο καιρό, καθώς ισχυρά συμφέροντα, με παράδοση στο εύκολο χρήμα από το Δημόσιο, δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία για μια ακόμη μεγάλη μπίζνα με κρατι­κό χρήμα, για να επιβεβαιωθεί η κλασική ελληνική παροιμία: «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι».

Έτσι έχουν κυριολεκτικά ανοίξει πόλεμο για την υπόθεση αυ­τή, προσπαθώντας να σπρώξουν την κυβέρνηση και το αρμό­διο υπουργείο από τη φθηνή λύση, της οποίας το κόστος δεν πρόκειται να περάσει σταδιακά τα 1,5 εκατ. ευρώ, με χρήματα τα οποία προέρχονται μάλιστα από χορηγία της Εθνικής Τρά­πεζας.

Η υπόθεση έχει φθάσει στο ανώτατο επίπεδο, καθώς με το θέμα ασχολήθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυ­πουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της τεχνολογίας και γνωρίζει επακριβώς τη δουλειά που είχε γί­νει και γνωρίζει βέβαια τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονταν ποικιλοτρόπως οι πιέσεις μεγάλων εταιρειών «δεινοσαύρων» στα ηλεκτρονικά, αλλά και νεοφώτιστων επιχειρηματιών που πριν από μερικούς μήνες διακήρυτταν ότι θα κάνουν δωρεάν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα και διαπίστωσε ότι πολλά από όσα προβάλλονται ως αξιώσεις από ορισμένες πλευρές είναι υπερβολικά, αν όχι και ύποπτα. Συγκεκριμένες εταιρείες, που διατηρούν προνομιακές συμβά­σεις με άλλους φορείς του Δημοσίου και στο παρελθόν και σή­μερα, θέλοντας να αδράξουν την ευκαιρία, προσπάθησαν να αμφισβητήσουν το σύστημα που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία με ελάχιστο κόστος.

Κόλπο γκρόσο

Έτσι, με συντονισμένες ενέργειες και παρασκηνιακές διαρ­ροές ισχυρίστηκαν ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι δήθεν ανεπαρκές και ότι θα απαιτηθεί ποσό πάνω από 10 εκατ. ετη­σίως για την ανάπτυξη και διαχείριση του εν λόγω προγράμ­ματος. Πρόκειται όμως για «κόλπο γκρόσο», καθώς το πιλοτι­κό πρόγραμμα, που ήδη εκπονήθηκε και λειτουργεί, κόστισε μέχρι σήμερα μόλις 69.000 ευρώ και για την πλήρη εφαρμογή του σε όλα τα ταμεία για όλη τη χώρα δεν θα χρειασθεί πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό που – όπως προαναφέραμε – ήδη έχει δώσει ως χορηγία η Εθνική Τράπεζα.

Είναι λογικό – μας έλεγαν κυβερνητικά στελέχη – να εγείρο­νται υποψίες για τη σκοπιμότητα και τη στόχευση των διαρρο­ών που αμφισβητούν το υφιστάμενο νέο σύστημα, το οποίο, όπως λένε οι ειδικοί, δουλεύει πολύ καλά, αν και έχει ελάχιστο χρόνο εφαρμογής. Προφανώς οι «καρχαρίες» βλέπουν να χά­νουν την ευκαιρία για μια ακόμη πηγή υψηλών εσόδων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με ανάλογες συμβάσεις στον ΟΠΑΠ και αλλού, και σκίζουν τα… ρούχα τους.

Η υπόθεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι πράγ­ματι ένα μεγάλο στοίχημα για τον περιορισμό της σπατάλης που γίνεται με τα φάρμακα, αλλά προφανώς δεν αρκεί από μό­νη της για να γίνουν δραστικές μειώσεις στα δισεκατομμύρια που ξοδεύονται σήμερα ασκόπως.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:36