search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:59
MENU CLOSE

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας πιέστηκε από υπουργούς για να συνθηκολογήσει – Οι πρώτες στιγμές στο Μαξίμου μετά το δημοψήφισμα

04.08.2015 06:06
Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας πιέστηκε από υπουργούς για να συνθηκολογήσει – Οι πρώτες στιγμές στο Μαξίμου μετά το δημοψήφισμα - Media

Συνέντευξη στο περιοδικό Monthly και τον ελληνοαυστραλό συγγραφέα Χρήστο Τσιόλκα έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και προχώρησε σε μία γλαφυρή περιγραφή των στιγμών στο Μαξίμου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Συνέντευξη στο περιοδικό Monthly και τον ελληνοαυστραλό συγγραφέα Χρήστο Τσιόλκα έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και προχώρησε σε μία γλαφυρή περιγραφή των στιγμών στο Μαξίμου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

«Άσε με να σου περιγράψω τις στιγμές μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος», λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης και περιγράφει «έκανα μία δήλωση στο υπουργείο Οικονομικών και κατευθύνθηκα προς το Μαξίμου για να συναντηθώ με τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς. Ήμουν συνεπαρμένος. Αυτό ηχηρό και απροσδόκητο όχι, ήταν σαν μια ακτίνα φωτός που διαπέρασε ένα πολύ βαθύ, πυκνό σκοτάδι. Περπατούσα στα γραφεία μεταφέροντας μαζί μου αυτή την απίστευτη ενέργεια των ανθρώπων έξω. Είχαν ξεπεράσει το φόβο, ήταν σα να πετούσαν. Αλλά από τη στιγμή που μπήκα στο Μαξίμου όλη αυτή την αίσθηση απλά εξαφανίστηκε. Ήταν ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα εκεί, αλλά  αρνητικά φορτισμένη. Ήταν σαν η ηγεσία να είχε ξεπεραστεί από τους ανθρώπους. Και η αίσθηση που πήρα ήταν σαν να επικρατούσε ένα κλίμα  τρόμου: Τι κάνουμε τώρα;» περιγράφει γλαφυρά ο πρώην υπουργός.

Σε ερώτηση για το πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει ότι «θα μπορούσα να πω ότι ήταν αποθαρρυμένος. Ήταν μία πάρα πολύ σημαντική νίκη, μία νίκη που γεύθηκε κατά βάθος, αλλά δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί. Ήξερε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν θα μπορούσε να τη διαχειριστεί. Ήταν καθαρό ότι υπήρχαν σημαντικοί υπουργοί στην κυβέρνηση που ασκούσαν πίεση στον πρωθυπουργό να μετατρέψει το όχι σε ναι και να συνθηκολογήσει»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν δίνει ονόματα, τιμώντας την υπόσχεσή του αλλά λέει ότι υπήρχαν κάποιοι που «έβλεπαν το δημοψήφισμα ως στρατηγική εξόδου και όχι ως επιλογή μάχης».

«Όταν το συνειδητοποίησα» συνεχίζει ο πρώην υπουργός «του είπα ότι έχουμε μία καθαρή επιλογή ή χρησιμοποιούμε το 61,5% και το «όχι» σαν ενεργοποίηση δύναμης ή συνθηκολογούμε, και του είπα επίσης πριν προλάβει να μου απαντήσει, ότι εάν κάνεις το τελευταίο εάν επιλέξεις τη συνθηκολόγηση εγώ θα παραιτηθώ».

Ο πρώην υπουργός ξεκαθαρίζει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν μία θέση που υποστήριξε ούτε ήταν θέση του Αλέξη Τσίπρα. «Πάντα πιστεύαμε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο, παρά τα ελαττώματά του είναι μία ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να βρεθούν μαζί μία ευκαιρία για τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης και μέσα σε αυτό να αναδείξουμε τις αριστερές προοδευτικές πολιτικές, αυτή είναι η νοοτροπία μας και ο τρόπος σκέψης με τον οποίο γαλουχηθήκαμε από μικρή ηλικία».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός τον κοίταξε και του είπε «συνειδητοποιείς ότι δεν θα δώσουν ποτέ σε σένα και μένα μία συμφωνία, Θέλουν να μας ξεφορτωθούν. Και μετά μου είπε την αλήθεια ότι υπήρχαν άλλα μέλη της κυβέρνησης που τον πίεζαν να συνθηκολογήσει, ήταν φανερά μελαγχολικός. Του απάντησα ότι θα κάνει το καλύτερο με την επιλογή του με την οποία διαφωνώ και ότι δεν είμαι εκεί για να τον υπονομεύσω».

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός λέει ότι γύρισε σπίτι για να γράψει το κείμενο της παραίτησής του με τρόπο τέτοιο ώστε να μη υπονομεύει τον πρωθυπουργό. «Αλλά από την άλλη ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν εγκατέλειψα το πλοίο, απλά το πλοίο άλλαξε πορεία».

Σε ερώτηση για το εάν το Eurogroup ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ξεκάθαρος, όχι το Eurogroup ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Σόιμπλε».

«Ήταν ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, το αποκαλώ σχέδιο Σόιμπλε, σχεδίαζε την έξοδο της Ελλάδας ως μέρος της αναδόμησης της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι θεωρία. Το λέω γιατί μου το είπε» τόνισε ο πρώην υπουργός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:54